Sosyal Medya

Güncel

Trump'ın Kuzey Kore çıkmazı

ABD, Kuzey Kore’ye baskı yapması konusunda Çin’den umudunu kesmiş görünüyor, Pasifik uzmanları ise diplomatik ve askeri statüko dışında Washington’un elinde fazla seçeneğin kalmadığını belirtiyor.



ABDKuzey Kore’ye baskı yapması konusunda Ã‡in’den umudunu kesmiÅŸ görünüyor, Pasifik uzmanları ise diplomatik ve askeri statüko dışında Washington’un elinde fazla seçeneÄŸin kalmadığını belirtiyor.

Kuzey Kore’nin son bir ay içerisinde iki balistik füze denemesi gerçekleÅŸtirmesi ve denemelerin kıtalararası balistik füze (ICBM) kriterlerine göre baÅŸarılı olması Kore yarımadasındaki gerginliÄŸi artırdı.

Pyonyang’ın geçen hafta denediÄŸi füzenin 5 bin 500 fit irtifaya ve bin kilometre menzile ulaÅŸması Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra ABD’yi de kaygılandırıyor.

Ancak Kuzey Kore’ye yapılan diplomatik baskıların sonuç vermemesi ve yarımadada askeri seçeneÄŸin de sonuçlarının kestirilemiyor olması Washington’un Kuzey Kore konusundaki çıkmaza sokuyor.

Trump, Çin’in bir ÅŸeyler yapmasını bekliyor

ABD BaÅŸkanı Donald Trump göreve geldikten kısa bir süre sonra Florida eyaletinde bulunan Mara Lago köşkünde Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping ile bir araya geldi. Trump, ağırlıklı olarak ikili ticaret, Kuzey Kore konusunun konuÅŸulduÄŸu toplantının çok iyi geçtiÄŸini ve Çin’in Kuzey Kore konusunda elinden geleni yapacağını ifade etti.

Daha sonra G-20 Zirvesi kapsamında yine Åži ile bir araya gelen Trump, Çin lideri ile iyi iliÅŸkiler geliÅŸtirdiÄŸini ve Kuzey Kore konusunda yaptıklarından dolayı Åži’ye teÅŸekkür ettiÄŸini ifade etti. Ancak söz konusu ilk görüşmenin olduÄŸu 4 Nisan’dan bugüne Kuzey Kore tam dokuz füze denemesi gerçekleÅŸtirdi.

Son iki füze, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından ICBM olarak değerlendirilirken iki füzenin de ABD topraklarına ulaşma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

En son denemeden sonra Trump yönetimi Çin’den umudunu kesmiÅŸ olacak ki Trump, Twitter hesabı üzerinden Çin’in kendisini Kuzey Kore konusunda hayal kırıklığına uÄŸrattığını ifade etti.

ABD, elindeki finansal yaptırım kozunu kullanabilir

AA muhabirine konuÅŸan Savunma Bakanlığı Asya Politikaları Eski MüsteÅŸar Yardımcısı James Clad, Çin’i Kuzey Kore’ye baskı uygulamaya zorlamak için, "Bazı Çin ÅŸirketlerini yaptırım listesine alabiliriz ancak soru ÅŸu: Gerçekten Çin hükümetine yakın olup Kuzey Kore’ye de ticareti bulunan ÅŸirketlere dokunabilecek miyiz? Ödeme sistemlerine, SWIFT sistemleri veya diÄŸer bankacılık sistemlerin karışıp fark yaratabilecek miyiz? Bunu söylemek ÅŸimdilik zor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Clad, "Çin’in Kuzey Kore hükümetinden memnun olmadığından şüpheliyim.” ifadesini kullandı. 

Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi (CSIS) uzmanı Anthony Cordesman ise “Çin’in tampon ülkesinin (Kuzey Kore) rejimini tehdit edecek bir ÅŸekilde davranması için Çin ile karşı karşıya gelmek muhtemelen Çin ile ABD arasında büyük bir uçurum açmaktan baÅŸka bir iÅŸe yaramaz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Trump yönetimi Pyongyang ile görüşmek zorunda kalabilir"

Washington merkezli Brookings Enstitüsü uzmanı Steven Pifer de Trump’ın Kuzey Kore konusunda selefi Barack Obama’yı eleÅŸtirdiÄŸini ancak Trump yönetiminin de ilk altı ayında Obama’dan farklı bir ÅŸey yapamadığını söyledi.

Pifer, “Bana göre eninde sonunda Kuzey Kore ile konuÅŸmanın bir yolunu bulmak zorunda kalacağız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.