Sosyal Medya

Güncel

Ak Parti'den 'CHP yürüyüşü' anketi

Ak Parti, referandumu ve CHP yürüyüşünü konusunda kendi seçmeninin konuya nasıl yaklaştığını anlamak için iki anket yaptı.



Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre Mayıs ayındaki referandum araÅŸtırmasında AK Parti, özellikle kendi tabanının bakışını saptamaya çalıştı. CHP'nin ‘Adalet Yürüyüşü'nün kamuoyunda destek görüp görmediÄŸini ve iktidarın nasıl bir tavır takınması gerektiÄŸine iliÅŸkin ikinci araÅŸtırma ise geçtiÄŸimiz günlerde tamamlandı.

GENÇLERİN PARTİ DESTEĞİ DÜŞÜK

Referanduma iliÅŸkin araÅŸtırmada parti seçmeninin refleksi ölçülürken, AK Parti seçmeninden referanduma ‘hayır' oyu verenlerin oranının bölgelere göre büyük farklılık gösterdiÄŸi ortaya çıktı. ‘Hayır' oyu veren AK Parti seçmenin oranı, bölgelere göre yüzde 12 ile yüzde 4 arasında deÄŸiÅŸti.

596e60327af508165c417239

Marmara, Ege ve Akdeniz'de ‘hayır' oyu veren AK Parti seçmeninin oranı yüzde 10-12 çıktı. Karadeniz ve Orta Anadolu'da yüzde 4, diÄŸer bölgelerde ise yüzde 6 fire verdi. AraÅŸtırmada gençlerin sadece yüzde 35'inin ‘evet' oyu verdiÄŸi de belirlendi. Parti yönetimi, bu oranı oldukça düşük buldu.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun, Ä°stanbul Milletvekili Enis BerberoÄŸlu'nun tutuklanmasının ardınan Ankara'dan Ä°stanbul'a yaptığı ‘Adalet Yürüyüşü'nün toplumdaki etkisi de araÅŸtırıldı. Buna göre, ankete katılanların yüzde 35'i yürüyüşe destek verdiÄŸini dile getirdi. Bu rakamın CHP seçmeninden yüzde 10 fazla olduÄŸu saptaması yapıldı. Karşı çıkanların yüzde 40, ‘Fikrim yok' diyenlerin oranının ise yüzde 25 olduÄŸu belirlendi.

YÃœRÃœYÜŞ ve GEZÄ°

AK Parti bu araÅŸtırmada, ‘Adalet Yürüyüşü' ile ‘Gezi' eylemlerinin kıyaslamasını da yaptı. VatandaÅŸların ‘Adalet Yürüyüşü' ile ‘Gezi' eylemleri arasında iliÅŸki kurmadığı ortaya çıktı. Bu hakkın kullanımının, araÅŸtırmaya katılanlar tarafından normal bulunduÄŸu belirlendi. Yürüyüşe yapılacak herhangi bir müdahalenin kamuoyunun bakışını olumsuz etkileyeceÄŸi sonucuna varıldığı için müdahale gündem dışında tutuldu.

AraÅŸtırmada, sorulan bir baÅŸka çarpıcı soru da “Adalate güven duyuyor musunuz?” oldu. Yanıt verenlerin yüzde 50'si evet, yüzde 50'si hayır deÄŸerlendirmesi yaptı. Bu sonuçlarda, daha çok ideoloji ve parti tercihinin etkili olduÄŸu yorumu yapıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.