Sosyal Medya

Güncel

Öğrenciler ÖSYM'ye dava açabilir mi?

Geçen ay yerleştirme sonuçlarında hata yaparak 2 milyon adayın başarı sırasının değişmesine neden olan ÖSYM bu kez de yerleştirme hatası yaptı



Geçen ay yerleÅŸtirme puanlarını hatalı hesaplayan Ã–SYM’den yine skandal bir hata çıktı ve yerleÅŸtirme sonuçlarının da hatalı olduÄŸu açıklandı. 4237 aday bu hatadan etkilenirken, hatalı yerleÅŸtirme yapılan programların yüzde 99’unun ilahiyat programları olduÄŸu öğrenildi. Hatalı yerleÅŸtirme ağırlıklı olarak imam hatip ile öğretmen liselerinin de yer aldığı mesleki ve teknik lise mezunlarında yapıldı. Ä°ki gün önce üniversitelere baÅŸlayan e-kayıtlarda “YerleÅŸmedi” duruma gelen adayların kayıtları da silinmeye baÅŸlandı.

ÖSYM dün yazılı açıklamayla geçen hafta açıkladığı yerleÅŸtirme sonuçlarının hatalı olduÄŸunu duyurdu. Açıklamada ÅŸu bilgilere yer verildi:

EK PUANSIZ HESAP

“8 AÄŸustos’ta 2017-ÖSYS yerleÅŸtirme sonuçlarında, adayların yerleÅŸtirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleÅŸtirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleÅŸtirme puanları’nın kullanıldığı tespit edilmiÅŸtir.

ASLINDA YERLEÅžMEMÄ°ÅžLER

Bu iÅŸlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede 1110 adayın ilan edilen yerleÅŸtirmesi deÄŸiÅŸmiÅŸ, 1628 aday daha önce bir programa yerleÅŸmemiÅŸken yerleÅŸir duruma gelmiÅŸ, ek puanı dikkate alındığı için yerleÅŸen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleÅŸtiÄŸi ilan edilen 1499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleÅŸememiÅŸtir.”

ÖSYM’DEN ÖZÃœR ADAYLAR TEPKÄ°LÄ°

ÖSYM açıklamasında hatayla ilgili adaylar ve kurumların bilgilendirildiÄŸi ve yeni sonuçların dün saat 11.00 itibarıyla güncellendiÄŸi belirtilerek “Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler, bilgilerine saygıyla sunarız” ifadesi kullanıldı. Adaylar ise “Binlerce aday maÄŸdur edildi, hayal kırıklığı yaÅŸatıldı. Bizler bir programı kazanmış görünüyoruz. Kazanılmış hakkımızı geri alamazlar” diyerek tepki gösterdi.

ADAYLARIN YARGIYA GITME ÅžANSI NEDÄ°R?

AÇIKLAMANIN ardından görüştüğümüz bir bölge idare mahkemesi başkanı bu hata nedeniyle adayların yürütmeyi durdurma ve manevi tazminat gerekçeleriyle yargıya başvurma hakları olup olmadığına ilişkin sorumuz üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“ÖSYM hata yaptığını ve düzelttiÄŸini açıklıyor. Dava açıldığında bilirkiÅŸi incelemesi yapılır. BilirkiÅŸi en son düzeltilen hatanın doÄŸru yapılıp yapılmadığını inceler. Bu düzeltme doÄŸru ise yürütmeyi durdurma kararı olmaz. Aileler birleÅŸerek manevi tazminat davası açtıklarında iki karar çıkabilir. Bu karar da tamamen hâkimin takdirine baÄŸlı olarak şöyle deÄŸiÅŸir:

RED KARARI: Ã–SYM’nin amacı doÄŸruyu bulmaktır. Teknik bir hata yapmıştır. Ama doÄŸrusunu bulmuÅŸtur. 2 milyondan fazla adayın girdiÄŸi sınavlarda böyle hata olabilir. Bazı adaylar üzüldü ama bazı adaylar da sevindi.

KABUL KARARI: 2 milyondan fazla adayın girdiÄŸi sınavda ÖSYM gibi bir kurum daha titiz, daha dikkatli olmalı. Sonuçları, acele edip 2 gün önce açıklamaya çalışacağına bir kez daha kontrol edebilirdi. Böyle bir kurumun hata yapmaması gerekirdi. Ä°nsanları manevi olarak rahatsız etmiÅŸtir. Böyle hatalarla ÅŸaibe yaratılması doÄŸru deÄŸildir.

BU Ä°LK DEĞİL; PUANLARI DA YANLIÅž HESAPLAMIÅžTI

ÖSYM, 11 Temmuz’da sonuçlarını açıkladığı 2017 Lisans YerleÅŸtirme Sınavları (2017-LYS) sonuçlarında 3 gün sonra hata yaptığını açıklamış, bazı adayların puanlarının yeniden hesaplandığını duyurmuÅŸtu. Bu hata da, yaklaşık 2 milyon adayın baÅŸarı sırasını deÄŸiÅŸtirmiÅŸti. Burada da LYS ve YGS yerleÅŸtirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi hesaplamasında hata olmuÅŸtu. 2016’da bir yükseköğretim programına yerleÅŸen adayların yerleÅŸtirme puanlarının hesaplanmasında Ortaöğretim BaÅŸarı Puanı (OBP) etkisi 0.12 deÄŸil, 0.06 olması gerekirken ÖSYM, LYS puanlarında 2 bin 413, YGS yerleÅŸtirme puanlarında da 6 bin 751 adaydan bu kesintiyi yapmayı unuttu. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunu 23 adaya ise ek puanlarını vermedi. Geçen yıl kaldırılan ama bu yıl tekrar geri gelen ek puan, adaylar kendi alanlarının devamı niteliÄŸinde programları tercih ettiklerinde veriliyor. Bu adayların yerleÅŸtirme puanları 0.12 katsayının yanı sıra 0.06 ile de çarpılıyor.

Bu arada bazı adaylar okul birinciliği kontenjanlarında da hatalı yerleştirme olduğunu savunuyor. Adaylar bu yerleştirmelerin de incelenmesini talep ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.