Sosyal Medya

Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez emekli oldu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez emekliye ayrıldı. Görmez'in yerine Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş'in vekalet edeceği öğrenildi.



 

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez emekliye ayrıldı.

Edinilen bilgiye göre, Görmez'in "emekliye ayrılma" talebini içeren dilekçesi, BaÅŸbakanlık tarafından kabul edildi.

Görmez'in yerine Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş'in vekalet edeceği öğrenildi.

 

Ä°LÄ°MLE DOLU BÄ°R HAYAT

Prof. Dr. Mehmet Görmez, 1959 yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde doÄŸdu. Ä°lkokulu Nizip'te okudu, ortaokul ve liseyi Gaziantep Ä°mam Hatip Lisesi'nde tamamladı. 1983 yılında Ankara Ãœniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi'nde yüksek öğrenime baÅŸladı. Bir yandan yüksek öğrenimini sürdürürken, diÄŸer yandan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'na baÄŸlı olarak önce Kırıkkale'de Kur'an kursu öğreticiliÄŸi, ardından Ankara'nın deÄŸiÅŸik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu. 1987 yılında Ankara Ãœniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi'nde yüksek öğrenimini tamamlayıp Ankara Ãœniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yapmaya baÅŸladı. 1988 yılında bir yıl süreyle Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın tahsis ettiÄŸi bursla Kahire Ãœniversitesi'nde inceleme ve araÅŸtırmalarda bulundu. 1990 yılında "Musa Carullah Bigiyef, Hayatı, Fikirleri ve eserleri" adlı tezi ile yüksek lisansını tamamladı ve doktora çalışmasına baÅŸladı. 1994 yılında "Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu" adlı teziyle doktorasını bitirdi. Ayrıca doktora çalışması, 1995 yılında Türkiye Diyanet Vakfı Ä°slam AraÅŸtırmaları Birincilik Ödülü aldı. 1995-1997 yıllarında Ahmet Yesevi Ãœniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi'nde dersler verdi. DiÄŸer taraftan Anadolu Ãœniversitesi Ä°lahiyat ön lisans programının hazırlanmasında görev aldı. 1997-1998 yıllarında inceleme ve araÅŸtırmalar yapmak üzere Ä°ngiltere'de bulundu. 1998 yılında yardımcı doçent, 1999 yılında doçent, 2006 yılında da profesör oldu. 2001-2003 yıllarında Hacettepe Ãœniversitesi EÄŸitim Fakültesi'nde dersler verdi. Ankara Ãœniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi Öğretim Ãœyesi iken 13 AÄŸustos 2003 tarihinden itibaren Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkan Yardımcılığı görevini yürüten Görmez Hoca, 11 Kasım 2010 tarihinde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı olarak atandı. Ä°leri düzeyde Arapça ve Ä°ngilizce bilen Görmez Hoca, Ä°lahiyatçı Hatice Kübra Görmez'le evli ve üç çocuk babasıdır.

Görmez Hoca'nın yayınlanmış birçok eseri, Uluslar arası yayınları, kitap çevirileri, yabancı dilde yayınlanmış kitap ve makaleleri, katkı saÄŸladığı çok sayıda proje bulunuyor. Görmez, “Sünnet ve Hadisin Aktüel DeÄŸeri”, “Gazzâli'de Sünnet Hadis ve Yorum”, “Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu”, “Musa Carullah Bigiyef” eserlerine imza attı. 1999 tarihli Anadolu Ãœniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ä°lahiyat önlisans için “Ä°slam Dininin Temel Kaynakları-Sünnet/Hadis” Türkçe ders kitabını hazırladı. “Kitâbu's-Sünne”, “Sünnet Müdafaası I-II”, “Kur'an-ı Kerim Âyet-i Kerimelerinin Nurları Huzurunda Hâtun”, “Kitâbu'z-Zühd” gibi önemli dini kitapları Türkçeye çevirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.