Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan'daki darbenin arkasında hangi ülke var?

Pakistan'daki yargı darbesinin arkasında hangi ülkelerin olduğu ortaya çıktı.



Haber7.com yazarı Taha DaÄŸlı Pakistan'daki yargı darbesini ve oranın FETÖ'sü Tahir Kadri grubunu kaleme aldı. 

TÃœRKÄ°YE Ä°LE YAKIN Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER

Pakistan FETÖ’nün güçlü olduÄŸu ülkelerdendi. Yargı yoluyla darbeye hedef olan Pakistan BaÅŸbakanı Nevaz Åžerif’in hem Türkiye ile yakın iliÅŸkileri hem de ülkesindeki FETÖ yapılanmasıyla mücadelesi vardı.

PAKİSTAN'DAKİ FETÖ OPERASYONU

Pakistan siyaseti darbelere alışık, daha önce de bir çok kez hem askeri darbe hem de Nevaz Åžerif’in hedef alındığı gibi yargı yoluyla yapılan darbeler yaÅŸanmıştı. Ä°ÅŸte bu durumda ön plana çıkan bir grup var o da Pakistan’daki FETÖ yapılanmasının yanı sıra Pakistan’ın FETÖ’sü olarak bilinen Tahir Kadri grubu. BaÅŸbakan Nevaz Åžerif’e yönelik operasyonun arkasında onlar var. Bundan önce de benzer giriÅŸimlerde bulunmuÅŸlardı.

TAHÄ°R KADRÄ° YAPILANMASI

Pakistan’daki Tahir Kadri yapılanmasıyla, Türkiye’deki FETÖ yapılanması arasındaki benzerlikleri görünce aslında bu tarz terör örgütlerinin kimler tarafından yönlendirildiÄŸi de ortaya çıkmış oluyor.

Pakistan’daki Tahir Kadri kendisini ÅŸeyhülislam olarak tanıtıyor, okulları var, cemaati var, aynı zamanda siyasi bir figür. Yıllarca camilerde hocalık yapıp, vaazlar verdikten sonra Kanada’ya yerleÅŸmiÅŸ sonra ülkesindeki yandaÅŸlarını seçilmiÅŸ iktidara karşı harekete geçirmiÅŸ.

ÅžERÄ°F'E OPERASYON NE ZAMAN BAÅžLADI?

2012 yılında seneler sonra Kanada’dan Pakistan’a döndüğünde hedefinde seçilmiÅŸ iktidar vardı.

BaÅŸbakanlıktaki isim Yusuf Rıza Gilani’ydi. Tahir yapılanmasının etkin olduÄŸu Yüksek Mahkeme’nin operasyonuyla Gilani indirildi. Sonra 2013’te baÅŸa gelen Nevaz Åžerif’e yönelik operasyonlar baÅŸladı.

Kadri Pakistan’a döndükten sonra yandaÅŸlarını sokaÄŸa çağırmış, hükümet karşıtı gösteriler tertip etmiÅŸti.

Tahir Kadri o günlerde, “ben sadece demokrasi istiyorum, askerle iÅŸbirliÄŸi yapmam, demokratik bir anayasamız olsun” diyordu.

Tahir Kadri’nin arkasında hangi güç var? Bu soruya yanıt arayalım.

2006’dan beri Kanada’da yaÅŸaması, bu sorunun cevabını bir parça veriyor, aslında. Kanada vatandaÅŸlığı da var bu ÅŸahsın.

KANADA VATANDAŞI VE KRALİÇE ADINA YEMİN ETTİ

Kanada vatandaÅŸlığına geçen her kiÅŸi gibi Tahir Kadri de Ä°ngiltere Kraliçe’si Elizabeth adına yemin etti.

Bu durum sıradan bürokratik bir gereklilik gibi dursa da ülkesinde kendisini Şeyhülislam olarak lanse eden, İslamiyet adı altında milyonları peşinden sürükleyen sözde bir dini lidere yakışmayan bir şey aslında.

Tahir Kadri

Ä°NGÄ°LÄ°Z KUKLASI

Kanada, Ä°ngiliz Milletler TopluluÄŸunun üyesi olarak Ä°ngiltere Kraliçesi Elizabeth’e baÄŸlı. 2. Elizabeth Kanada’nın da kraliçesi ve aynı zamanda devlet baÅŸkanı statüsüne sahip. Kadri vatandaÅŸlığı alırken Kraliçe’nin adına yemin ediyor, baÄŸlılıklarını bildiriyor.

Prosedürü yerine getiriyor ve “bugünden itibaren Kanada’ya ve majesteleri Kanada Kraliçesi Elizabeth’e baÄŸlı kalacağıma söz veriyorum…” diye devam eden bir yemin ediyor Kadri.

Bu durum bugün Pakistan’da darbe giriÅŸimi yapan cemaat liderinin üzerindeki en büyük ÅŸaibe. Çünkü Pakistanlılar, Ä°ngiltere Kraliçesi adına yemin eden, Ä°ngiliz Kraliçesine baÄŸlılıklarını bildiren bir adama güvenmiyor.

HÜKÜMET KARŞITI GÖSTERİLER DÜZENLEDİ

Madem ülkeni, Müslümanları, Ä°slamiyet’i bu kadar düşünüyordun da neden gittin Ä°ngiltere’nin Kraliçe’sine baÄŸlılık yemini ettin diyenlerin sayısı bir hayli fazla.

Bu konu 2013 Ocak ayında yani Kadri Pakistan’a dönüp, yandaÅŸlarını hükümet karşıtı gösteriler için sokaÄŸa döktüğünde tartışmaya açılmıştı.

Çünkü 2012 Aralık ayında sokakta istediÄŸini tam olarak alamayan Tahir Kadri 2013 Ocak ayında anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ve seçimler için mahkemeye baÅŸvurdu. Bu süreçte siyasi baskılar da yaptı. Yüksek mahkeme, baÅŸvuruyu deÄŸerlendirirken onun Kanada vatandaÅŸlığına ve Kraliçe Elizabeth’e baÄŸlılık yemini ettiÄŸine dikkat çekti.

Hatta Mahkeme BaÅŸkanı, Kadri’nin Kanada vatandaşı olurken Kraliçe’ye baÄŸlılık yemini ettiÄŸi metni duruÅŸmada okudu. Ve “yabancı bir kiÅŸinin ülkemize gelip anayasamıza saldırmasına izin veremeyiz” dedi.

Kanada vatandaşı olurken uygulanan bir prosedür, Tahir Kadri’nin dini liderliÄŸinin nerelere baÄŸlı olduÄŸunun bir göstergesi olarak görüldü Pakistan’da.

Ancak 2012-2014 arası giriÅŸimleri kısmen bertaraf edilen Kadri’nin bu son süreçte önünün yeniden açıldığını görüyoruz.

Belli ki baÄŸlılık yemini ettiÄŸi yerler, Pakistan’ın FETÖ’sü olarak bilinen bu adamı, bir kez daha palazlandırmış ve son bir hamleyle darbeyi sonuçlandırmış.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.