Sosyal Medya

Dünya

Utanmaz şantajcı

Türkiye’ye karşı PKK’yı silahlandıran ve terör örgütüne yalnızca son bir ayda 800 TIR dolusu mühimmat gönderen ABD, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı bir cephe de İdlib’de açacak. Pentagon, muhaliflerin Suriye’deki son sığınağı İdlib’i el-Kaide bahanesiyle işgal edip kiralık katillerden oluşturduğu grupları Mehmetçik ve Özgür Suriye Ordusu’nun üzerine salma planı yapıyor.



Fırat Kalkanı Harekâtı ile büyük darbe yiyen terör koridorunu hayata geçirmek için bölgeyi cehenneme çevirme planı yapan ABD, bir yandan da Türkiye’ye piÅŸkince ÅŸantaj yapmaktan geri durmuyor. ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın PKK’lı teröristlerce ödül verilen danışmanı Brett McGurk, “11 Eylül saldırılarından buyana el-Kaide’nin en büyük barınma alanı” dediÄŸi Ä°dlib’de Türkiye’nin hiçbir ÅŸey yapmadığını savundu, el-Kaide’ye ‘göz yuman’ Türkiye’ye karşı Ä°dlib operasyonunun yaklaÅŸtığını söyledi. PKK’lı McGurk’un bu sözleri, “DEAÅž’ı göster, PYD’yi yerleÅŸtir” oyununun yazarı Pentagon’un yeni Ä°dlib senaryosunu gözler önüne serdi.

YENÄ° Ä°ÅžGALE HAZIRLANIYOR

İç savaÅŸla birlikte evlerini terk etmek zorunda kalanların barındığı ve nüfusu 2 milyonu aÅŸmış durumdaki Ä°dlib’de bir süredir kaybettiÄŸi inisiyatifi Türkiye ile Rusya’nın elinden almak isteyen Washington, iÅŸgal için sahaya sürdüğü DEAÅž faktörünün rafa kalkmasıyla birlikte kendine yeni bahane olarak ‘el-Kaide’yi seçti. ABD güçleri, bir yandan Ä°dlib’de konuÅŸlu muhalif gruplardan Heyet’ül Tahrir Åžam ile Ahrar’üş Åžam arasındaki çatışmaları körüklerken diÄŸer yandan ‘Nusra baÄŸlantılı’ dediÄŸi ‘el-Kaide’ yanlısı çeteleri bahane ederek bölgede yeni bir iÅŸgale hazırlanıyor. Pentagon ve CIA, terör koridorunun batı yakasını teÅŸkil edecek kiralık katilleri de, tıpkı Fırat’ın doÄŸusunda olduÄŸu gibi, PKK’lılardan seçiyor. Ä°dlib’i sözde el-Kaide’lilerden kurtaracak katiller, Türkiye’ye karşı kullanılmak üzere efendilerinden TIR’lar dolusu silah alacak.

KÄ°RALIK KATÄ°LLER SAHADA

Türkiye ve Rusya, bir süre önce Ä°dlib’i ‘çatışmasızlık bölgesi’ ilan etmiÅŸti. Bu ilanın ardından Ä°dlib’e dışarıdan el-Kaide militanı akmaya baÅŸladı. El-Kaide maskeli teröristlerin bölgeye ABD tarafından gönderildiÄŸi, bu grupların yeni bir PKK iÅŸgali için bahane olarak kullanılacağı kaydediliyor. Fırat’ın doÄŸusunda terör örgütü PKK/PYD’yi kullanan Pentagon, muhaliflerin son kalesi Ä°dlib’i iÅŸgal için ise bölgedeki irili ufaklı başıboÅŸ grupları sahaya sürecek. Suriye PKK’sının tabelası ‘SDG’ye benzer bir çatı oluÅŸturmaya çalışan Amerikalılar, bu kiralık katilleri sözde el-Kaide’ye karşı savaÅŸtıracak.

TÃœRKÄ°YE MÃœDAHALE ETMELÄ°

Astana süreciyle birlikte Suriye’de inisiyatifi Ankara ile Moskova’ya kaptıran Washington, Ä°dlib hamlesiyle ipleri yeniden eline almak istiyor. Ä°dlib’de bir oldubittiye izin verilmemesi için bölgeye acil müdahalenin kaçınılmaz olduÄŸu belirtiliyor. Ä°dlib’in tüm lojistiÄŸi Türkiye tarafından saÄŸlanıyor. Türkiye uzun bir süredir Suriyeli sığınmacılar için Ä°dlib’in Hatay ve Kilis’e yakın alanlarda çadırkentler kuruyor.

Pişman olacaksın

Trump’ın PKK/PYD’li danışmanı Brett McGurk, ülkesindeki bir panelde yaptığı konuÅŸmada Türkiye’yi akıl almaz sözlerle tehdit etti. Daha önce Ankara’nın DEAÅž’a destek verdiÄŸi iftirasını atan McGurk, bu kez Ä°dlib’de el-Kaideli teröristlerin cirit attığını ve Türkiye’nin hiçbir ÅŸey yapmadığını savundu. “Bazı ortaklarımızın on binlerce silah gönderme ve yabancı savaşçılar bu bölgeye girerken yüzlerini baÅŸka tarafa çevirme yaklaşımı iyi bir yaklaşım olmayabilir ve el-Kaide bundan çok yararlandı. Åžu anda orası Türkiye sınırının yanıbaşında bir el-Kaide barınma alanı. Bu konuyu Türklerle görüşeceÄŸiz. Bazı DEAÅž bölgelerinde sınırı nasıl kapattıysak ve kimsenin geçmemesini saÄŸladıysak, bunu Ä°dlib’de de yapmayı düşünebiliriz” diyen McGurk, bir gazetecinin “Türkiye’yi mi suçluyorsunuz” sorusuna ise kaçamak cevap verdi. McGurk, “Bu Türkiye için, Amerika için, hepimiz için bir sorun. Bu sorunla mücadelede Türkiye’yle birlikte çok yakın çalışmalıyız” dedi. McGurk’un bu sözleri, halen Fırat’ın batısında Rusya engeline takılan ABD’nin Ä°dlib bölgesine müdahale için destek istediÄŸi Türkiye’ye yönelik açık bir ÅŸantaj olarak okundu. Terör koridoru planı için DEAÅž eliyle uygulamaya konulan senaryonun bu kez Ä°dlib için el-Kaide üzerinden yazıldığı kaydediliyor.

Koridordan vazgeçmiyor

Trump’ın PKK/PYD’li danışmanı Brett McGurk, ülkesindeki bir panelde yaptığı konuÅŸmada Türkiye’yi akıl almaz sözlerle tehdit etti. Daha önce Ankara’nın DEAÅž’a destek verdiÄŸi iftirasını atan McGurk, bu kez Ä°dlib’de el-Kaideli teröristlerin cirit attığını ve Türkiye’nin hiçbir ÅŸey yapmadığını savundu. “Bazı ortaklarımızın on binlerce silah gönderme ve yabancı savaşçılar bu bölgeye girerken yüzlerini baÅŸka tarafa çevirme yaklaşımı iyi bir yaklaşım olmayabilir ve el-Kaide bundan çok yararlandı. Åžu anda orası Türkiye sınırının yanıbaşında bir el-Kaide barınma alanı. Bu konuyu Türklerle görüşeceÄŸiz. Bazı DEAÅž bölgelerinde sınırı nasıl kapattıysak ve kimsenin geçmemesini saÄŸladıysak, bunu Ä°dlib’de de yapmayı düşünebiliriz” diyen McGurk, bir gazetecinin “Türkiye’yi mi suçluyorsunuz” sorusuna ise kaçamak cevap verdi.

 


McGurk, “Bu Türkiye için, Amerika için, hepimiz için bir sorun. Bu sorunla mücadelede Türkiye’yle birlikte çok yakın çalışmalıyız” dedi. McGurk’un bu sözleri, halen Fırat’ın batısında Rusya engeline takılan ABD’nin Ä°dlib bölgesine müdahale için destek istediÄŸi Türkiye’ye yönelik açık bir ÅŸantaj olarak okundu. Terör koridoru planı için DEAÅž eliyle uygulamaya konulan senaryonun bu kez Ä°dlib için el-Kaide üzerinden yazıldığı kaydediliyor.

 

Kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.