Güncel
AB ile düzenlenen diyalog toplantısı sonrası flaş mesajlar
Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik bugün düzenlenen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Mogherini FETÖ sorusunu kısa bir cevapla geçiştirdi.
Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik bugün düzenlenen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog sonrası önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;
Türkiye-AB ilişkilerinde terörle mücadele ve göç konusunu konuştuk. Körfez krizinin çözülmesi için çaba sarfediyoruz. Suriye'de ateşkesin tesis edilmesini ve siyasi çözüm, imar konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Harem-i Şerif'teki İsrail'in uygulamalarını doğru bulmadığını vurguladık. Durumun bir an önce normalleşmesi gerekiyor.
Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°MÄ°ZDE SORUNLAR VAR
İlişkilerimizde sorunlar da var. Bu sorunlar da gizli değil. Sorunların aşılması için diyaloğumuzun daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye'de demokratik muhalefetle teröristleri ve teröre destek verenleri bir tutmamak gerekiyor. İşini düzgün yapan gazeteci ile terör örgütüne doğrudan destek veren gazeteci varsa bunları ayırmak gerekir. Gazeteci olmak her türlü suçu işlemeyi meşru göstermez ki.
AVRUPA BİRLİĞİ İLE UYUMLU BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ
Gerçek demokratik muhalefet ile teröre destek verenleri ayıramazsak sorun orada başlar. Bunu çok iyi bir şekilde tespit etmek lazım. Biz her türlü bilgiyi AB'ye vermeye hazırız. AB Konseyi'nin tavsiyelerini yerine getiriyoruz. OHAL dönemindeki uygulamaların incelenmesi için bir komisyon kurduk. İnsan Hakları Mahkemesi bunu iç hukuk olarak tanımladı. Bu adımları atacağız. Bu süreçte AB ile uyumlu bir şekilde çalışmak istiyoruz.
AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın açıklamalarından satır başları:
"Türkiye'nin mülteciler için yaptıklarını görüyoruz. 2.7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyorlar. Bu konuda ilerleme kaydediyoruz. Mültecilerle ilgili fonlar yıl sonuna kadar yerine ulaşacak."
AB Bakanı Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları:
- Mescid-i Aksa konusunda ve mülteciler konusundaki açıklamalarından dolayı AB'ye teşekkür ettik. AB ile aramızda sorunlar olduğu açık ancak bu çözüm aramaya engel değil. Aramızdaki diyalogun yeni zemini 25 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel sırasında oluştu. Enerji, ulaştırma,terörle mücadele, ekonomi ve ticaret konularında diyaloglar sürecek. Ancak AB-Türkiye ilişkilerinin omurgası katılım müzakeleridir. Türkiye sadece bir stratejik partner değildir. Önemli olan katılım müzakerelerinin geliştirilmesidir.
- İade özgürlüğü, medya özgürlüğü, hukuk devleti ve demokrası konularında diyaloglar yapıcı bir şekilde sürdürülüyor. Türkiye ile sorunların çözülmesi için fasılların açılması gerekmektedir. İlişkilerin omurgası katılım müzakereleri konusunda ilerleme kaydetmek zorundayız. 23 ve 24. fasılların açılması gerektiğini düşünüyoruz.
23. fasıl "yargı ve temel haklar" ve 24. fasıl ise "adalet, özgürlük ve güvenlik" konularını kapsıyor.
- Kıbrıs meselesinin çözümünde Türkiye'nin yapıcı tutumu görülmüştür. Kıbrıs Rum tarafının fasılları kapatma tercihinin önüne geçilmelidir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi önemlidir. Bu bir kazan-kazan durumudur. İki tarafın da menfaatinedir.
- TC'nin askerlerini vatandaşlarını öldüren teröristlerin Avrupa Parlamentosu'nda sergi olarak gösterilmesini doğru bulmuyoruz. FETÖ ve PKK'ya da DEAŞ'a gösterilen muamele gösterilmelidir.
- Türkiye'ye yapılacak maddi yardımın bir an önce yapılması Suriyeli çocukların eğitimi açısından da oldukça önemlidir.
MOGHERİNİ FETÖ SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ
Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini FETÖ hakkıdnaki AB'nin pozisyonunun netleştirilmesi konusundaki sorusuna konununn Ab ülkelerinin kararıyla olacağı şeklinde kısa bir şekilde cevap verdi.
SORU CEVAP
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Almanya’yı Türkiye’yi bölmekle suçladı. Almanya Türkiye iliÅŸkilerinin geleceÄŸini nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU:
Farklı düşünceler içinde olabiliriz. Ortak hedeflere doğru ilerlememiz lazım. AB üyesi ülkelerle farklı sorunlar da yaşayabiliriz.
Hangi ülke yanlış yapıyorsa pekala o ülkenin yanlışını söyleyebiliriz. Referandum sürecinde benim uçuş izinlerim iptal edildi. Bunu hangi Avrupa değerleriyle bağdaştırıyorsunuz.
Nerde kaldı standartlar. Esas sorun burada. Çifte standart diyoruz da neden böyle diyoruz.
2 gazeteciyi sınır dışı ettik. İkisi de casusluktan yakalandı.
O ülkeler bizden rica etti iade ettik.
Son zamanlarda moda bu. Gazetecileri ajan olarak kullan yakalanınca nasıl olsa kıyamet kopacak baskı oluşacak Türkiye üzerinde.
Uluslararası Af örgütü dünyaca kredibl örgüttür. Ama objektif ve dengeli olmalı. Görüşme başka bir şey o örgütün mensubu olmak farklı bir şey.
Bu örgütün başındaki kişi ByLock programını kullanmış.
Bu şahsın işlediği suç Uluslararası Af Örgütünü bağlamaz ki. Şahısla ilgilidir bu.
FETÖ gelmiÅŸ Uluslararası Af örgütü Türkiye’yi ele geçirmiÅŸ. Bizim UAÖ ile bir sorunumuz yok.
AB bunları bir terör örgütü olarak görmediği için onlara karşı attığımız her adımı insan hakları ihlali olarak görüyor.
Alkmanya ile ilişkilerimizi iyileştirmek için Sigmar Gabriel ile yakın ilişki içindeyiz.
Bazı sorunlar var ama bunu aşmak için Sigmar ile çalışıyoruz. Umarız ilişkilerimiz eskisinden daha iyi bir noktaya gider.
ÖMER ÇELİK:
Sayın cumhurbaşkanımızın Türkiye halkının çıkarlarını korumak görevi vardır.
Türkiye CumhurbaÅŸkanının Almanya’daki Türk vatandaÅŸlarının toplantısına video konferansla katılması engelleniyor.
Ama aynı zaman için Kandil’deki terör örgütünün başı video konferansla katılıyor.
Türkiye Almanya ilişkilerinin çok derin bir tarihi vardır. Sorunlara her zaman bir özüm buluruz.
Türkiye’deki Alman vatandaÅŸları tutuklanıyor diye bir durum yok.
Kendisine gazeteci diyen birisinin makinasında Türkiye’deki askeri üslerin fotoÄŸrafı çıkarsa kimse buna gazeteci olarak sahip çıkamaz.
Henüz yorum yapılmamış.