Ekonomi
ABD Kuzey Kore'yle teke tek mi kalıyor!
Çin istatistikleri ABD tarafından incelendiği taktirde Çin ile Kuzey Kore ticaretinin yılın ilk üç ayında yüzde 40 kadar arttığı görülebiliyordu.
Deniz Gökçe - Akşam
ABD’nin Kuzey Kore sorunu yeni deÄŸil. Hatta 2003'te ABD Cumhuriyetçilerin çabasıyla Kuzey Kore ile, ABD, Çin, Güney Kore, Japonya ve de Rusya arasında toplam altı ülkeden oluÅŸan bir 'sulh konuÅŸması' olanağını gündeme getirilmiÅŸti. Bu anlaÅŸma Kuzey Kore’nin nükleer silah yapma arzusunun giderek artması nedeniyle, zaman içinde baÅŸarıya ulaÅŸamamıştı.
Kurt Campbell adlı ve geçmişte ABD Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yapmış olan kişi 8-9 Temmuz tarihli Financial Times'a bir yazı yazarak, bugün gene de altı ülkelik bir Kuzey Kore görüşmeleri girişimi gerekiyor konulu bir bakışı gündeme getirmişti.
George W. Bush döneminde de, 2007'de Kuzey Kore ile konuşmalar yapmaya girişilmiş ama vazgeçmeye mecbur kalmıştı.
Ancak Trump Hükümeti bugün, Kuzey Kore konusunda yardım istedikleri Çin’in de pasif kalması nedeniyle, Pyongyang konusunda (Kuzey Kore demek) yalnız baÅŸlarına hareket etmek zorunda kaldıklarını, çünkü Çin bankaları ve de ÅŸirketlerinin Kuzey Kore ile faaliyete devam ettiklerini açıkladı. Bu durum dünkü Wall Street Journal’de yer aldı. Beyaz Saray personeli aslında Kim Jong Un rejimini BirleÅŸmiÅŸ Milletler de dahil olmak üzere kolektif yaklaşımla ve de Çin’in de desteÄŸiyle saÄŸlamayı arzu ettiklerini ama Kuzey Kore’nin 4 Temmuz'daki füzesinin Alaska'ya kadar gidebilme becerisi sahip olması nedeniyle kısa süre içinde ABD’nin batısına da nükleer silah olarak ulaÅŸabileceÄŸi konusunun önem kazanması sonucu, sabredemiyeceklerini ve de derhal kendi baÅŸlarına harekete geçeceklerini açıkladılar.
Bu arada bir de Rus Avukat Bayan Nataliamapnya Veselnitskaya meselesi ortaya çıktı. Rus avukat da Trump’ın seçim kampanyasıyla Rusya arasındaki iliÅŸki konusunda öne çıkıverdi ama bugün bu konuyla ilgilenmeyeceÄŸiz, çünkü bugün iÅŸimiz ABD ve Kuzey Kore konusu!
Bugün Batı medyasında Çin ile Kuzey Kore arasındaki ekonomik ilişkilerin durup durmadığı konusunda bir haber vardı. Eğer Çin ve Güney Kore ticareti azalmamış ise ABD Kuzey Kore mücadelesinde yalnız kalmış denebilirdi.
Çin istatistikleri ABD tarafından incelendiği taktirde Çin ile Kuzey Kore ticaretinin yılın ilk üç ayında yüzde 40 kadar arttığı görülebiliyordu.
DiÄŸer taraftan da Kuzey Kore’den yapılan ihracatta kömürün yüzde 40 yer aldığı da biliniyordu. BirleÅŸmiÅŸ Milletler istatistiklerine göre de Çin’in nisan ve mayısta Kuzey Kore’ye ihracatı da kuvvetli gözüküyordu. Yani ÅŸu anda Kuzey Kore ile Çin ticareti pek deÄŸiÅŸmemiÅŸ görünüyor. Ham petrol ithalatı da deÄŸiÅŸmemiÅŸ.
Bu durumda Çin’den yardım alamayan ABD, Kuzey Kore karşısında kendi başına ve yalnız gerçekleÅŸtireceÄŸi bir Kuzey Kore operasyonunu acilen gündeme getirmeye mecbur. Kuzey Kore’nin en son füzesine nükleer baÅŸlık takılması ve biraz daha fazla kilometre uçuÅŸ saÄŸlanabildiÄŸi takdirde, ABD çok zor durumda kalır! Japonya ve Güney Kore’nin ne yapacağı da henüz belli deÄŸil!
Henüz yorum yapılmamış.