Sosyal Medya

Kürsü

'Rol-model bellidir. Ona uy, tatmin ol!'

''Günümüzde hayata hakim olan kimdir? Cevap: Modern teknoloji (Endüstri haline gelmeyen teknoloji masumdur) ile onu hizmetine alıp besleyen sermaye.'



Mustafa Kutlu / Yeni Åžafak

Ne devletler, ne hükumetler, ne fikirler, ne ideolojiler, ne kültür, ne medeniyet.

Bunların hepsi yukarıdaki acımasız çarkı çeviren gücün karşısında acizdir.

Bu güç hayatı her geçen gün tektipleÅŸtirmeye devam ediyor. Kendisine ÅŸu veya bu sebeple biat etmeyenleri (ki bu farzımuhal bir ÅŸeydir) dize getirmenin türlü yollarını bulmuÅŸtur.

Bu gücün adını koymak zor. Ne istediğini anlamak zor. Kimdir, nedir, nasıldır; tarif etmek zor. Gizemli bir yanı olduğu belli. Şeytanî olduğu muhakkak. İnsanoğlunun zaaflarını biliyor, yani nefsine hitap ediyor, onu bir şekilde büyülüyor.

Tatil yapılacak yerler, oteller her ne kadar birbirlerinden ayrı mimariye sahip gibi görünseler de deniz-kum-güneş konseptinde birleşirler. Hepsinde benzer havuzlar, benzer eğlenceler, benzer mutfaklar, macera taslakları ile set aynıdır.

Dünyanın her yerinde ÅŸehirler artık birbirine benzemektedir. Gökdelenler arasında insanlar birer nokta olup oradan oraya koÅŸtururlar. Metrolar, AVM’ler, eÄŸlence mahalleri, giyim-kuÅŸam-beslenme, saÄŸlık, spor vb. sanki tek merkezden idare edilir.

İnsanlar bürolarda, fabrikalarda, çalıştıkları her yerde yetmiş yaşına kadar çabalar; senede on beş-yirmi gün paketlenerek tatile gönderilir. Hepsinin kamerası, fotoğraf makinası, benzer maceraları, benzer kıyafetleri benzer hatıraları vardır.

Aynı otomobillere biner, aynı yollardan gider, aynı trafiğe takılır, aynı mimariye sahip yüksek binalarda oturur, kirli hava solur, hormonlu gıda yer, depresyona girer, psikoloğa gider, aynı ilaçları alırlar.

Tüm şirketler, tüm endüstri, tüm paralar görünmez bağlarla bu gücün emrindedir.

Mahalli farklar, yerel ayrılıklar turistik sayılır. Yerliler folklorik kıyafetlerini giyer, turistlere yerel danslar, yemekler, müzikler sunar döviz kazanırlar.

Otomobil-televizyon ve bilgisayar hayatı tektipleÅŸtirmek hususunda yarışır. Onlar yarışadursun “cep telefonu” hayatı bir baÅŸtan bir baÅŸa kuÅŸatır, esir alır. Ä°nsanların aÄŸzı açık kalmıştır. “Aman Allah’ım ne büyük kolaylık ne mükemmel âlet, bir tuÅŸa bastığında dünya ayağına geliyor” derler ve ilave ederler: “Biz eskiden nasıl yaşıyorduk acaba?”

Bu soruyu soranların suyu ısınmıştır. Sessiz sedasız dünyayı terkederler. Dijital âlemde yerleri yoktur onların.

Sosyal medya bildik sanatın, bildik kültürün, iletişimin ipini çekmiştir.

Söz düşmüştür.

İnsanı ancak beş dakikalığına etkiler. Yazacaksan bir slogan at, bir tehdit fırlat, bir gülücük kondur, mesaj hemen eskir, yenisini bul.

Rol-model bellidir. Ona uy, tatmin ol.

İnsanlar böyle işte: Yat deyince yatıyor, kalk deyince kalkıyor. Hep aynı dili konuşuyor (Bilim, iletişim vb. dili İngilizcedir). Her geçen gün dünyada bir dil kayboluyor.

Ä°nsanlar robotlaşırken bir yandan robot yapıyor. Ä°leride insanlarla makinaların savaşı olmayacak. (Åžimdi böyle insanlarla makinaların savaşını anlatan fantastik, bilim-kurgu filimleri çekiliyor). Hayır, dost olacaklar, çünkü insan da artık bir makina olacak.

Åžair ne demiÅŸti: “MakinalaÅŸmak istiyorum”. Bravo doÄŸrusu. Dünden bugünü görmüş.

Mustafa Kutlu istikbale bakarken çok umutsuz bir tablo çizdiğinin farkında mısın? Farkındayım.

Siz bana bu gidişatın önüne geçecek bir fikir, hareket, proje, protesto var mı, onu söyleyin. Çevreciler dahil hepsi, herkes ilerlemenin, kalkınmanın, zenginleşmenin, konforun, modern teknolojinin peşindedir.

Sermayeye kim karşı çıkacak?

Mustafa Kutlu sermayeyi lanetleme, onu hayra hizmette kullanabiliriz.

Demeyin. Lütfen bu tuzağa düşmeyin.

Åžunu iyi belleyin.

Tek çıkış yolu var.

O da “kanaat”.

Sermayenin defterini dürecek baÅŸka güç yok. Ben “kanaat” diyorum, ama bugün için buna kimsenin yanaÅŸacağını da sanmıyorum.

Peki Mustafa Kutlu ÅŸu “kanaat” meselesi nasıl halledilecek?

Onu bana sormayın, Mustafa Özel’e sorun “Kanaat Ekonomisi” adında bir kitap yazacak. VerilmiÅŸ sözü var.

Kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.