Sosyal Medya

Güncel

"Tek çözüm bağımsızlık!"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani, merkezi hükümet ile aralarındaki sorunların çözüm yolunun sadece 'bağımsızlık' olduğunu söyledi.



Barzani, Baas rejiminin 1983 yılında Barzani aÅŸiretinden yaklaşık 8 bin kiÅŸiyi katlediliÅŸinin 34'üncü yılında düzenlenen anma töreninde BaÄŸdat ile Erbil arasındaki sorunlar ve "bağımsızlık referandumu" hakkında konuÅŸtu.

Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki iliÅŸkilerin "2003 öncesi" ve "sonrası" ÅŸeklinde iki süreçten oluÅŸtuÄŸunu belirten Barzani, ikinci döneme iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

 "2003 sonrasında yaÅŸanan süreçte Irak anayasasının hazırlanması ve uygulanmaya konulmasında bizler (Kürtler) önemli rol oynadık. Ancak sorulması gereken bir soru var: BaÄŸdat bu anayasaya ne kadar baÄŸlı kaldı? Ne anayasaya baÄŸlı kalındı, ne de 140'ıncı madde uygulamaya konuldu ki, bu madde yerine getirilseydi belki birçok sorun bugün meydana gelmeyecekti. PeÅŸmerge'nin silahlandırılması ve bütçesinin temin edilmesinin önü kesildi, bu anayasada var olan bir ÅŸeydi ve üzerinde de anlaÅŸma saÄŸlanmıştı. DEAÅž Kürdistan'a saldırmaya baÅŸlayınca, çok büyük sorunlarla karşılaÅŸtık çünkü silahımız ve cephaneliÄŸimiz yoktu. (BaÄŸdat) Ne silah gönderdi ne de dışarıdan silah almamız imkan saÄŸladı."

İki taraf arasında ihtilaflar yaşanabileceğini belirten Barzani, "Ancak halkı aç bırakıp çocukların süt parasını kesmenin, daha önce Enfal'de kimyasal silahla yapılan suçlardan hiçbir farkı yoktur." diye konuştu.

Barzani, Eylül 2016'da BaÄŸdat'a yaptığı ziyarete deÄŸinerek ÅŸÃ¶yle devam etti:

"BaÅŸbakan (Haydar el Ä°badi) baÅŸta olmak üzere oradaki tüm taraflarla yaptığımız görüşmelerde kardeÅŸ gibi konuÅŸarak kendilerine artık birlikte yaÅŸayamayacağımızı söyledim. Sizin (BaÄŸdat'ın) ortaklığa inancınızın olmadığını ve Irak'ın üzerine kurulduÄŸu o ortaklığın iflas ettiÄŸini belirttim. 'Gelin, eÄŸer gerçek ortak olamıyorsak, komÅŸu kalalım, bu meseleyi de ciddiye alın' dedim, ancak kimse ciddiye almadı. BaÄŸdat, bu sözleri bir baskı kartı olarak sarf ettiÄŸimi zannetti. Bunlar baskı kartı deÄŸildi. Halkımız 25 Eylül'de sandıklara giderek kendi kaderini tayin edecek." 

Tek çözüm yolunun "bağımsızlık" olduÄŸunu öne süren IKBY BaÅŸkanı, "Tüm çareleri ve çözüm yollarına baÅŸvurduk ancak emin olun hiçbir sonuç elde etmedik." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.