Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kudüs'ten Katar'a destek, ablukacı ülkelere tepki

Doğu Kudüs’te faaliyet gösteren 50’ye yakın kurum, kuruluş ve STK, birçok Arap ülkesi tarafından boykot ve ablukaya maruz bırakılan Katar’a destek verdi



Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’te faaliyet gösteren 50’ye yakın kurum, kuruluÅŸ ve STK, birçok Arap ülkesi tarafından boykot ve ablukaya maruz bırakılan Katar’a, yayımladıkları bir belge ile desteklerini duyurdu. 

Ä°srail iÅŸgalindeki DoÄŸu Kudüs’te faaliyet gösteren kurum, kuruluÅŸ ve STK’lar tarafından imzalanan belgede Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani'ye yönelik mesajda, "Kudüslü kurum ve kuruluÅŸlar, sizlere içtenlikle teÅŸekkür ediyor ve Kudüs'e Daimi Destek Komitesi aracılığıyla kentin Arap kimliÄŸinin yanı sıra Müslüman ve Hristiyan mukaddesatını korumak için verdiÄŸiniz destekleri takdir ediyor." ifadeleri yer alıyor. 

Katar’ın eski Emiri Hamad bin Halife Al Sani’nin talimatıyla 1998’de Katar DışiÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlı olarak kurulan Doha merkezli Kudüs’e Daimi Destek Komitesi’nin iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs temsilciliÄŸinin sekreteri Hatem Abdulkadir, Kudüslü kurum ve kuruluÅŸlar tarafından imzalanan belge ve Filistin halkının Katar’a uygulanan ablukaya tepkisi konularında açıklamalarda bulundu.

Abdulkadir, Kudüs ve Filistin halkının Katar’a uygulanan ablukaya tepkili olduÄŸunu belirterek Filistin Yönetimi’nin ortaya koyduÄŸu resmi tavır ile toplumsal tavrı ayırt etmek gerektiÄŸini söyledi. Abdulkadir şöyle konuÅŸtu:

“BaÅŸta hastaneler, üniversiteler ve tıp merkezleri olmak üzere binlerce üyeleriyle Kudüs’teki en etkin kadın dernekleri, sendikalar, gençlik ve spor merkezleri de bu belgeye imza atarak Kudüs halkının Katar’a olan açık desteÄŸini sunmuÅŸtur. Toplumsal tepki ile devletin duruÅŸunu daima birbirinden ayırmak gerek. Filistin Yönetimi bu konuda tarafsız olmayı seçiyor. Dolayısıyla Filistin Yönetimi’nden bu baÄŸlamda açık bir tepki gösterilmedi. Ancak Filistin halkı olarak, Kudüslüler olarak bu belgeyi imzalamakla açıkça ablukaya karşı olduÄŸumuzu gösterdik.”

Katar’ın baÅŸta Gazze ve Kudüs olmak üzere Filistin’e ve Filistin davasına verdiÄŸi desteÄŸi unutmalarının mümkün olmadığını belirten Abdulkadir, “Kudüslü kurum, kuruluÅŸ ve STK’lar tarafından imzalanan bu belge ile Katar’ın Kudüs’e sunduÄŸu destek karşısında bu ülkeye teÅŸekkürlerini ve desteklerini sunmuÅŸ oldu, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani’ye desteklerini bildirdi.” dedi.

KATAR, HAMAS VE FETÄ°H AYIRIMI YAPMIYOR

Kudüs’e Daimi Destek Komitesi’nin Kudüs TemsilciliÄŸi sekreteri Abdulkadir, Katar’ın Filistin davasına verdiÄŸi destekle Hamas ve Fetih ayrımı yapmadığını belirterek, Filistinli tarafların Filistin’i tamamlayan bir bütün olarak gördüğüne vurgu yaptı. Abdulkadir ÅŸunları söyledi:

“Bu belgede Filistin’i yöneten Fetih hareketinin de imzası var. Bizce Katar, Hamas ile Fetih arasında bir fark gözetmiyor. Katar’ın Gazze’ye yardımı Hamas’a yardım olarak da okunmamalıdır. Katar, Filistin davasının tüm bileÅŸenleri ile iliÅŸkisini sürdürüyor. Hamas’a desteÄŸi ise Hamas’ın Filistin’in bir parçası olması hasebiyledir.” 

KATAR, HRİSTİYAN-MÜSLÜMAN FARKI GÖZETMİYOR

Abdulkadir, Katar’ın eski emirinin talimatıyla kurulan Kudüs’e Daimi Destek Komitesi’nin kuruluÅŸ amacının Kudüs’ün Müslüman yapısının yanı sıra, Arap ve Hristiyan kimliÄŸini de korumak olduÄŸuna da dikkati çekti.

Katar’a destek belgesinde Hristiyan kurum ve kuruluÅŸların da imzası olduÄŸunu belirten Abdulkadir, “Bu belgede yaklaşık 50 kurum ve STK’nın imzası var, Kudüs’teki tüm Filistinli saÄŸlık kuruluÅŸları ve üniversitelerin imzası var. Bu belgede Müslüman kurum, kuruluÅŸ ve STK’ların yanı sıra Hristiyan Arap kurum, kuruluÅŸ ve STK’larının da imzası var. Çünkü Katar, Kudüs’ün Müslüman ve Hristiyan nüfusuyla bir bütün olduÄŸunu kabul ediyor ve sunduÄŸu destekle Müslüman, Hristiyan ayrımı yapmıyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.