Sosyal Medya

Güncel

BM'nin teknoloji bankası için heyet geldi

Gebze'de kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası için Birleşmiş Milletler (BM) ile karşılıklı imzaların bu yıl içerisinde atılması bekleniyor.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) heyetinin, en az geliÅŸmiÅŸ ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefiyle Gebze'de kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası yerleÅŸkesindeki hazırlıkları deÄŸerlendirmek üzere Türkiye'ye geldiÄŸini belirtti.

Özlü, "Türkiye ile BM arasında 'ev sahibi ülke anlaşması' hazırlanacak ve imzalanacak. İmzanın ardından Gebze'deki ofis alanıyla çalışanlar belirlenecek ve bu yıl Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyetlerine başlayacak." dedi.

'İMZADAN SONRA ÇALIŞANLAR BELİRLENECEK'

 Ã–zlü, heyetin bakanlığı ziyaret ettiÄŸini ve bu kapsamda ev sahibi ülke anlaÅŸması ile mali, ayni yardım anlaÅŸması konularının görüşüldüğünü söyledi ve şöyle konuÅŸtu:

"Daha sonra Türkiye ile BM arasında 'ev sahibi ülke anlaşması' hazırlanacak ve imzalanacak. İmzanın bu ay atılması bekleniyor. İmzanın ardından Gebze'deki ofis alanı ile çalışanlar belirlenecek ve bu yıl Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyetlerine başlayacak."

İLK 5 YIL İÇİN 10 MİLYON DOLAR

Türkiye'nin, Uluslararası Teknoloji Bankası projesine desteÄŸinin tam olduÄŸunu vurgulayan Özlü, "Uluslararası Teknoloji Bankasında finansman gönüllülük esasıyla saÄŸlanıyor. Donör ülke Türkiye, ilk 5 yıl için yıllık 2 milyon dolar mali destek verecek. Banka kurulduktan sonra BM üyesi birçok ülkenin de bankaya destek saÄŸlaması bekleniyor. Ayrıca dünyaca ünlü teknoloji ÅŸirketlerinin de bankaya destek vermesi bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Ã–zlü, Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyete geçtiÄŸinde, öncelikle en az geliÅŸmiÅŸ ülkeler için 'ihtiyaç analizi' yapılacağını ve eksiklikler doÄŸrultusunda hizmet sunulacağını vurguladı.

Söz konusu ülkelere, bilim ve teknoloji politikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek verileceğini dile getiren Özlü, dünyadaki gelir adaletsizliğinin ve kalkınma düzeylerindeki büyük farklılıkların azaltılması yönündeki çabalara Türkiye'nin de katkı vermesini amaçladıklarını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.