Sosyal Medya

Güncel

ABD ordusundan İran açıklaması

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Selva, Obama yönetimin P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılmasını sağladığı nükleer anlaşmanın, Tahran’ın nükleer silah elde etmesini engellediğini söyledi.



ABD Genelkurmay BaÅŸkan Yardımcısı Orgeneral Paul Selva, Obama yönetimin P5+1 ülkeleri ile Ä°ran arasında yapılmasını saÄŸladığı nükleer anlaÅŸmanın, Tahran’ın nükleer silah elde etmesini engellediÄŸini söyledi.

Orgeneral Selva, ikinci kez Genelkurmay BaÅŸkan Yardımcılığına atanmak üzere ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nde senatörlerin sorularını yanıtladı.

Selva, "Ä°stihbarat kurumlarına saÄŸlanan bilgilere göre, Ä°ran’ın OKEP’e (Ortak Kapsamlı Eylem Planı) uyduÄŸu görünüyor. OKEP’in kontrolleri olmasaydı Ä°ran ÅŸimdi nükleer silah geliÅŸtirebileceÄŸi teknik uzmanlığa sahipti.” dedi.

Selva’nın açıklamaları ABD BaÅŸkanı Donald Trump yönetiminin BM Güvenlik Konseyi beÅŸ daimi üyesi ve Almanya’nın Ä°ran ile 2015 yılında üzerinde mutabakata vardığı OKEP’in uygulandığını açıklamasından bir gün sonra geldi.

"Kuzey Kore ABD’yi tehdit etmekten uzak"

Kuzey Kore’nin füze denemeleri de sorulan Selva, Pyongyang’ın balistik füzelerinin ABD’ye ulaÅŸabileceÄŸini ancak söz konusu füzelerin ABD’yi tehdit edecek kabiliyet ve isabetten uzak olduÄŸunu söyledi.

Selva, "Prensipte Kuzey Kore’nin hızlı bir ÅŸekilde kıtalararası balistik füze geliÅŸtirmeye yöneldiÄŸine yönelik deÄŸerlendirmelere katılıyorum. Ancak 4 Temmuz günü yapılan denemenin herhangi bir isabetle ve baÅŸarılı bir ÅŸekilde ABD’yi vurma kapasitesini gösterdiÄŸinden emin deÄŸilim." ifadelerini kullandı.

Pyongyang’ın füzelerinin menzil olarak ABD’ye ulaÅŸma kapasitesine sahip olduÄŸunu kabul eden Orgeneral Selva, ülkenin bu kapasitesinin ABD ve uluslararası toplum tarafından yakından izlenmesi gerektiÄŸini kaydetti.

ABD’nin Kuzey Kore’ye yönelik askeri seçeneÄŸi de deÄŸerlendirebileceÄŸini ifade eden Selva, bunun ABD BaÅŸkanınca verilmesi gereken siyasi bir karar olduÄŸunu dile getirdi.

Askeri seçeneÄŸe iliÅŸkin Selva, "Böyle bir adımın sonuçlarının ne olacağını iyi düşünmemiz gerekir." diye konuÅŸtu. 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.