Sosyal Medya

Güncel

Darbeci albaydan 'bir mermi bir insan' talimatı

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işgali ve 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili tutuklu 50 asker hakkında hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.



Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin (Ä°BB) iÅŸgali ve burada çıkan olaylarda 14 kiÅŸinin ÅŸehit edilmesiyle ilgili hazırlanan iddianamede, belediyeyi iÅŸgal eden şüphelilerin başında bulunan eski albay şüpheli Zeki Demir'in emrindekilere, "Hiçbir merminiz boÅŸa gitmeyecek, halkın üzerine ateÅŸ edin, bir mermi bir insan" ÅŸeklinde talimat verdiÄŸi belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işgal edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda hazırlanan 298 sayfalık iddianamede, FETÖ'nün yapısı, eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin bilgilere yer verildi.

İddianamede, darbeci şüphelilerin belediyeyi işgal etmesi eylemleri de şu şekilde anlatıldı:

''Darbe giriÅŸimi gecesi saat 22.00-22.40 sıralarında 7 subay, 1 asteÄŸmen, 2 uzman çavuÅŸ ve 43 er olmak üzere toplamda 53 ÅŸüpheli, 4 adet Land ile kışladan çıkış yapmışlardır. Zira Albay Sadık Cebeci 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubuna 22.40.41’de 'Ä°BB yolda' ÅŸeklinde bir ileti yazmıştır. Åžüpheliler 23.04 sıralarında Aksaray istikametinden Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi önüne gelmiÅŸlerdir. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nde Sivil Savunma Sekreteri olarak görev yapan Mehmet Tunç, 6. Motorlu Piyade Alay Komutanı Müslüm Kaya ile irtibata geçerek darbe giriÅŸimi kapsamında kendileri ile birlikte hareket edeceÄŸini ve Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’ni halledeceÄŸini bildirmiÅŸtir. Bu durum 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubunda Müslüm Kaya tarafından saat 22.21 de yazılan 'Belediyeden yüksek seviyedeki Mehmet Tunç bey itaat ediyor. Ä°BB’yi halledeceÄŸim diyor. Bana zarar vermesinler diyor.’ ÅŸeklindeki mesajdan da anlaşılmaktadır.

Åžüpheliler henüz Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’ne gelmeden Mehmet Tunç saat 22.40 sıralarında Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’ne gelerek güvenlik amiri olarak çalışan Murat Yılmaz'a bir sıkıntı olup olmadığını sormuÅŸ ve kısa bir süre sonra askerlerin gelebileceÄŸini ve mukavemet göstermemelerini söylemiÅŸtir. Bu konuÅŸma üzerine Murat Yılmaz da binada güvenlik görevlisi olarak görev yapanları arayarak askerlerin gelmesi durumunda ne isterler ise onun yapılmasını, zira bunun Mehmet Tunç’un talimatı olduÄŸunu bildirmiÅŸtir. Bir süre sonra şüpheli Zeki Demir'in başında olduÄŸu tüm şüpheliler, belediyeye gelerek Mehmet Tunç sormuÅŸlardır. Tunç ile bulunan şüpheliler, belediyede çalışan tüm güvenlik görevlilerinin silahlarına ve telefonları el koyarak, 'Belediyeye el koyduk, bundan sonra bizim tarafımızdan yönetilecek, silahlarınızı ve telefonlarınızı verin, bizim sizinle iÅŸimiz yok, bundan sonra daha hayırlı olacak' demiÅŸlerdir.''

"Gelene ateş edin, mermileri boşa harcamayın" emri

Ä°ddianamede, CumhurbaÅŸkanının çaÄŸrısı üzerine darbe giriÅŸimini engellemeye çalışan vatandaÅŸların, kamera görüntülerine göre saat 00.56 sıralarında HaÅŸim Ä°ÅŸcan Geçidi önünde toplanmaya baÅŸladıkları aktarılarak, vatandaÅŸların şüphelileri ikna etmeye çalıştıkları ayrıca olay yerine gelen emniyet güçlerinin de şüphelilere teslim ol çaÄŸrısını yaptıkları kaydedildi.

Tüm çabalara raÄŸmen şüphelilerin teslim olmadığı gibi halkı korkutmaya çalıştıkları ve "evinize gidin vatan hainleri" ÅŸeklinde bağırarak havaya ateÅŸ açtıkları anlatılan iddianamede, bir süre sonra eski albay Zeki Demir'in ÅŸüphelilere "Ben emir verdiÄŸimde istediÄŸiniz ÅŸekilde her yere ateÅŸ edebilirsiniz" ÅŸeklinde talimat verdiÄŸi belirtildi.

Talimatın ardından tüm ÅŸüphelilerin vatandaÅŸlara ve emniyet güçlerine hedef gözeterek ateÅŸ etmeye baÅŸladıkları, bu sırada Zeki Demir'in yine ÅŸüphelilere "Hiçbir merminiz boÅŸa gitmeyecek, halkın üzerine ateÅŸ edin, bir mermi bir insan" ÅŸeklinde emir verdiÄŸi vurgulanan iddianamede, aynı ÅŸekilde ÅŸüpheliler; Cihan Åžahin, Ramazan Ertürk, Mustafa Alper Åžengören, Yakup Karaçelik ve Ömer Faruk Nazlıcan'ın da ÅŸüphelilere "gelene ateÅŸ edin, mermileri boÅŸa harcamayın" ÅŸeklinde emir verdiÄŸi bildirildi.

Darbeci yüzbaşı garajda yakalandı 

Emniyet güçlerince yapılan atışlara verdiÄŸi karşılık sonucunda ÅŸüpheliler Cihan Åžahin, Emrah Akbulut ve Ömer Faruk Nazlıcan'ın olay yerinde öldüğü bilgisi verilen iddianamede, ÅŸüpheli Zeki Demir'in de emniyet güçlerince yapılan atışa karşılık vermesi sonucu vurularak etkisiz hale getirildiÄŸi belirtildi.

Åžüpheli Demir'in saat 03.50'de kamera görüntülerinden de anlaşılacağı üzere yaralı haldeyken güvenlik güçlerince piyade tüfeÄŸi alındığında beylik silahını çekerek etrafındakilere ateÅŸ etmeye çalıştığı anlatılan iddianamede, ÅŸüpheli yüzbaşı Mustafa Alper Åžengören'in de kaçmak için üzerine sivil bir ceket giydiÄŸi ve garajda saklanmaya baÅŸladığı ancak güvenlik güçleri tarafından saklandığı garajda yakalandığı bildirildi.

14 kiÅŸiyi ÅŸehit ettiler

YaÅŸanan bu süreçte tüm ÅŸüphelilerin birlikte ve hakimiyet kurarak ateÅŸ etmeleri sonucunda, Prof. Dr. Ä°lhan Varank, Erkan Pala, Adil Büyükcengiz, Tahsin Gerekli, Ömer Cankatar, Murat Kocatürk, Haki Aras, Ä°brahim Yılmaz, Yunus Emre Ezer, Åžuayp SeferoÄŸlu, Ahmet Kara, Metin Arslan, Ramazan Sarıkaya ve Tolga Ecebalın isimli vatandaÅŸların ÅŸehit oldukları bilgisi verilen iddianamede, çıkan olaylarda 152 kiÅŸinin de yaralandığı aktarıldı.

aa

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.