Sosyal Medya

Güncel

Arap Birliği'nden Sudan'a yaptırım açıklaması

Arap Birliği, Washington yönetiminin Sudan'a yönelik yaptırımlarını kaldırmayı ertelemesine ilişkin kararını üzüntüyle karşıladı.



Arap Birliği'nin, ABD yönetiminin Sudan'a yönelik ticari yaptırımların kaldırılmasını 3 ay erteleme kararını üzüntüyle karşıladığı bildirildi.

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Washington'ın, söz konusu yaptırımların nihai olarak kaldırılmasıyla ilgili verilen 6 aylık süreyi 3 ay daha uzatmasının beklenmediği ifade edildi ve karardan üzüntü duyulduğu aktarıldı.

Açıklamada, Arap Birliğinin yaptırımlara karşı olan değişmez tavrına vurgu yapıldı.

ABD tarafından 1993 yılında "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD BaÅŸkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya baÅŸlanmıştı. Barack Obama ise bu yılın başında görevi bırakmadan önce yayımladığı baÅŸkanlık kararnamesiyle Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermiÅŸti.

Kararnameyle ilgili açıklamada, söz konusu baÅŸkanlık kararının uygulanmasının, "Sudan'ın insan hakları ve terörle mücadele konularındaki performansını sürdürmesini teÅŸvik"amacıyla 6 ay sonrasına ertelendiÄŸi kaydedilmiÅŸti. Açıklamada, yaptırımların kaldırılmasının, terörle mücadelede Washington yönetimiyle iÅŸ birliÄŸi yapılması, Güney Sudan'da barışın saÄŸlanmasına destek olunması ve Sudan'daki çatışmalardan etkilenenlere yardımların ulaÅŸtırılmasını da kapsayan ana maddelere dayandığı ifade edilmiÅŸti.

ABD yönetimi, Sudan'a ticari yaptırımların kaldırılması için verdiği 6 aylık sürenin sonunda dün ülkeye yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini açıklamıştı. Bunun üzerine Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarını 3 ay süreyle dondurduğu bildirilmişti.

Sudan parlamentos'dan el-BeÅŸir'e destek

Öte yandan Sudan parlamentosunun, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarını 3 ay süreyle dondurma kararını desteklediği bildirildi.

Parlamentodan yapılan ve BeÅŸir'in kararının desteklendiÄŸi belirtilen açıklamada, "Sudan uluslararası yükümlülüklere ve anlaÅŸmalara sadık kalacaktır. Gelecek dönemde diÄŸer ülkelerin parlamentolarıyla iletiÅŸime geçerek onlara ülkenin tutumunu anlatmaya ve gerçeklerden haberdar etmeye çalışacaktır." ifadelerine yer verildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Sudan'a yaptırımların kaldırılmasını ertelemesinden duyulan üzüntünün de aktarıldığı açıklamada, peş peşe gelen Washington yönetimlerinin söz konusu yaptırımları yineleyerek Sudan halkını en temel insan haklarından mahrum bıraktığı vurgulandı.

Trump'ın, eski Başkan Barack Obama'nın ocak ayında imzaladığı kararnamede bir değişiklik yaparak Sudan üzerindeki yaptırımların kaldırılmasına yönelik inceleme süresini 3 ay uzatmasının ardından Beşir, yaptırımlarla ilgili Washington'la müzakere komitesinin işlerini dondurma kararı almıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Kararname, DışiÅŸleri Bakanı, Ulusal Ä°stihbarat Direktörü ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı BaÅŸkanı'nın, Sudan hükümetinin 13761 no'lu BaÅŸkanlık Kararnamesi gereÄŸince pozitif eylemlerini devam ettirdiÄŸine dair bir rapor sunma tarihini 12 Ekim 2017 olarak deÄŸiÅŸtiriyor" ifadesi kullanılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.