Sosyal Medya

Güncel

130 hain için son gün 5 Eylül!

FETÖ lideri Fethullah Gülen ve HDP’li iki milletvekilinin de aralarında bulunduğu 130 kişinin vatandaşlıktan çıkarılmasına kısa bir süre kaldı.



İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında Fetullah Gülen’in de arasında bulunduÄŸu 130 firari hakkında 5 Haziran 2017 tarihinde yurda dön çaÄŸrısında bulunulmuÅŸtu. Aradan geçen sürede Fetullah Gülen, Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil, HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve TuÄŸba Hezer Öztürk’ün de aralarında bulunduÄŸu 130 firariden ses çıkmadı.

SON GÃœN 5 EYLÃœL

Firari 130 ismin için kritik tarih 5 Eylül. Kararın 5 Haziran’da yayımlanmasının ardından şüpheliler için 90 günlük süre verilmiÅŸti. Bu süre Eylül ayında doluyor. Firariler, 5 Eylül tarihinden önce Türkiye’ye giriÅŸ yapıp teslim olmazsa vatandaÅŸlıktan atılacak. Haklarında davalar devam eden firariler, vatandaÅŸlıktan atılsa bile bulundukları ülkelerden Türkiye’ye iade edilmelerinin yolu kapanmayacak. Ceza Hukukçusu Prof. Ersan Åžen, Gülen ve beraberindeki firarinin yurda dönmemesi halinde iade ve yargılama süreçlerini deÄŸerlendirdi.

YARGILAMAYA ENGEL OLMAZ

Türk vatandaÅŸlığında çıkarılma iÅŸleminin İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapıldığını söyleyen Åžen, “Gülen’in de aralarında bulunduÄŸu 130 firarinin yurda dönmesi için günler kaldı. EÄŸer firariler yurda dönmez ise bakanlık kararıyla ister bir kısmı ister tamamı Türk vatandaÅŸlığından çıkarılacaktır. Bu sürece ne savcılık ne de mahkeme müdahale edebilir. VatandaÅŸlığından çıkartılan 130 firari Anayasa’dan kaynaklanan haklarını kaybedecektir. Firariler vatandaÅŸlık haklarını kaybetse bile bu yargılanma süreçlerine engel olmayacaktır” dedi.

İADE ANLAŞMASINI ÇİĞNİYORLAR

Herkesin aklına firariler Türk vatandaÅŸlığından çıkarılırsa nasıl yargılanacak sorusunun geldiÄŸini kaydeden Åžen, “ Ä°ÅŸlenen suç ispat edildiÄŸi taktirde hangi ülkede olursa olsun yargılanma yapabilir. Firarilerin iÅŸledikleri suçlara iliÅŸkin belgeleri firari olduÄŸu ülkenin mahkemelerine ilettiÄŸimiz durumda yargılamalar da baÅŸlayacaktır. Bu yargılamalar ya bulunduÄŸu ülkede yapılacak ya da suç Türkiye’de iÅŸlendiÄŸi için ülkemize iade edileceklerdir. Ne kadar firari olsalar bile ülkeler arasında bulunan suçluları iade anlaÅŸması kapsamında ülkemize gönderilmek zorundalardır. Ãœlkeler bunu yapmadığı durumda yapılan anlaÅŸmaları hiçe saymış olurlar” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.