Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°ÅŸgale devam eden Ä°srail'i kim durduracak?

İsrail güvenlik bahanesiyle Filistin'i adım adım işgal ediyor. Metal dedektörler de bu planın bir parçası. Peki İsrail'i kim durduracak?



Birinci Paylaşım Savaşı’nın ardından Osmanlı idaresinden çıkan Filistin 1947’ye kadar Ä°ngiltere himayesinde kaldı. 1947 Kasım’ında BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in Filistin önerdiÄŸi iki devletli çözüm önerisi orantısız toprak taksiminden dolayı Araplar tarafından haklı olarak reddedildi.

Bu orantısız taksim Filistin iÅŸgalinin sadece baÅŸlangıcı idi. 1948 ve 1967’deki Arap -Ä°srail savaÅŸlarının ardından Ä°srail, Filistin’i parça parça iÅŸgal etti.

Ä°srail 1948 Savaşı’nın ardından iÅŸgal ettiÄŸi Batı Kudüs’ü de facto olarak baÅŸkent olarak ilan etti. 1968’deki Arap – Ä°srail Savaşı’nın ardından doÄŸu Kudüs’ü de iÅŸgal etti.

DoÄŸu Kudüs’ün de dahil edildiÄŸi bütün Kudüs’ün Ä°srail’in baÅŸkenti olmasını ABD dahil hiçbir ülke tanımasa da Ä°srail anayasasının deÄŸiÅŸtirilemez bir maddesi olarak bu de facto sürdürülmekte.

ADIM ADIM Ä°ÅžGAL

1947 Savaşı'nın ardından Ä°srail ile Ãœrdün arasında gerçekleÅŸen anlaÅŸma gereÄŸince Mescid-i Aksa’nın korunmasından, Ä°slam ülkelerinin desteklediÄŸi uluslararası bir vakıf olan Mescid-i Aksa Vakfı sorumlu.

Ancak Ä°srail, Filistin’de BM kararlarını ve ikili anlaÅŸmaları sürekli ihlal ederek Kudüs’te YahudileÅŸtirme politikası uyguluyor.

Güvenlik bahanesiyle Kudüs ve çevresindeki Müslüman mezarlıklarını yıkarak yaÅŸam alanları ve sinagoglar inÅŸa ediyor. Müslüman Arapların Kudüs’e ulaşımını saÄŸlayan kapıları kapatarak eriÅŸimi engelliyor.

14 Temmuz'da iki İsrail polisinin Harem el-Şerif bölgesinde Kudüs'te yaşayan Arap bir saldırgan tarafından öldürülmesinin ardından hükümet yeni tedbirler alınacağını açıklamıştı.

Batı Basını Ä°srail’in iÅŸgal poliitkasını güvenlik gerekçesiyle yapılmış gibi lanse ediyor.

Müslümanlar Ä°srail’in Harem-i Åžerif etrafındaki metal dedektörlerin yeni bir iÅŸgal planının parçası olduÄŸunu bilerek karşı çıkıyor.

Ä°SRAÄ°L'Ä° KÄ°M DURDURACAK

Ä°stanbul Kültür Ãœniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar, Anadolu Ajansına yaptığı analizde, OrtadoÄŸu bölgesinde Mısır’da Müslüman KardeÅŸlerin darbeyle uzaklaÅŸtırılmaları, Suriye’deki iç savaÅŸ ve son olarak Körfez ülkeleri arasındaki krizin Ä°srail’i rahatlattığına vurgu yaptı.

“Türkiye oluÅŸturduÄŸu uluslararası kamuoyuyla Ä°slam ve Arap dünyasına yön verebiliyor” diyen Bora bayraktar, “Harem-i Åžerif konusunda atacağı adımlarda Ä°srail'in cesaretini belki de en çok kıracak ÅŸey Ä°slam dünyasından gelen sert tepkiler olacaktır.

Bu açıdan Türkiye'nin konumu, Türk yetkililerin açıklamaları, Türk kamuoyunun tepkileri büyük önem taşıyor. Her ne kadar bugün Kudüs hassasiyetinde tepkilerin başını CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve AK Parti çekiyor olsa da, Türkiye'de tüm kesimler, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluÅŸları bu hassasiyeti paylaşıyor.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.