Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu'ndan flaş Türk Üssü açıklaması

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Katar'da Türk üssünün kurulması ile ilgili anlaşmanın onaylandığına dikkat çekerek, ''Şimdi bunun uygulanması aşamasındayız. Bu safhada teknik ekiplerimiz gerekli çalışmaları sürdürüyor'' dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Katar DışiÅŸleri Bakanı Åžeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani ile ortak basın toplantısı düzenledi. DışiÅŸleri Konutu'nda gerçekleÅŸen basın toplantısında, Türkiye'nin, Katar ile olan iliÅŸkilerinin önemli bir yere sahip olduÄŸunu vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Ä°liÅŸkilerimizi daha da ileri noktalara götürmek için birlikte çalışıyoruz. 2014 yılında kurulan Yüksek Stratejik ve Komite toplantısının 3. gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bunun hazırlıklarını birlikte sürdürüyoruz. Hazırlıkları tamamladıktan sonra liderlerimizi bir araya getirerek bu toplantıyı gerçekleÅŸtireceÄŸiz" ifadelerini kullandı.

Mevkidaşı El Sani görüşmesinde, bölgesel konular ile Suriye'de gelinen nokta ve bundan sonra atılabilecek adımları istiÅŸare ettiklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Körfez bölgesinde yaÅŸanan krizi de deÄŸerlendirdik. En başında söylediÄŸimiz gibi böyle bir krizin meydana gelmesinden Türkiye olarak büyük üzüntü duyduk. Bu krizin en kısa süre içerisinde karşılıklı saygı ve eÅŸitlikle çözülmesini arzu ediyoruz. Bu sorunun çözülmesi için bir taraftan Kuveyt'in arabuluculuÄŸunu destekledik, diÄŸer taraftan Türkiye olarak büyük çaba sarf ettik. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın bölge ülkeleri ve dünyadan birçok liderle teması oldu. DışiÅŸleri Bakanı olarak yine Sayın CumhurbaÅŸkanımız ve BaÅŸbakanımızın talimatı ile ben de elimden gelen gayreti gösterdim ve bölgeye bir ziyarette bulundum. Biz başında da söyledik; Katar halkını, hatta bölge halkını etkileyen yaptırımları doÄŸru bulmuyoruz. Ama böyle bir krizin yaptırımlarla deÄŸil konuÅŸarak diplomasi yoluyla kardeÅŸler arasında samimi müzakere ederek çözüleceÄŸine inanıyoruz. En son ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson'un çabalarına da destek veriyoruz. Bu konuda Katar'ın başından beri saÄŸduyulu yaklaşımını takdir ediyoruz. Süreci tırmandırmayarak diyaloÄŸa açık olduÄŸunu fakat diyalog içinde ambargoların ve alınan kararların kaldırılması gerektiÄŸini net bir ÅŸekilde söylemiÅŸtir. Ortada suçlama varsa delillerin de net bir ÅŸekilde ortaya konması gerekiyor. Özellikle bizim Katar'daki Türk üssümüzü içeren taleplerin bizim içinde kabul edilemez olduÄŸunu söylemek istiyorum. Katar'ın en başından beri terörle mücadeledeki kararlılığı ve terörle mücadeledeki verdiÄŸi desteÄŸi gören ve ÅŸahit olan kiÅŸilerden bir tanesiyim. En son Katar ile ABD arasında imzalanan terörle mücadele anlaÅŸması da esasen bu konuda Katar'ın samimiyetini gösteriyor. En kısa süre içinde bu istemediÄŸimiz kriz diyalog yoluyla aşılır. Biz Türkiye olarak bundan büyük bir mutluluk duyarız. Bunun içinde CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde çabalarımız devam edecektir"açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un, Suudi Arabistan ve Katar'daki temaslarının olumsuz sonuçlandığı yönündeki iddialara ilişkin sorulan bir soruya Çavuşoğlu şu cevabı verdi:

"Tillerson bölgeye gitmeden önce İstanbul'daydı. Kendi aramızda bir görüşme gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımızın kabulü sırasında da Tillerson bölge ziyaretinde neyi hedeflediğini bizlere anlattı, düşüncelerini paylaştı. Biz de çok faydalı olacağı düşüncemizi kendisiyle paylaştık ve destek verdiğimizi söyledik. Ayrıca Tillerson'un bugüne kadar arabuluculuk görevi yapan Kuveyt ile birlikte hareket etmesi bizce doğru bir adımdır. Bir ziyarette bu sorunun çözülmesini beklemek iyimserlik olur. Orta vadeli bir süreçte sonuç alacağımıza inanıyoruz."

Katar'da Türk üssünün kurulması ile ilgili anlaÅŸmanın onaylandığını kaydeden Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Åžimdi bunun uygulanması aÅŸamasındayız. Bu safhada teknik ekiplerimiz gerekli çalışmaları sürdürüyor. CumhurbaÅŸkanımız önümüzdeki süreçte bölge ülkelerini ziyaret etmek istiyor. Onun takvimini netleÅŸtirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde bu ziyaret daha da bir net hale gelecek. Tüm bu çabalarımız bizim bölgedeki bu istemediÄŸimiz sorunun kardeÅŸlik çerçevesinde çözülmesidir" diyerek sözlerini noktaladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.