Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan YÖK'e çağrı: Gözden geçirin!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı'nın açılış oturumunda konuştu.



Ä°ÅŸte ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları

Konferansımızın medeniyet coğrafyamızdaki yüksek öğretim sorunlarının tartışıldığı yeni işbirliğinin kapılarını aralayacağına inanıyorum. sayın YÖK Başkanı ve ekibine vermiş olduğu emeklerine ayrıca teşekkür ediyorum. Mensubu olmaktan iftihar ettiğimiz İslam medeniyetinin özü hepimizin de bildiği gibi kardeşliktir. Dayanışmadır. Bir duvarı konuşturan tuğlalar gibi birbiriyle kenetlenmektir.

MÃœSLÃœMANLAR ANCAK KARDEÅžTÄ°R

Bu açıdan yaklaştığımızda kültürel, siyasi, mezhebi, etnik farklılıklarımız handikapımız değil en büyük zenginliklerimiz, en önemli yanımızdır. Müslümanlar ancak kardeştir. Sınırlarımızın aramıza girmemize, bizi birbirimizden koparmasına asla izin veremeyiz. Son zamanlarda yaşanan hadiselerin aramıza yeni duvarlar, bariyerler ördüğü de bir gerçektir.

NASIL BU HALE GELDÄ°K, BUNLAR BÄ°ZÄ° ÃœZÃœYOR...

Hafta sonu Körfez turuna çıkışımızın sebebi iÅŸte oradaki bariyerler sebebiyle. 3 kardeÅŸ ülke... Biz bu hallere neden düştük. Bunlar bizi üzüyor,  bizi yaralıyor. Biz bu hallere düşmeli miydik? Biz diyalog yoluyla herhangi bir sıkıntı olduÄŸu zaman birbirimizle oturarak, konuÅŸarak çözemez miyiz? Rabbimiz ne emrediyor, bütün iÅŸlerinizde müşavere ediniz. Bir sıkıntı mı var, açarız telefonu ÅŸurada bir konu oldu, neden, niçin, bu sıkıntının altında yatan mesele nedir deriz, çözüm yollarına gideriz. Yok çözüm yoluna deÄŸil de etrafımıza birilerini alarak herhangi bir kardeÅŸimizi sıkıştırırsak bunlar bize yakışmaz. 

MESELE MÃœSLÃœMANLAR OLUNCA SUS PUS OLUYORLAR

Müslümanların mevcut güçsüzlüğünden, parçalanmışlığından cesaret alan İsrail yönetimi, Kudüs'ün İslami karakterini tahribe yöneliyor. Her fırsatta ülkemizi eleştiri yağmuruna tutanlar mesele Filistin, Kudüs, Müslümanların hakkı hukuku olunca birden sus pus kesiliyor. Hiç kimse bizden artık bıkkınlık derecesinde bu iki yüzlülüklere sessiz kalmamızı bekleyemez.

MUSEVÄ°LERÄ° KORUMA ALTINA ALMAMIZ LAZIM

İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'nın onurunun korunması sadece Filistinli kardeşlerimizin değil tüm İslam aleminin vazifesidir, görevidir. İstanbul'umuzda sinagoglar, havralar var. Bu olaylar olurken bazı gruplara sinegoglara saldırma yoluna gittiler. İlk işim İstanbul Valisine ve emniyet müdürüne "Bizim dinimiz bunlara müsaade etmez, İsrail böyle yapıyorsa biz böyle yapamıyoruz. Tam aksine buralara ibadet eden Musevileri koruma altına almamız lazım" dedim. Sağolsun korumayı sağladılar. Müslümanın görevi de zaten budur.

İSRAİL'İN KARARI OLUMLU AMA YETERLİ DEĞİL

Ä°srail'in metal dedektörleri kaldırması olumlu bir adım olmuÅŸtur ama yeterli deÄŸildir. Cuma günü namaz için gelenlere kapıların kapanmasını kabul etmemiz mümkün deÄŸildir. Mescid-i Aksa'nın kapısı dünya Müslümanlarına kapatılamaz. Ä°srail insan haklarına saygılı  davranmalıdır.

Ä°SRAÄ°L CUMHURBAÅžKANI Ä°LE KONUÅžTUM, DEDÄ°M KÄ°...

Ä°srail CumhurbaÅŸkanı ile görüştüm ve kendisine bütün bunları aktardım. Dedim ki, "Artık sizler de bir CumhurbaÅŸkanı olarak bu konudaki ağırlığınızı koymalısınız". Ben CumhurbaÅŸkanı olarak ancak CumhurbaÅŸkanı ile görüşürüm. BaÅŸbakanım Ä°srail BaÅŸbakanı ile görüşür. Uluslararası diplomasinin gereÄŸini yapıyoruz. Ä°srail yönetimine ÅŸunu hatırlatmakta fayda var. Bu dünyada barış içinde yaÅŸamak istiyorsak, istiyorsanız, baÅŸkalarını  tehdit etmek yerine kendisini ve bölgeyi ateÅŸ çemberine sokabilecek politikalardan kaçınmak gerekiyor.

BU GERÇEK İÇİMİZİ ACITIYOR

Doğru tedavinin yolu teşhisin doğru konmasından geçer. Son birkaç asırdır kitaptan kütüphaneden daha fazla uzak düşüyoruz. İslam dünyasındaki nüfusun yüzde 55'inin okuma yazma bilmemesi gerçeği içimizi acıtıyor. Üniversiteler bilimin özgür ve özgün düşüncenin üretim merkezidir. Teröre bulaşmayan her türlü fikrin üniversitede yeri vardır.

YÖK BAŞKANINA ÇAĞRI: BU NEDİR ALLAH AŞKINA, GÖZDEN GEÇİRİN

Ãœniversitelerimiz arasında tecrübe paylaşımını ve öğrenci hareketliliÄŸini artırmamız gerekiyor. YÖK BaÅŸkanımızdan 'Mevlana' programını 'Erasmus' benzeri bir program haline dönüştürmesini rica ediyorum. DeÄŸiÅŸim programının sadece bununla sınırlı kalmaması ve ortak diploma programlarının da devreye alınması ÅŸarttır. Hala YÖK'ün 250'ye aÅŸkın ortak diploma programı bulunuyor. YÖK BaÅŸkanımızdan ricam, en az 15 üniversitemizin, lisans, yüksek lisans ve doktorada ortak diploma çalışmasını baÅŸlatmasıdır. Allah aÅŸkına ÅŸu yrd. doç'luk olayı nedir ya bunu gözden geçirin. Dünyanın kaç yerinde var bunu da söyleyin. Pek görmüyorum. Bunu birileri birilerini oyalamak için yapmışlar. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.