Sosyal Medya

Güncel

Irak Cumhurbaşkanı: Referandum bağımsızlık anlamına gelmiyor!

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, 'Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenlemek istediği referandumun gerçekleşmesi bağımsızlık anlamına gelmiyor' dedi.



Irak CumhurbaÅŸkanı Fuat Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemek istediÄŸi referandumun doÄŸrudan bağımsızlık ilanı anlamına gelmediÄŸini belirterek, Erbil ve BaÄŸdat arasında ihtilafların diyalogla çözülmesini istedi. 

CumhurbaÅŸkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, Masum, Musul'un DEAÅž'tan kurtarılması ve Irak'ın teröristlere karşı elde ettiÄŸi zafer vesilesiyle Irak'taki yabancı misyonlar ve diplomatlarla BaÄŸdat'taki Selam Sarayı'nda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Masum, burada yaptığı konuşmada, terörle mücadele konusunda yardım eden ülke ve halklara teşekkür ederek, bunun karşılığında Musul kent merkezinin tamamen geri alındığını ve teröristlerin mağlup edildiğini söyledi.

-"Karşılıklı anlaÅŸmayla baÄŸlantılı referandumun gerçekleÅŸmesi, bağımsızlık ilanı anlamına gelmiyor"

Erbil ve BaÄŸdat arasında bir süredir farklı tartışmaların yaÅŸanmasına sebebiyet veren IKBY'nin tek taraflı referandum kararına da deÄŸinen Masum ÅŸunları kaydetti: 

"Karşılıklı anlayış ve anlaÅŸmayla baÄŸlantılı olan referandumun gerçekleÅŸmesi, bağımsızlık ilanı anlamına gelmiyor. Erbil ve BaÄŸdat'ın diyaloÄŸu sürdürüp, bunu geliÅŸtirmesi gerekiyor. Sorunların çözümü konusunda diyaloÄŸun dışında baÅŸka bir yol yok. Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi'nin ortak bir paydada buluÅŸması, tartışmalı bölgeleri kapsayan 140'ıncı maddenin uygulamaya konulması, iki taraf arasındaki sorunların ve ihtilafların kaynağından çözülmesi için anayasaya baÅŸvurulması gerekiyor." 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 26 Temmuz'da yaptığı açıklamada, IKBY'nin düzenlemek istediği referandumun anayasaya aykırı olduğunu belirterek, sonucun da kabul edilmeyeceğini duyurmuştu.

IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da yaptığı açıklamada uzun süreden beri tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını belirtmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.