Sosyal Medya

Dünya

1967'den bu yana İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik son bir haftada daha da yoğunlaştırdığı saldırılar, 1967'den bu yana kutsal mekanı hedef alan ihlallerini yeniden gündeme getirdi.



Ä°srail, DoÄŸu Kudüs'ü iÅŸgal ettiÄŸi Haziran 1967'den bu yana Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini sürdürüyor. Filistin resmi makamlarının verilerine göre, söz konusu ihlallerin en çok yaÅŸandığı ve tehlikeli aÅŸamaya vardığı yıllar 2014, 2015 ve 2016 oldu.
 
Ä°ÅŸgalci Ä°srail, 1967'de Kudüs'ü iÅŸgal ettikten hemen sonra gerekçe belirtmeden Mescid-i Aksa'nın olduÄŸu muhitte geniÅŸ kazı çalışmaları baÅŸlattı.
 
Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan, 21 AÄŸustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya saldırarak, mihrabını ve bin yıllık minberini yaktı. Bugüne kadar yapılan çeÅŸitli tadilatlara raÄŸmen söz konusu saldırının Mescid-i Aksa'da bıraktığı tahribatın izleri yok edilemedi.
 
Bir işgalci İsrail askerinin 11 Eylül 1982'de Aksa'da namaz kılanların üzerine rastgele ateş açması sonucu 2 kişi şehit oldu, 6 kişi yaralandı.
 
Ä°ÅŸgal polisinin 10 Ekim 1990'da Mescid-i Aksa'ya Süleyman heykelinin temel taşını yerleÅŸtirmeye çalışan Yahudilere karşı çıkan Filistinlilere ateÅŸ açması sonucu 21 kiÅŸi ÅŸehit oldu, 150 kiÅŸi yaralandı.
 
Ä°srail'in Mescid-i Aksa muhitinde yaptığı kazı çalışmaları çerçevesinde 25 Eylül 1996'da Aksa'nın batısındaki Burak Duvarı'na (AÄŸlama Duvarı) çıkan bir tünel açması, Filistin'de halkın tepkisine neden oldu. Birkaç gün süren olaylarda 63 Filistinli ÅŸehit edildi, bin 600 kiÅŸi yaralandı.
 

Zalim Siyonist Şaron'un Aksa'nın avlusuna zorla girmesi ikinci intifadayı ateşledi

Siyonist Ä°srail'in eski BaÅŸbakanı Ariel Åžaron'un, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid-i Aksa'yı 'ziyaret etmesi' Filistin topraklarında birkaç yıl devam eden ikinci intifadanın ilk kıvılcımı oldu.
 
Bu baskınlara tepki olarak Mescid-i Aksa Ä°slami Vakıflar Ä°daresi, Müslüman olmayanların Aksa'yı ziyaretlerini yasakladı ve Ä°srail'in "ziyaretlerin yeniden baÅŸlaması" yönündeki taleplerini reddetti. Bunun üzerine 2003'te, Siyonist Ä°srail hükümeti, Aksa Vakfı'nın itirazına raÄŸmen Müslüman olmayan turistleri tek taraflı olarak Harem-i Åžerif'in avlusuna almaya baÅŸladı.
 
Ãœrdün Vakıflar Bakanlığı'na baÄŸlı Kudüs'teki Ä°slami Vakıflar Ä°daresi verilerine göre, 2015 yılı içinde 11 bin 472, 2016 yılında yaklaşık 14 bin Yahudi iÅŸgal yerleÅŸimcisi Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.