Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak'ın toplam borcu 112 milyar dolara dayandı

Irak'ın toplam borcu ülke nüfusuna dağıtıldığı zaman her vatandaşın 6 bin dolar borçlu olduğu ortaya çıkıyor.



Irak Meclisi Maliye ve Ekonomi Komisyonu Sözcüsü Ahmed Hacı ReÅŸid, "Maliye Bakanlığı'nın komisyonumuza verdiÄŸi son verilere göre, Irak'ın toplam iç ve dış borcu 111 milyar 725 milyon dolar civarında.

HER VATANDAŞ 6 BİN DOLAR BORÇLU

Bunu ülke nüfusuna dağıtırsak, yeni doÄŸmuÅŸ bebekler dahil her Irak vatandaşının yaklaşık 6 bin dolar borçlu olduÄŸunu görüyoruz." dedi.

DOLAR REZERVÄ° ERÄ°DÄ°

Irak'ın özellikle dış borcunun çok tehlikeli boyuta ulaÅŸtığı uyarısında bulunan ReÅŸid, "Dolar rezervi de 80 milyar dolardan 45 milyar dolara kadar düştü. Ekonomik kalkınma neredeyse durmuÅŸ vaziyette ve hiçbir geliÅŸim sinyali yok. Mevcut ekonomik sistem sadece memur maaÅŸlarını ödeyebiliyor." diye konuÅŸtu.

Maliye ve Ekonomi Komisyonu Sözcüsü ReÅŸid, terör ve çatışmalardan dolayı yıkılan bölgelerin yeniden inÅŸası için yaklaşık 50 milyar dolarlık bütçeye ihtiyaç olduÄŸunu dile getirirken, "Ãœlkenin ekonomik durumu, yıkılan bölgeleri yeniden inÅŸa edecek güçte deÄŸil. Hükümetin daha fazla borçlanacak durumu da yok." ifadelerini kullandı.

EKONOMİ ÇÖKÜŞTE

Terör örgütü DEAÅž'ın saldırıları ve çatışmalardan dolayı özellikle Sünni bölgelerdeki ekonominin son yıllarda büyük zarar gördüğünü söyleyen ReÅŸid, ÅŸunları kaydetti: "Enbar'a baÄŸlı Ramadi kentinin yüzde 80'i yıkıldı. Bunun yanında Musul, Felluce ve Sünnilerin diÄŸer bölgeleri de aynı durumda. Saddam Hüseyin döneminde Sünni bölgelerinde iyi bir sermaye vardı. Son birkaç yılda bu bölgelerin ekonomisi büyük bir çöküşe girdi. Birçok zengin iÅŸ adamı bölgelerini terk edip parasını farklı ülkelere götürdü. DiÄŸer aileler ise iç göçmen statüsüne düşerek birikimini ayakta kalabilmek için kullandı. Sünni bölgelerin tüm ekonomik altyapısı çatışmalarla yerle bir oldu. Åžiiler ise iktidarda kalıp, ülkedeki hakimiyeti saÄŸlayabilmek için ekonomiyi ele geçirme mücadelesinde."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.