Sosyal Medya

Dünya

Öksüz'ü Almanya gizliyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından firar eden FET֒nün Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz’ün Almanya’ya sığındığı öğrenildi. Alman yetkililerin diğer sığınmacıların aksine özel muamele uyguladığı Öksüz’ün isminin resmi kayıtlarda geçirilmediği ve gizlendiği belirtiliyor. Öksüz’ün darbeden 6 gün sonra ABD konsolosluğuyla irtibatı tespit edilmişti.



5 Temmuz darbe giriÅŸiminin sevk ve idare edildiÄŸi Akıncı Ãœssü’nde yaÅŸananlara iliÅŸkin açılan dava kapsamında 486 sanığın yargılanması yapılırken, davanın sanıkları arasında yer alan 1 yılı aÅŸkın süredir oluÅŸturulan özel ekip tarafından izi sürülen firari Adil Öksüz’e iliÅŸkin kritik bir bilgiye ulaşıldı. Darbe giriÅŸimini Akıncı Ãœssü’nden yöneten Öksüz, 16 Temmuz sabahı Akıncı’ya yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Fethiye merası içerisindeki patikada jandarma tarafından yakalandı. Saat 11.00 sularında yakalanan ve elinde siyah valiz bulunan Öksüz, “tarla bakmaya geldim” yalanını ilk burada dile getirdi. Mahrem imam olduÄŸu anlaşıldıktan sonra diÄŸer sivil imamların aksine Ankara Emniyeti’ne götürülmeyip Sincan Adliyesi’ne götürülen Öksüz, adli kontrol ÅŸartıyla serbest bırakıldı.

GEÇİCİ OTURUM İSTEDİ

TutulduÄŸu karakolda BaÅŸbakanlık Müşaviri Ali Ä°hsan Sarıkoca ile görüşen Öksüz’ün dosyası soruÅŸturma makamlarından gizlendiÄŸi, el koyulması gereken GPS cihazı ve telefonunun iade edildiÄŸi anlaşıldı. Beraberindeki 100 darbe giriÅŸimi şüphelisinden 99’u tutuklanırken adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Öksüz, 18 Temmuz’da elini kolunu sallayarak uçakla Ankara’dan Ä°stanbul’a gitti. Buradan da Sakarya’ya geçtiÄŸi anlaşılan Öksüz, hala yakalanamadı. Öksüz’ün resmi yollardan yurt dışına çıktığına iliÅŸkin bir kayıt yok. Ancak Yeni Åžafak’ın ulaÅŸtığı bilgiye göre Öksüz’ün Almanya’da olduÄŸu öğrenildi. Daha önce Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış Ä°liÅŸkiler Genel Müdürlüğü tarafından, Emniyet Ä°stihbarat ile Terör Daire BaÅŸkanlıkları ile MÄ°T ve Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na gönderilen belgede, iki ayrı kiÅŸinin Öksüz’ü, Frankfurt’ta ve Ulm’da gördüğü belirtiliyordu. Edinilen bilgiye göre, Öksüz, Almanya’da geçici oturum talebinde bulundu. Öksüz’ün bu talebini Baden-Württemberg eyaletinde yaptığı belirtildi.

ABD KONSOLOSLUĞUYLA TEMASA GEÇMİŞTİ

Geçici oturum talebi yabancılar polisi tarafından kabul edilen Öksüz’e özel muamele uygulandığı ortaya çıktı. Normalde geçici sığınma talebinde bulunanların isimleri sistemde yer alıyor. Öksüz’ün ismine ise resmi kayıtlarda rastlanılmadığı belirtildi.

Öksüz’ün darbeden 6 gün sonra ABD konsolosluÄŸuyla irtibatı tespit edilmiÅŸti. FETÖ’cülere sahip çıkan Almanya’nın darbe giriÅŸiminin başındaki Öksüz’ü sığınma talebinin kabul edilmesini gerekçelendiremeyeceÄŸi için böyle bir yönteme baÅŸvurduÄŸu kaydediliyor. Öte yandan, Öksüz’ün iÅŸlemleri tamamladıktan sonra da Hannover’a gittiÄŸi öğrenildi. 

BİRLİKTE GÖRÜNTÜLERİ VAR

Firari Adil Öksüz’ün teröristbaşı Fethullah Gülen ile bir arada olduÄŸu görüntüler ortaya çıkmıştı. Görüntülerde, Öksüz’ün Gülen’in önünde diz çöktüğü görülüyor. Öte yandan, Öksüz’ün darbe giriÅŸiminden 15 gün önce 30 Haziran 2016’da eÅŸi Aynur Öksüz ve 3 çocuÄŸunu ABD’ye gönderdiÄŸi belirlenmiÅŸti.

FETÖ’NÃœN KARA KUTUSU

Darbe giriÅŸimi sonrasında sırra kadem basan FETÖ’nün kara kutusu Öksüz, birçok general ve subayın katılımıyla Ankara’da darbe toplantıları yaptı. Kimlerin hangi faaliyeti yapacağının belirlendiÄŸi bu toplantılarda, darbe giriÅŸiminin son ÅŸekli verildi. Öksüz, son olarak da 11 Temmuz 2016’da ABD’ye giderek baÅŸ terörist Fetullah Gülen’in onayını aldı. 13 Temmuz günü de Türkiye’ye dönen Öksüz, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar ve bazı kuvvet komutanlarının darbeciler tarafından rehin tutulduÄŸu ve Ankara’yı bombalayan F-16 savaÅŸ uçaklarının havalandığı Akıncı 4. Ana Jet Ãœs Komutanlığı’ndaydı. Öksüz’ün, FETÖ mensubu teröristlere, Pensilvanya’nın talimatlarını ilettiÄŸi ve “darbe fetvası” verdiÄŸi belirtiliyor.

GAZİNODAN YÖNETTİ

Akıncı Ãœssü’nü görüntüleyen kameraların 19 Haziran’dan itibaren karartılması üzerine Adil Öksüz’ün kameralara hiç takılmadığı belirlendi. Öksüz’ün karargah olarak kullanılan 143’üncü filonun arkasında yer alan ve gazino olarak nitelendirilen brifing salonundan darbe giriÅŸimini yönetti. DiÄŸer sivil imamlar Kemal Batmaz, Harun BiniÅŸ ve Nurettin Oruç’un aksine Öksüz’ün kameraların olduÄŸu Filo’nun koridoruna ise hiç gelmedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.