Sosyal Medya

Güncel

Milletvekilleri için yeni bina inşaatına başlanıyor

TBMM'nin tatile girmesiyle yeni Meclis binası için çalışmalar başladı. Ancak şu sıralar 15 Temmuz anıtının nereye konulacağı tartışılıyor.



Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) genel kurulun 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verme kararıyla yasama çalışmaları sona ererken, yeni bina inÅŸaatında iÅŸbaşı yapıldı.

600 VEKİLE ÇIKINCA YENİ BİNA KESİNLEŞTİ

16 Nisan 2017’de yapılan ve CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemini de içeren Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi referandumunun kabulü çerçevesinde milletvekili sayısının 600’e çıkarılması nedeniyle yeni bina inÅŸaatı kesinleÅŸti.

Milletvekilleri için yeni bina inşaatına başlanıyor

İLK SEÇİME KADAR YETİŞTİRİLMESİ BEKLENİYOR

Halen 472 milletvekili odası bulunan mevcut halkla ilişkiler binasının kullanılması durumunda 128 milletvekili açıkta kalacağı için ilk seçime kadar milletvekili odalarının yer alacağı bu binanın yetiştirilmesi bekleniyor.

ANITA YER ARANIYOR

Yeni bina yapımına önümüzdeki günlerde baÅŸlanacak. Ancak, Meclis’te bina dışında önemli bir çalışma daha yürütülüyor. 15 Temmuz anıtı için sipariÅŸ verilen TBMM’de bürokratlar, 42 metre yüksekliÄŸinde ve 15 metre enindeki anıta, TBMM Kampusu içinde yer arıyor.

Milletvekilleri için yeni bina inşaatına başlanıyor

ATATÜRK ANITI ÖNÜNE SICAK BAKILMIYOR

Habertürk gazetesinin haberine göre; anıtın, Meclis’in ön tarafına, resmi törenlerin yapıldığı, cenazelerin kaldırıldığı Atatürk Anıtı’nın önüne yapılması ilk seçenek. Ancak, anıtın büyüklüğü nedeniyle hem Atatürk Anıtı’nı gölgede bırakacak olması hem de Meclis’in resmi yazışmalarında da kullandığı amblemini oluÅŸturan siluet bozulacağı için bu seçeneÄŸe sıcak bakılmıyor.

KABATEPE DE TARTIÅžILAN YERLER ARASINDA

Ä°kinci seçenek ise daha önce Bülent Arınç’ın baÅŸkanlığı döneminde bir meÅŸale diktiÄŸi Kabatepe. Burası yüksek olduÄŸu için 42 metre yüksekliÄŸindeki anıt Ankara’nın farklı yerlerinden de görülebilecek.

OTOPARKA DÄ°KÄ°LEBÄ°LÄ°R

Ancak, burasının da hem kampusun içinde bulunması hem de burada dev bir meşaleden oluşan anıt olması dolayısıyla üçüncü seçenek üzerinde duruluyor.
Bu da Meclis’in Dikmen kapısı giriÅŸinde Genelkurmay ve İçiÅŸleri Bakanlığı’na bakan ve halen otopark olarak kullanılan köşe.

Milletvekilleri için yeni bina inşaatına başlanıyor

Hem Meclis dışından anıtın rahatlıkla görülmesi hem de TBMM Kampusu içine girmeye gerek kalmadan, güvenlik riski oluÅŸturmadan vatandaÅŸların ziyaretine açılabilecek olması nedeniyle bu seçeneÄŸin öne çıkabileceÄŸi belirtiliyor.

Meclis kaynakları anıtta yer alacak motiflerin ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermiyor ancak anıtın 15 Temmuz gecesi saldırıların hedefi olan Meclis’te tarihi geceyi ve Meclis’in direniÅŸini anlatacak tarzda olacağı ifade ediliyor.

15 TEMMUZ ANITININ KONULABİLECEĞİ ALTERNATİF YERLER

Ön cephe bahçesi: Bu cephede anıt için uygun bir bahçe alanı bulunuyor.

Kabatepe: Üzerinde daha önce Milli Egemenlik Meşalesi bulunuyordu. Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç döneminde dikilen meşale sonradan kaldırıldı.

Genelkurmay kavşağına bakan otopark: Burada halen araç park alanı bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.