Sosyal Medya

Güncel

Telafer operasyonunda HaÅŸdi Åžabi de olacak!

Irak güçleri Musul'u IŞİD'in elinden aldı. Şimdi ise Telafer Operasyonu gündemde. Başbakan İbadi, yaptığı açıklamada tıpkı Musul gibi Telafer operasyonunda da Haşdi Şabi'nin yer alacağını açıkladı. Türkiye Haşdi Şabi'nin operasyonlarda yerel güç olarak bulunmasına karşı çıkıyor.



Rudaw'ın haberine göre Haydar Ä°badi, yaptığı açıklamada, Telafer operasyonunun çok yakında baÅŸlayacağını ve operasyona HaÅŸdi Åžabi güçlerinin katılacağını belirtti. Ä°badi, “Operasyon için gerekli hazırlıklar tamam ancak güvenlik nedeniyle ÅŸu an operasyon tarihini açıklayamıyoruz” dedi.

HAÅžDÄ° ÅžABÄ° OPERASYON BAÅžLATMIÅžTI

Åžii HaÅŸdi Åžabi, 12 Temmuz'da “Muhammed Resullah” adıyla 2014 yılından bu yana IŞİD hüküm sürdüğü Türkmen bölgesi Telafer için Keyrewan nahiyesine operasyon baÅŸlattıklarını duyurmuÅŸtu.

HAÅžDÄ° ÅžABÄ° Ä°LERLÄ°YOR

HaÅŸdi Åžabi “Muhammed Resulullah” ismini verdikleri operasyonunun ikinci aÅŸamasını 24 Mayıs'ta baÅŸlatmıştı. Operasyonda, Keyrewan yerleÅŸim birimiyle birlikte 13 köy IŞİD'den alınmıştı.

İran destekli ve mezhepçi yaklaşımıyla bilinen Haşdi Şabi 26 Haziran tarihinde aniden Irak-Suriye sınırına doğru ilerlemeye başlamıştı. Şii güçler, IŞİD'in elinde tuttuğu Baac ilçesini kuşatma altına alıp Suriye sınırına ulaşmıştı. Örgütün sınıra ulaştığını bizzat Irak Başbakanı Haydar İbadi açıkladı.

Ä°badi'den HaÅŸdi Åžabi ve iÅŸkence açıklaması! (TIKLAYINIZ)

İRAN'IN ORTADOĞU'DAKİ KILICI SAHADA GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

İran Devrim Muhafızları'nın yurtdışı operasyonlarından sorumlu Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani de Haşdi Şabi güçleriyle Irak-Suriye sınırında görüntülenmişti.

IKBY TEPKÄ°LÄ°

IKBY'ye bağlı Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ise 30 Haziran'da yayımladığı açıklamayla İran destekli Haşdi Şabi'yi sert bir dille uyarmış, Erbil ile Bağdat arasında daha önce yapılan askeri anlaşmanın ihlal edildiğini belirtmişti.

HAÅžDÄ° ÅžABÄ° ve IRAK'TAKÄ° SORUN

Örgüt, Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Ankara, bu gücün Musul operasyonunda yer almasına başından beri karşı çıkmıştı. bunun en önemli sebeplerinden biri örgütün Ä°ran destekli bir yapı olması ve mezhepçi/yayılmacı ilerleyiÅŸleri. Irak ile yaÅŸanan BaÅŸika krizinde Türk askerinin BaÅŸika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de yine HaÅŸdi Åžabi idi. Zira örgüt Telafer ve Kerkük gibi Türkmenlerin ve Iraklı Sünnilerin yoÄŸunllukta yaÅŸadığı bölgelere de yerleÅŸmeye baÅŸlamıştı. Musul operasyonunun ilk günlerinde tartışılan bu konu, ÅŸu an Åžengal (Sincar)'da bir gerçek olarak yer alıyor. HaÅŸdi Åžabi de tıpkı PKK gibi IŞİD ile mücadele kapsamında Åžengal'e gelmiÅŸ ve sonrasında bölgeden çıkmayı reddetmiÅŸti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) zaman zaman PKK ile yaÅŸadıkları 'bölgeden çıkın' tartışmalarını HaÅŸdi Åžabi ile de yaşıyor.

Bu arada Ä°ran etkisi altındaki Irak yönetimi ise HaÅŸdi Åžabi'nin operasyonda yer almasını başından beri savunmuÅŸ ve 'Irak ordu unsuru' olarak yer göstermiÅŸti. 

Türkiye'nin endişesi Musul Operasyonu sonrası IŞİD şehirden çıkarılırsa, operasyonda yer alan güçlerin kalıcı olması. Türkiye, Şii milis gücünün kalıcı olacağını iddia ediyor. PYD ve Irak yönetimi ise Türkiye'nin operasyon sonrası Musul'da kalıcı olacağını iddia ediyor.

Türkiye Başika'da eğittiği ve adını Ninova Bekçisi şeklinde değiştiren Haşdi Vatani güçlerinin de operasyona katılmasını istemişti.

Musul'da 1,5 milyon civarında sivil halk olduğu ve halkın Haşdi Şabi'ye karşı olduğu belirtiliyor. Türkiye uzun zamandır "Sivil halkı, Şii milis güçler ve IŞİD arasında tercih yapmaya zormalayın" uyarılarında bulunuyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.