Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı'nın Hollanda'ya Srebrenitsa tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nın sorumulularından Hollanda'ya sert tepki göstermişti.



1995 yılında Bosna Hersek Savaşı'nda Hollandalı komutanların sorumluluÄŸunda olan Srebrenitsa kentinde Sırplar 8 bin Müslüman BoÅŸnak'ı katletmiÅŸlerdi.

"HOLLANDA'NIN CÄ°BÄ°LÄ°YETÄ° BOZUK"

Recep Tayyip ErdoÄŸan ise, bu yaÅŸananların ışığında Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı konuÅŸmada Hollanda'nın Türk Bakanlara uyguladığı tavırlara sert tepki göstererek; "Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrnitsa katliamından tanırız. Onların karakterinin, cibiliyetinin ne kadar bozuk olduÄŸunu 8 bin BoÅŸnak'ı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Kimse bize medeniyet dersi vermesin. Bu milletin anlı aktır ama onların anlı kapkaradır." diye seslenmiÅŸti.

SREBRENÄ°TSA'DA NELER YAÅžANDI

Bosna savaşında önce nüfüsu 24 bin civarı olan Srebrenitsa'nın nüfusu diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle 60 bin civarına gelmişti.

Artık Srebrenitsa 'açlık' ve 'hastalıklar' ile mücadele eden bir 'toplama kampı'na dönüşmüştü.Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.

Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa'ya olan saldırılarını sıklaştırdıklarında müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yaptıkları başvuru , sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi.

BM yalnızca iki F16'yı kent üzerinde bir uçuÅŸ yaptırmakla yetindi. Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir doÄŸrultusunda kenti boÅŸalttılar.

Hollanda Başbakanı Srebrenitsa katliamını kabul etmiyor
Ratko Mladiç ve Hollandalı komutan Ton Karremans

Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.

Daha sonra orataya çıkan bir video kasedinde Sırp generalin kenti boÅŸaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri çekilecekti.

Bir hafta süren katliam II. Dünya Savaşı'ından sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak arşivlerde yer aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.