Sosyal Medya

Güncel

Türkiye MGK toplantısıyla ne mesaj verdi? - Mete Yarar

MGK kararlarını okuyanlar önümüzdeki dönemde nasıl bir süreç yaşayacağımızın ilk işaretlerini görmüşlerdir sanırım. Her ülkenin ne yapacağını başkalarına iletme metodu farklıdır. Kimisi STK



Lafı eğip bükmeye gerek yok

Mete Yarar - KARAR

MGK kararlarını okuyanlar önümüzdeki dönemde nasıl bir süreç yaÅŸayacağımızın ilk iÅŸaretlerini görmüşlerdir sanırım. Her ülkenin ne yapacağını baÅŸkalarına iletme metodu farklıdır. Kimisi STK’lar üzerinden, kimileri BM üzerinden kimileri de tek başına verilen mülakatlar üzerinden bu mesajı iletirler. Türkiye Cumhuriyeti devleti mesajlarını hep MGK üzerinden vermiÅŸ ardından da uygulamaya geçmiÅŸtir. GeçmiÅŸ dönemlerde MGK sekretaryası ve üye ağırlığı TSK’daydı. Alınan kararlar gerçekten bir tavsiye niteliÄŸini taşıyordu. MGK’da deÄŸiÅŸen dengeler sonucunda zaten alınan kararların altında hükümet mensuplarının imzaları bulunuyor. Yani statü gereÄŸi tavsiye niteliÄŸinde alınan kararlar aslında bu dönemde yol haritası olarak görülebilir.

***

Madde madde gidelim,

1. FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, ülkemizin millî güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı hukuk çerçevesinde alınan tedbirler ile terörün sonlandırılması için yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla sürdürülen mücadele, kapsamlı şekilde görüşülmüştür. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler esnasında ele geçirilen, yasa dışı üretimi ve ticareti insanlık suçu olarak kabul edilen çeşitli uyuşturucu maddeler, bölücü terör örgütünün gerçek yüzünü bir kez daha göstermiştir. Eli kanlı terör örgütü ve uzantılarının, siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere sivillere ve masum insanlara yönelik suikastleri de, örgütün tek amacının kendisinden olmayan herkesi yok etmek olduğunu açıkca gözler önüne sermiştir.

2. Bazı müttefik ülkelerin PYD-YPG terör örgütüne verdiÄŸi silah ve mühimmatın PKK terör örgütünde ele geçiriliyor olması; Türkiye’nin, bunların farklı isimler altında gözükse de aslında aynı örgüt olduÄŸu konusunda ısrarla ortaya koyduÄŸu ikaz ve itirazındaki haklılığını bir kez daha teyit etmiÅŸtir. Terör örgütlerine karşı sergilenen çifte standart terk edilmeden, bölgenin huzur ve güvene kavuÅŸmasının mümkün olamayacağının altı çizilmiÅŸ; uluslararası topluma, terörle mücadelede ortak bir anlayış birliÄŸine varılması için verilen taahhütlere uyulması konusundaki çaÄŸrımız tekrarlanmıştır.

3. Güney sınırlarımıza yönelik Suriye ve Irak’tan kaynaklanan bir tehdidin tespiti ile taciz ve saldırı vuku bulması hâlinde, uluslararası hukuk çerçevesinde gereÄŸinin yapılmaya devam edileceÄŸi, türkiye’nin sınırları boyunca bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyeceÄŸi; PKK/PYD-YPG terör örgütlerinin, diÄŸer bir terör örgütü DEAÅž ile mücadelesi ileri sürülerek meÅŸrulaÅŸtırılamayacağı bir kez daha vurgulanmıştır.

4. Irak Kuzeyi Bölgesel Yönetimi’nin aldığı referandum kararının, hukuken ve fiilen uygulanamayacağı, bu teÅŸebbüsün vahim bir hata olduÄŸu ve istenmeyen sonuçlar doÄŸuracağı belirtilmiÅŸtir. Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliÄŸinin muhafaza edilmesinin bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refah tesis edilebilmesine baÄŸlı olduÄŸu deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Musul’un DEAÅž’tan kurtarılması memnuniyetle karşılanmış, ÅŸehrin yeniden imarı için, Türkiye’nin uluslararası toplumla birlikte her türlü sorumluluÄŸu üstlenmeye hazır olduÄŸu ifade edilmiÅŸtir. Ayrıca, Irak’taki Türkmen varlığının ve haklarının korunmasının yakından takip edilmekte olduÄŸu belirtilmiÅŸtir.

5. Ä°sviçre’deki Kıbrıs konferansı ve sonuçları deÄŸerlendirilmiÅŸ; ayrıca DoÄŸu Akdeniz’de, doÄŸal kaynaklar üzerindeki asli haklarımız çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin korunması konusundaki kararlılığımız vurgulanmıştır.

6. FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAÅž baÅŸta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olaÄŸanüstü hâl deÄŸerlendirilmiÅŸ; demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaÅŸlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını saÄŸlamak üzere, olaÄŸanüstü hâlin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaÅŸtırılmıştır.”

***

Türkiye’nin yol haritasını merak edenler ve neyle uÄŸraşılacağını görmek isteyenler buna bakabilir. Terör örgütleriyle mücadele ve kara parayla mücadeleye artan bir tempoyla devam edileceÄŸi, Afrin ve diÄŸer noktalarda sınır ötesi operasyon için sarı ışık pozisyonuna geçildiÄŸini söyleyebiliriz. DiÄŸerlerini yorumlamaya gerek bile yok, çok net ve açık bir ÅŸekilde ifade edilmiÅŸ.

Son MGK kararları bir manifesto niteliğinde yazılmış. Dosta ve düşmana bir kez daha okumalarını tavsiye ederiz.

Laflar eğip bükmeden yazılmış. Lafını eğip bükmeyen icraatını hiç eğip bükmez.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.