Güncel
Başörtülü hoşaf / Soner Yalçın
Fransa'da 2013 yılında “peynir ayaklanması” oldu! Avrupa'nın en büyük peynir üreticisi Lactalis ile Isigny Sainte-Mere, Camembert peynirini geleneksel yöntem olan çiğ sütten değil, pastörize sütten yapacaklarını açıkladı. Ve deyim yerindeyse Fransa ayağa kalktı. Lactalis ve yandaşlarının satışları hızla düşünce, kararlarından dönmek zorunda kaldılar. Peki… Biz peynirimize hangi zehirli katkı maddelerini koyuyoruz?
Yapıları itibarıyla doğada bulunmayan; ısıya, ışığa, asitlere, alkalilere karşı dayanıklı ve bu nedenle raf ömürleri oldukça uzun kimyasal katkı maddeleri neredeyse her yiyeceğin içinde var.
ÖrneÄŸin…
– Yasal olmamasına raÄŸmen “küflenmesin, tadı kokusu deÄŸiÅŸmesin” diye peynire-yoÄŸurda “pimarisin” katkı maddesi ekleniyor.
– Kanserojen olduÄŸu bilinen “aspartam”, “sakkarin” gibi kimyasal tatlandırıcılar ilave ediliyor.
– Piyasada, üretilen endüstriyel sütlerin-yoÄŸurtların-peynirlerin imal tarihleri ile son kullanma tarihleri arasında büyük aralık var. Bazı markalarda süre 7 gün iken, bazı markalarda ise 1-1,5 aya kadar çıkabiliyor! Geleneksel yoÄŸurdun dayanma süresi ise en fazla 4-5 gün. Aradaki fark birinin yoÄŸurt olmadığını ispatlamıyor mu?
– Çocuklara yedirilen meyveli-aromalı süt ve yoÄŸurdun içinde kimyasal sentez yoluyla üretilebilen yapay renklendiriciler var. Keza…
Kekler, bisküviler, gofretler, cikletler, bonbon şekerler, drajeler, kuru toz içecekler, tatlılar, krema tozları, hazır çorbalar, soslar, sosisler, konserveler aklınıza ne geliyorsa gıdalara bu yapay renklendiriciler konuyor! Dondurmanın külahında bile bu kimyasal renklendirici var!
Fakat sadece bu kadar deÄŸil…
Sizi öldürüyorlar
Düşük kalorili bir tatlandırıcı olan “asesülfam potasyum (asesülfam-k) e950” katkı maddesi var. Åžekerden tam 130 kat tatlı ama kalorisi düşük; ölüm gücü yüksek! Süt ve süt ürünlerinde, diyet ürünlerde, meyveli yoÄŸurtlar, hazır tatlılar ve pudinglerde kullanılıyor. Yapılan fare deneylerinde uzun süreli ve çok miktarlarda kullanımında göğüs-organ tümörlerine, akciÄŸer-solunum yolu hastalıklarına sebep olduÄŸu; ve kısa süreli çok miktarda kullanımda ise baÅŸ aÄŸrısı ile depresyona yol açtığı tespit edildi.
– İçine katıldığı ürünün akışkanlığını-kıvamını düzenleyen, jelleÅŸtirici olarak kullanılan “carrageenan (karagenon) e407” katkı maddesi var. YoÄŸurtlarda, peynirlerde, puding ve dondurmalarda baÅŸta olmak üzere pek çok gıda ürününde bu kimyasal kullanılıyor. Kalp damar hastalıklarına, diyabet ve kansere sebep oluyor.
– Karışımı kolaylaÅŸtırmak için “monogliseritler ve digliseritler e470-477” adlı katkı maddesi var. En çok peynir, yoÄŸurt, krema, tereyağı, margarin, dondurma ve sütlü tatlılarda kullanılıyor. Kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor.
– Åžekerden 600 defa daha tatlı kalorisiz suni tatlandırıcı “sukraloz e955” katkı maddesi kullanıyorsunuz. Süt ürünlerinde, aromalı gazlı-gazsız içeceklerde, tatlılarda, sakızda, çerez atıştırmalıklarda, ketçaplarda, fırıncılık ürünlerinde bulunuyor. Diyet yapanlarca tercih ediliyor ve hatta eczanelerde bile satılan bu madde diyabetin asıl sebebi idi.
Süt ürünlerinde bolca kullanılan “fosfat tuzları”, “guar gam”, “lesitin” gibi katkı maddelere girmeyeyim artık!
Ama…
Gardırop muhalefeti
Et konusunu yazmalıyım….
Türkiye'de kullanım izni olmayan, “bradmix” adlı Hollanda'dan getirilen kimyevi maddenin, etlerin hacmini yüzde 25-30 artırmak amacıyla kullanıldığını biliyor musunuz?
Ete katkı maddesi çok; fosfatlar, emülgatörler, askorbik asit, ÅŸekerler, kültürler, aroma maddeleri, baharatlar, asitlendiriciler, tuz (NaC1, KC1) gibi…
Raf ömrünün uzaması yani renk değişimi olmaması için özellikle şarküteri gibi işlenmiş ete, (E250 koduyla) sodyum nitrat ve sodyum nitrit konuyor!
Bozulmayı önleyici sodyum sülfat (E221) pankreas kanserini yüzde 67, lösemi riskini yüzde 700 oranında artırıyor. Çocuklarda beyin tümörü oluşturuyor; öğrenme bozukluğu yaratıyor. Özellikle cenin, bebek ve çocuklar için tehlikeli.
Sayfalarca yazabilirim… Gelmek istediÄŸim ÅŸu…
Bir genç gıda mühendisi:
Adı Kübra Ağca.
TRT'de düzenlenen “Bir Fikrin mi Var” isimli yarışmada “organik hoÅŸaf” projesiyle finale kalması sosyal medyada infial yarattı!
Genç Kübra'nın hoşaf üretim projesi, pastörize etmeden raf ömrünü uzatmaktı.
EÄŸer…
Kübra Ağca, katkı maddesiz raf ömrü uzun doğal bir içecek buldu ise, bu büyük buluştur. Diğer yarışmacıların hakkını yemek istemem ama yapım şirketinin açıklaması doğru ise Kübra'nın hakkı birinciliktir.
Bakınız…
Sırf başörtülü olduğu için bir genç bilim insanına saldırı doğru değildir.
Niye böyle gerici bir noktaya savrulduk biz? Meselenin özünü kaçırıyoruz. Küresel şirketlerin katkı maddelerle insanlığı ölüme sürüklediğini görmüyor musunuz?
Kübra Ağca buna karşı alternatif sağlıklı beslenme için çaba harcıyor ise nasıl onu desteklemeyiz?
Zihninizi kirleten “gardırop muhalefetini” bırakınız artık! Lütfen.
SaÄŸcısı solcusuyla herkesin katıldığı Fransa'daki peynir ayaklanmasını ÅŸiar edininiz…
Kaynak: Sözcü
Henüz yorum yapılmamış.