Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kerkük'te şimdi de heykel krizi! Türkmen ve Araplar isyan etti...

Irak'ın Kerkük kentinde PeÅŸmerge heykelinin dikilmesine Türkmen ve Araplar tepki gösterdi.​



Irak'ın Kerkük kentinin kuzey girişine 21 metre yüksekliğinde, 12 metre genişliğinde bir Peşmerge heykeli dikildi. 60 bin dolara yakın bir maliyeti olan heykelin masraflarını bir Kürt iş adamı karşıladı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Ä°l TeÅŸkilat Sorumlusu Muhammet AÄŸa, “Kerkük'te sadece PeÅŸmergenin kanı dökülmedi. BeÅŸir, Tazehurmatu, Dakuk, Tuzhurmatu ve Irak'ın her yerinde Türkmenler de canlarını verdi. Bu heykelle Kerkük'ün bir tek PeÅŸmerge tarafından korunduÄŸu mesajının verilmesini kesinlikle reddediyoruz” dedi.

AÄŸa, “Bu heykelin dikilmesiyle Kerkük'ün Kürtlerin olduÄŸunu göstermek istiyorlar. Irak Türkmen Cephesi olarak Kerkük'ün güney giriÅŸinde bir Türkmen askerinin heykelini dikeceÄŸiz” ifadesini kullandı.

pesmerge2

'BAÅžKALARINI RENCÄ°DE ETMEMELÄ°'

Kerkük'te Kürt kökenli Berzan Dello, "Yıllardır Kerkük'ü tek başına terörden koruyan PeÅŸmerge için bu heykelin dikilmesi en doÄŸal haktır. Bu kentin terörden korunması için en büyük kurbanı veren PeÅŸmerge güçleri oldu. PeÅŸmerge bir tek Kürtleri deÄŸil, tüm etnik grupları korudu.” görüşünü savunurken, Arap Sait Nizamettin,”Bu adım (PeÅŸmerge heykeli) kabul edilemez. Hiç kimse yaptığı fedakarlıklar üzerinden baÅŸkalarını rencide etmemeli. Burası tüm Kerküklülerin memleketidir” dedi.

Türkmen kökenli Adnan Kerküklü de “PeÅŸmergenin Kerkük için fedakarlıklarda bulunması kentin Kürt olduÄŸu anlamını taşımaz" diye konuÅŸtu.

Kerkük'ün kuzey girişinde, Vali Necmeddin Kerim'in talimatıyla 25 metre yüksekliğe sahip Peşmerge heykeli dikildi.

BAYRAK VE BAÄžMISIZLIK KRÄ°ZÄ°

Irak’ın en tartışmalı bölgelerinden Kerkük, önce bayrak krizi, ardından bağımsızlık referandumu kararıyla gündeme gelmiÅŸti. 1 milyon 400 bin sivilin yaÅŸadığı Kerkük, ABD’nin iÅŸgali sonrasında 2005 yılında yazılan Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’ne göre ihtilaflı statüde bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.