Sosyal Medya

Dünya

Alman istihbaratı: Türkiye'yi hasım olarak görüyoruz

Almanya'da iç istihbarat örgütünün başkanı Hans George Maassen, 'Türkiye'yi müttefik olarak değil hasım olarak gördüklerini' söyledi.



Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans Georg Maassen, Türkiye'nin Almanya'daki istihbarat faaliyetlerinin bir müttefik ülkenin faaliyeti olarak nitelenebilecek sınırı aştığını belirtti.

'ALMANYA'DAKÄ° FAALÄ°YETLERÄ° SEBEBÄ°YLE'

Maassen, "Geçen yaz yaşanan darbe girişiminden sonra gelinen süreçte Türkiye'yi sadece bir müttefik olarak değil, Almanya'daki faaliyetleri sebebiyle aynı zamanda bir hasım olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya'da yaşayan Türklerin çeşitli etkileri olduğunu belirten Maassen, Türk istihbaratının Almanya'daki faaliyetlerinin yasal sınırları aştığını ileri sürdü.

'ELÄ°MÄ°ZDE BÄ°LGÄ°LER VAR'

Maassen,  'Neue Osnabrücker Zeitung' gazetesine yaptığı açıklamada da 'Türk hükümetinin Almanya'da yaÅŸayan Türkler üzerinde nüfuz tesis etmeye çalıştığına dair ellerinde bilgi bulunduÄŸunu' belirterek, Ankara'nın sadece Fethullah Gülen yandaÅŸlarını deÄŸil, aynı zamanda ErdoÄŸan karşıtı Türkleri de yıldırma giriÅŸiminde bulunduÄŸunu belirtti.

'ALMAN YASALARINA AYKIRI'

Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nın (MÄ°T) ajanlık faaliyetlerinde kuralların dışına çıktığını söyleyen Maassen "Türk istihbaratının Alman yasalarına uymadığını ve ÅŸahıslar hakkında istihbari bilgi topladığını geçmiÅŸte defaten tecrübe ettik. Bu konunun Almanya'da gündeme getirilmesi ve problem oluÅŸturduÄŸunun kabullenilmesi teÅŸkilatımız açısından önem arz ediyor" dedi.

 

'RADÄ°KAL TÃœRKLERÄ°N SAYISINDAKÄ° ARTIÅžTAN ENDÄ°ÅžELÄ°YÄ°Z'

Maassen, Almanya'da radikal Türk grupların sayısındaki artışın da endişe yarattığını belirterek "Radikallerin sayısındaki artıştan endişeliyiz. Teşkilat olarak bize radikalleşmenin arttığı hususunda uyarıda bulunma görevi düşüyor" dedi. Anayasayı Koruma Teşkilatı raporunda da 'radikal yabancıların Almanya'daki eylemlerinde belirgin artış kaydedildiği ve aktif grupların başında da radikal Türklerin geldiği' dile getiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.