Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin'de

Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin'e resmi bir ziyarette bulundu.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması'nın ikinci toplantısı için Çin'e gitti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeye AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker de katıldı.

Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, “(Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü) Türkiye, bölgesel ve uluslararası örgütlerle yakın iÅŸ birliÄŸi arayışı içerisinde, uluslararası örgütler birbirinin alternatifi deÄŸil, tamamlayıcısı" dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin Tek Çin Politikası’na en büyük destek veren ülkelerden biri olduÄŸunu söyleyerek, “Çin’in güvenliÄŸini kendi güvenliÄŸimiz gibi görüyoruz. Gerek ülkemizde gerek bölgemizde Çin’e yönelik hiçbir olumsuz faaliyete izin vermiyoruz.“ diye konuÅŸtu.

Ä°Åž BÄ°RLİĞİ ARTARAK DEVAM EDÄ°YOR 

Türkiye ve Çin arasında güvenlik alanında iÅŸ birliÄŸinin artarak devam ettiÄŸini ve edeceÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “Ticaretimizi artırmak konusunda kararlılığımız var. Ãœrünlerin çeÅŸitlendirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’den Çin’e baÅŸta tarım ürünleri olmak üzere ihracatımız artıyor.” dedi. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, iki ülkenin birlikte gerçekleÅŸtireceÄŸi çok önemli projeleri olduÄŸunu dile getirerek, tarihi Ä°pek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen "KuÅŸak ve Yol" projesi ile Türkiye’nin önerdiÄŸi Orta Koridor projesinin ortak gerçekleÅŸtirileceÄŸini, Edirne-Kars hızlı tren yolu ve Türkiye’deki 3. nükleer enerji santralinin de Çin ile birlikte inÅŸa edilmesini istediklerini söyledi. 

TURÄ°ZM ALANINDA ARTAN Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ 

EÄŸitim ve kültür alanlarında da iÅŸ birliÄŸinin arttığını bunun yanı sıra turizm alanında da iÅŸ birliÄŸinin artacağını kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Çinli turist sayısının artmasını umuyoruz. Her yıl yurt dışına çıkan yüz milyon turistin 3 milyonunun Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Çin'de 2018'in "Türkiye Turizm Yılı" ilan edildiÄŸini hatırlatarak bu kapsamda 2018’in hazırlıklarının da birlikte yürütüldüğünü dile getirdi. 

ÇavuÅŸoÄŸlu ayrıca eÄŸitim alanında ortak üniversite kurma çalışmasının sürdüğünü belirtirken, vize konusundaki beklentileri Çin DışiÅŸleri Bakanı Vang’a ilettiÄŸini, bu konuda ortak bazı adımların atılacağını söyledi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.