Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

'Açık büfe yüzünden karakolluk oldum'

Gıda Bakanı Fakıbaba'nın gündeme yeniden taşıdığı 'açık büfe' israfına ilişkin olarak akademisyenlerden de destek geliyor. Açık büfelere karşı çıkan Prof. Dr. Orhan Kural, yaşadığı karakolluk olayı da anlattı.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın israfa ilişkin olarak otellere,"Porsiyonlar çok büyük. Önümüze yemekler geliyor ve ancak yarısını yiyebiliyoruz, diğer yarısı çöpe gidiyor" uyarısı üzerine açık büfeler yeniden gündem oldu.

CNN Türk'te konuşan Prof. Dr. Orhan Kural ile Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, açık büfe yemeklerin çok büyük bir zarar olduğuna değindi.

İnsanların normalde açık büfe yemek yemediğini ve o kadar büyük porsiyonlar tüketmediğini söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, "İnsanlar tatilde de bunu yapmasınlar" dedi.

Açık büfe yemek düzeninin çok büyük bir gıda israfına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Kural otellerde karşılaştığı yemek israfına yol açan insanları uyardığını ve bu yüzden pek çok kez tartışma yaşadığını anlattı.

"Polis çağırıyorlar"

Uyardığı insanların duyarlı davranmadığını, bu yüzden kendisine hakarete yakın sözler söylediÄŸini aktaran Prof. Dr. Orhan Kural, “Açık büfede tabağını aşırı dolduran insanı uyarınca, bana, sana ne, git başımdan gibi laflar ediyorlar. Neden oldukları israfı açıklayınca bu kez tartışma çıkıyor, polis çaÄŸrılıyor. Bu açık büfe konusunda pek çok kez karakolluk oldum” dedi.

  • Kısaca gıda israfı
  • Gıda israfı, üretilen gıdanın tüketilmeden önce atığa dönüşmesi anlamına geliyor. Gıda israfı; üretim, iÅŸleme, satış veya tüketim sırasında, birçok sebepten dolayı meydana gelebiliyor. Dünya çapında üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin tüketilmediÄŸi ölçülen genel veriler arasında. 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 9,3 milyar olması beklenirken, beklenen nüfusun beslenebilmesi için ÅŸu andan yüzde 60 daha fazla gıda üretilmesi gerekiyor.

Bakan'ın ilk talimatı oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye arasındaki Ortaklık Programı'nda (FTPP) dünya çapında her yıl üretilen 4 milyon ton gıdanın 1.3 milyon tonunun israf edildiğini anlattı. Bakan Fakıbaba, özellikle lokanta ve lüks otellerin porsiyonlarına dikkati çekerken, "Lokantalarda porsiyonlar çok büyük. Önümüze yemekler geliyor ve ancak yarısını yiyebiliyoruz, diğer yarısı çöpe gidiyor. Biz yeteri kadar yiyoruz, yemeyenlere vermek zorundayız. Onun için porsiyonların özellikle lüks otellerde küçülmesi taraftarıyım. Her yerde artan yemekleri kendim alıp götürüyorum, orada bırakmıyorum, biliyorum ki orada zaten dökülecek. Bunu sizlere de tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

Halk da istemiyor

Yeni Şafak Gündem servisi, Bakan Fakıbaba'nın açık büfelere ilişkin söylemlerini baz alarak resmi Twitter hesabı üzerinden anket çalışmasına imza attı. Yaklaşık 2 bin kişinin oy kullandığı anket çalışmasında, "Yeni Gıda Bakanı Fakıbaba, otellere 'porsiyonları küçültün' çağrısı yaptı. 25 Temmuz Dünya Kilo Verme Günü'nde sizin görüşünüz ne?" sorusu yöneltildi.

'Açık büfeler israf' tercihi yüzde 47 ile ilk sırada çıktı. Ankete katılım sağlayanların yüzde 28'i 'tüketim eğitimi verilmeli' derken, yüzde 25'i ise 'yiyeceğim kadar alıyorum' dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.