Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'de Kürt gruplar 'Federal Sistem' ilan etti

Kürt gruplar Suriye'nin kuzeyinde ve Arap çoğunluğun bulunduğu bölgelerde "öz idare sistemi"ni genişleterek seçimlerde vatandaş olmayan Kürtlerin de oy kullanmasına kararlaştırdı



Suriyeli Kürtlerin ülkenin kuzeybatısındaki Rmelan kentinde düzenlediği toplantıda "Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi"nin kurulması ve Arap nüfusun yoğun olduğu üç bölgede "öz idare sisteminin" genişlemesi yönünde karar alındı.

Kürt grupların ilan ettiği Demokratik Federal Sistemin siyasi lideri Fevzi Yusuf pazar günü Eş Şark El-Awsat'a bir demeç verdi. Yusuf, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) IŞİD'le savaştığı Rakka'da yerel bir sivil konsey tarafından yönetilmeye mahkum edildiğini ileri sürdü.

Yusuf, bölgenin IŞİD'den alınması için operasyonun sürdüğünü, bu nedenler Deyrizor konusunun tartışılması için erken olduğunu savundu.

"Demokratik Federal Sistem" kanunu Suriye'nin kuzeyindeki üç idari bölge olan Cezire, Fırat ve Afrin'i kapsıyor.

Asharq Al-Awsat tarafından ulaşılan yasa tasarısının iki nüshasında yerel yönetim kurulu ve bölgesel meclis seçimleri için belirlenen tarihler de yer alıyor.

Buna göre yerel topluluklar için seçim 22 Eylül'de, daha geniş alanlardaki seçimler 3 Kasım'da ve bölgenin tümündeki seçimler de 19 Ocak 2018'de yapılacak.

Yeni yasada Şam yönetiminin vatandaşlık vermediği Kürtler'in oy kullanma ve seçimlere katılmasının da önü açılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.