Sosyal Medya

Güncel

SON DAKİKA: YEKA ihalesinin kazananı belli oldu

Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin kazananı belli oldu.



Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda gerçekleştirildi.

İlk teklifler verildi ve açık eksiltmeye geçildi.

8 FİRMADAN 3'Ü ÇEKİLDİ

İhaleye giren 8 firmadan 5'i açık eksiltmeye katılırken, 3'ü katılmadı.

Ä°HALEDE Ä°KÄ° TARAF KALDI

Saat 12.22 itibariyle ihalede iki taraf kaldı.

Bir yanda Çinli Mingyang konsorsiyumu diğer tarafta Alman Siemens konsorsiyumu kalmıştı.

Ä°HALEYÄ° KAZANAN BELLÄ° OLDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde, kilovatsaat başına en düşük teklifi 3,48 dolar/cent ile Siemens -Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu verdi ve ihaleyi kazandı.

YATIRIM TUTARI 1 MÄ°LYAR DOLAR OLACAK

Enerji Bakanlığı’nın, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan bin megawatt gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi gerçekleÅŸtirildi.

TÃœRBÄ°NLERÄ°N YÃœZDE 65’Ä° YERLÄ° OLACAK

YEKA yarışması ile ilk defa teknoloji alanında da yerli üretim sağlanacak. Bunun için yarışmanın şartnamesi özel olarak hazırlandı: Yarışmayı kazanan firma, 100 milyon ABD Doları üzerinde yatırım ile fabrika kuracak. Fabrikada en az 2,3 MWe gücünde olmak üzere ortalama 300 ila 450 adet yerli rüzgar türbini üretimi gerçekleştirilecek.

YEKA’larda kurulacak olan yerli rüzgar türbinlerinin üretileceÄŸi fabrika, tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar türbini üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrikada üretilecek rüzgâr türbinlerinin yerlilik oranı asgari yüzde 65 olacak. Bu oranın saÄŸlanabilmesi için ihtiyaç duyulacak olan birçok aksamın yurtiçi kaynaklardan tedarik edilecek veya yerli olarak imal edilmesi zorunluluÄŸu bulunacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.