Sosyal Medya

Güncel

Mahçupyan: AK Parti ayıp etti

Karar gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, Ayhan Oğan'ın 'Yeni bir devlet kuruyoruz. Kurucusu da Tayyip Erdoğan'dır' şeklindeki sözlerine AK Parti kurmaylarından gelen tepkiler hakkında 'AK Parti ayıp etti… Kendi yetiştirdiği, koruduğu, kullandığı, etinden sütünden derisinden yararlandığı insanları bir anda dışlayabileceğini ortaya koydu.' dedi.



Karar gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, bugünkü yazısında Ayhan OÄŸan'a yönelik AK Parti içindeki tepkileri kaleme aldı. Katıldığı bir televizyon kanalında "Yeni bir devlet kuruyoruz. Kurucusu da Tayyip ErdoÄŸan'dır" diyen Ayhan OÄŸan'a AK Parti içindeki tepkileri yorumlayan Mahçupyan, "AK Parti ayıp etti" ifadelerini kullandı.

Oğan'ın bugün Karar gazetesinde yayımlanan "AK Parti ayıp etti" başlıklı yazısı:

Parti sözcüsü Mahir Ãœnal'ın konuya iliÅŸkin söyledikleri, iktidarın ideolojik kabullerini bilenleri ÅŸaşırtmadı. AK Parti yaklaşık iki yıldan bu yana bildiÄŸimiz eski siyasi hareketi ifade etmiyor. Tek devlet, vatan, millet, bayrak söylemi sadece bu son iki yılın mahsulü ve kültürel muhafazakar tabandaki göreceli erimenin saÄŸ ve sol milliyetçilikle ikame edilmesine yarıyor. Dolayısıyla bir anda karşımıza fazlasıyla devletçi, merkeziyetçi, Atatürkçü ve ‘antiemperyalist' bir söylem ve ona uygun bir parti yapılanması çıkmış durumda.

Böyle bir ‘hassasiyeti' Ä°slami duyarlılığı olan genel kitleye kabul ettirmek kolay deÄŸilken, ÅŸimdi bir de Ayhan OÄŸan'ın ‘devletin ErdoÄŸan tarafından yeniden inÅŸa edildiÄŸi' tezinin yeni partnerler nezdinde yarattığı sorunla uÄŸraşılıyor. Nitekim AK Parti sözcüsü “Ayhan OÄŸan isimli kiÅŸinin yaptığı açıklamalar üzerinden partimiz aleyhine yeni bir kampanya baÅŸlatılmıştır” diyerek olayı savuÅŸturmaya çalıştı. OÄŸan'ın “isimli kiÅŸi” olarak zikredilmesi partinin artık bu ÅŸahsı sahiplenmediÄŸini söylüyordu.

***

Açıkçası OÄŸan'ı Türkiye siyasetini hiç anlamamakla itham edebilir, destek verdiÄŸi bir siyasetin sıkıntıları konusunda nasıl bu denli cahil kaldığını sorgulayabilirsiniz. Ama samimiyetini sorgulayamazsınız… OÄŸan AK Parti için onlarca ‘Anadolu toplantısı' düzenledi, demokratik olmayan bir cumhurbaÅŸkanlığı sistemini medya organlarında cansiperane savundu, parti içi ‘yeniden yapılanmayı' meÅŸru göstermek için kendini yırttı. Ve harcadığı tüm bu emeÄŸin karşılığı olarak taltif edilip MKYK üyesi yapıldı. Ancak sonrasında hala bu çabaları sürdürmesine raÄŸmen, ‘yeni' AK Parti'deki siyasi kültürün sonucu olarak MKYK'dan çıkarıldı. Buna karşılık bugün serdettiÄŸi görüş, has bir reisçinin aÄŸzından çıkmış olup, parti içinde halen en makbul söylemi ifade ediyor. Aynı konuÅŸmada saÄŸ ve soldaki militan milliyetçileri beÄŸeni ile zikrediyor ve “siyaset bilimi diye bir ÅŸey var” diyerek tezinin bilimsel bir gerçek olduÄŸunu öne sürüyor!

AK Parti arasa böyle iyi reisçi bulamaz… Nitekim OÄŸan'dan “isimli kiÅŸi” olarak söz edilmesinin ardından reisçiler haklı olarak sosyal medyada hayal kırıklığı ve öfke belirtileri gösterdiler. Tabii olabildiÄŸince gizleyerek, çünkü ne de olsa reisçiliÄŸe devam etmek istiyorlar. AK Parti'nin ÅŸu dönemde bu militan enerjiyi kaybetmeyi göze alması beklenemez. Dolayısıyla muhtemelen yakında ErdoÄŸan onların gönlünü alacak birkaç ÅŸey söyleyecektir.

Ancak bu, yaÅŸanan olayın AK Parti yönetimini yaraladığı gerçeÄŸini deÄŸiÅŸtirmeyecek. AK Parti ayıp etti… Kendi yetiÅŸtirdiÄŸi, koruduÄŸu, kullandığı, etinden sütünden derisinden yararlandığı insanları bir anda dışlayabileceÄŸini ortaya koydu. Ãœstelik parti içinde herkesin tepeye yaranmak için Allah'ın günü tekrarladığı bir cümle nedeniyle. NeymiÅŸ? Televizyonda söylemiÅŸ… Ä°yi de bu sayede daha da fazla yaranmanın mümkün olduÄŸu bir ortamda, has bir reisçinin ne demesi bekleniyordu?

Belki OÄŸan ‘siyaset bilimi' diye bir ÅŸeyin var olduÄŸuna inandığı için daha cesur ya da düşüncesizce davranmıştır. Ama onun temsil ettiÄŸi militanlık sadece bazı kiÅŸilerin deÄŸil, iktidar yanlısı tüm medya organlarının da en temel özelliÄŸi. Parti yönetiminin her konuda ve koÅŸulda haklı olduÄŸunu, doÄŸru yaptığını, yönetim dışındaki herkesin yönetime engel olmaya çalıştığını, bütün engellere raÄŸmen yönetimin olaÄŸanüstü bir baÅŸarıya koÅŸtuÄŸunu ve ülkeyi bir ‘ihya' sürecinden geçirdiÄŸini anlatıp duruyorlar.

***

CumhurbaÅŸkanı ise Diyanet kampında yeni ve ‘doÄŸru' nesillerin yetiÅŸtirilmesinden söz ediyor, gençlere “siz yeni bir neslin inÅŸasında, ihyasında mimarlar olacaksınız, mühendisler olacaksınız” diye hitap ederken gerçekte tüm kamuoyuna konuÅŸuyor.

Ayhan Oğan ne yapsın?

Meraklısına not: Cem Küçük'ün sözünü ettiği olayda gizli bir ihbar yok. 23 ve 25 Kasım 2014'de Akşam gazetesinde olayı anlatmıştım...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.