Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Düşünce gücüyle engelleri aşan robotlar

Çin'de düzenlenen dünyanın en prestijli uluslararası robotik yarışması 'Robot Challenge 2017' Pekin'de, engelliler için hazırlanan 'Düşünce Gücüyle Nesnelerin Kontrolü' projesi birinci, 'Düşünce Gücüyle Araçların Kontrolü' projesi ikinci ve 'Uzaktaki El' projesiyle de dördüncülük kazanan BİLSEM öğrencileri Buket Naz Zeren, Eren Ekrem Kallıkçı ve Efe İnan, Antalya ve Türkiye'nin gururu oldu.



Antalya'da dahi ve yetenekli öğrencilerin özel eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, kendi kendine yeten, özerk ve mobil robotlar geliştirmek amacıyla düzenlenen dünyanın en prestijli uluslararası robotik yarışması 'Robot Challenge 2017' Pekin'den 3 büyük ödülle döndü. Türkiye ve Antalya'nın gururu olan 16 yaşındaki Buket Naz Zeren ve Eren Ekrem Kallıkçı ile 10 yaşındaki Efe İnan ile danışman öğretmenleri elde ettikleri büyük başarının ardından bugün Antalya'ya döndü. Öğrenci ve öğretmenler, Antalya Havalimanı'nda Okul Müdürü Arif Aydeniz, okul yönetimi ve aileleri tarafından karşılandı. Çin'den bir altın ve bir gümüş madalya ile dönen öğrenciler BİLSEM'de düşünce gücüyle beynin yaydığı sinyallerle nesnelerin ve araçların kontrolünü sağlayan yazılımlarıyla geliştirdikleri robotik projeleri ve yine düşünce gücüyle ele takılan bir eldiven aracılığıyla sınıfta tahtaya müdahaleyi sağlayan projelerini tanıttı.

1316 ROBOTÄ°K PROJE YARIÅžTI

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen ve 50 ülkeden 1976 öğrencinin 1316 robotik projesiyle katıldığı dünyanın en prestijli uluslararası robotik yarışmalarından biri olan 'Robot Challange 2017 Pekin'de, birine bağımlı olmadan düşünce gücüyle bazı basit işlemleri yapabilen 'zihin ile nesnelerin kontrolü' isimli projenin dünya birincisi seçildiğini belirten öğrenciler, özellikle omurilik felçli ve bedensel engelli insanların elleri ve kollarını hareket ettiremedikleri düşünüldüğünde mutlaka birine ihtiyaç duyduklarını, bu projeyle, felçli insanların birine bağımlı olmadan düşünce gücüyle bazı basit işlemleri yapabilmeleri sağladığını söyledi. Kafaya takılan bir cihazla beynin yaydığı sinyallerle ev içindeki ışıklar açılıp kapatılabiliyor, klima, televizyon, çamaşır makinası gibi birçok cihaz yönetilebiliyor.

BEYİN GÜCÜYLE ARAÇ KONTROLÜ

Dünya ikinciliği elde eden 'zihin ile araç kontrolü' isimli robotik proje ise bedensel engellilerin yine başlarına takılan bir cihazla tekerlekli sandalyesini düşünce gücüyle yönetimini sağlayabiliyor. Beynin yaydığı sinyalleri algılayan sensörler sayesinde geliştirilen yazılımla birlikte bu sinyalleri yorumlayıp istenilen şekilde araç kullanılabiliyor. Bedensel engeli olan insanlar düşünce gücüyle araçların kontrolünü sağlayabiliyor ve rahatça bu araçları da kullanabiliyor.
Teknik bir hata nedeniyle yarışma esnasında sorun yaÅŸanan 'Uzaktaki El' projesi de dördüncülük ödülü kazandı. Projede engelli öğrencilerin kimseye baÄŸlı kalmadan sınıfa daha iyi entegre olması hedeflendi. Sınıfta akıllı tahtadaki soruyu çözmek isteyen yürüme engelli öğrenciler için geliÅŸtirilen eldiven cihazla oturduÄŸu yerden rahatça tahtayla etkileÅŸim içinde olarak hem derse katılımı hem de psikolojik açıdan kendini daha iyi hissetmesi saÄŸlanıyor. 

2 YILLIK EMEK

Öğrencileri kutlayan Okul Müdürü Arif Aydeniz, şöyle dedi:
“Bu çocuklar bu ülkenin milli servetidir. Bu çocuklara imkan saÄŸlandığı takdirde neleri baÅŸarabileceklerini gösterdiler. Yaklaşık 2 yıl önce baÅŸlattığımız mekatronik robot çalışmalarımız bugün meyvesini dünya ÅŸampiyonu olarak verdi. Bizim çıkış yolumuz sayın CumhurbaÅŸkanımızın 'Ä°novasyon ve biliÅŸim alanında devrim yapmalıyız, bu konuda çalışmalıyız' söylemleridir. Biz çocuklarımızla gelecekte daha büyük baÅŸarılara imza atacağımızı düşünüyoruz."

ANTALYA / DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.