Sosyal Medya

Güncel

KKTC'den Güney'deki Maronitlere topraklarını iade kararı

KKTC, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Kıbrıslı Rumlarla birlikte Güney’e kaçan Arap asıllı Hıristiyan Maronitlere köylerine dönüş izni verdi.



KKTC, hükümeti önceki gün tarihi bir karar alarak, Maronitlere köylerine dönüş izni verdi. KKTC CumhurbaÅŸkanlığı’nda toplanan hükümet ve askeri yetkililer, Maronitlerin mülklerine dönebilmesi için gerekli altyapı çalışmalarına baÅŸlama kararı aldı.

Kıbrıs Rum kesiminde yaÅŸayan Vasilou Ahmet Nine, sayıları binlerle ifade edilecek kadar az sayıda kalan Arap asıllı Ortodoks Hristiyan Maronitlerin sembol ismi. Dedesi Kıbrıslı Türk, bu nedenle soyadında dedesinin adı ‘Ahmet’ yer alıyor.

Haçlı seferleri sırasında Kıbrıs’a gelerek yerleÅŸen Arap asıllı Hıristiyanların torunları olan Maronitler, 1974 öncesinde bugün KKTC toprakları içinde kalan birbirine yakın 4 köyde yaşıyordu. Kormacit köyünde yaÅŸayan Maronitler, Barış Harekâtı sonrasında evlerini terk etmedi, KKTC’de yaÅŸamaya karar verdi. DiÄŸer 3 köyde, Aya Marina, KarpaÅŸa ve Azomatos’ta yaÅŸayanlar ise Rumlarla birlikte kaçtı. Bu 3 köy, askeri bölge içinde kaldı.

ALTYAPI ÖDENEĞİ TÜRKİYE'DEN

Hürriyet'te yer alan habere göre Kıbrıs Rum yönetimi ile kapıların açıldığı 2004’ten bu yana köy ve kiliselerini ziyaret edebiliyor. Evlerine dönüş izninde kast edilen, mülkiyet haklarına yeniden kavuÅŸabilmeleri. 1974 öncesi sayılara göre, 3 köyde yaÅŸayan 1250 Maronit, yol, su ve elektrik gibi alt yapı çalışmaları bittikten sonra evlerine dönecek. Altyapı çalışmalarını Türkiye finanse edecek.

Katolik Hıristiyan Maronitlerin köylerine dönüşü ve kiliselerinin restorasyonu uzun yıllardır gündemde olan bir konu. Maronitlerin baÄŸlı olduÄŸu Vatikan’dan Kardinal Leonardo Sandri geçen yıl Aya Marina köyüne gelerek restore edilen kiliseyi ziyaret etmiÅŸti. KKTC’de yaÅŸamayı tercin eden Maronitler ise her yıl geleneklerini yaÅŸatmak için Kormacit köyünde festival düzenliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.