Sosyal Medya

Dünya

G20'de göç, terör başlıkları ve Türkiye

Türkiye 19 ülke arasında söyleyecek en çok sözü olan ülkeydi bu yıl toplanan zirvede. Hamaset yapmıyorum, zirvenin mecburi olarak belirlenen başlıklarında Türkiye geride bıraktığımız yıl dahil olmak üzere yakın geçmişte önemli adımlar atmış ve know-how biriktirmiş olan bir ülke.



Saadet Oruç - STAR

Dünya ekonomisinin yüzde 80'ine tekabül eden 19 ülke ve Avrupa BirliÄŸi'nin oluÅŸturduÄŸu G20'nin (Group of 20) 12. zirvesi geride bıraktığımız haftanın Cuma ve Cumartesi günleri Almanya'nın Hamburg kentinde toplandı. 2008 yılından bu yana liderler düzeyinde zirve düzenleyen G20'nin 10. zirvesi Türkiye'nin dönem baÅŸkanı olduÄŸu 2015 yılında Antalya'da düzenlenmiÅŸti. 

Türkiye 19 ülke arasında söyleyecek en çok sözü olan ülkeydi bu yıl toplanan zirvede.

Hamaset yapmıyorum, zirvenin mecburi olarak belirlenen başlıklarında Türkiye geride bıraktığımız yıl dahil olmak üzere yakın geçmişte önemli adımlar atmış ve know-how biriktirmiş olan bir ülke.

Zirvenin bildik ekonomi ve ticaretle ilgili başlıklarına ek olarak belirlenen üç başlığa bakacak olursanız, ne demek istediğimi anlayacaksınız: göç, terör ve Afrika. Zirvede göç ve mülteciler, terörizm ve Afrika başlıklarında ortak bir çözüm yolu bulmaya çalışan ve ileri ekonomik seviyeleriyle bu toplantıya katılabilen 19 ülke, zirve sonunda elbette bir çözüm projesi sunamadılar ortaya. Çünkü küresel sistemde süper güç olarak tanımlayabileceğimiz beş ülke, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi sorunlara çözüm bulmaktan uzak bir noktada duruyor. Dahası küresel krizlerin sebebi konumundaki olgulara baktığımız zaman, adres yine bu beş ülkeye çıkıyor. Savaşlar, yoksul coğrafyalardaki açlık, salgın hastalıklar, göç, eşitsizlikler. Adres belli. Ancak Türkiye terörle mücadeleden, göç ve mülteciler konusuna ve Afrika'ya yönelik farklı bir yaklaşım sunan bakış açısına kadar zirve zeminine önemli katkılar sundu.

Terör ve Almanya

Ama tabi anlatmakla da olmuyor. Zira, zirvenin ev sahipliğini yapan Almanya, üstelik zirvenin kusursuz geçmesi için görünürde ve retorikte bir çaba içindeyken, zirvenin son günü PKK'nın başını çektiği terör örgütlerinin Türk heyetinin kaldığı otelin yanı başına kadar gelmesine sesini çıkarmadı. Davetiye çıkarırcasına terör örgütlerine Türkiye'nin hedef gösterildiğini de söyleyebiliriz. Abartı olmaz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Hamburg ziyareti sırasında (oradaki vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine) planlanması öngörülen salon toplantısını yasaklayan Almanya, bu tutumuyla Türk heyetini hedef göstermiş oldu. PKK'nın gösterisini ise yasaklamadı. Anlamıyor, anlamak istemiyor gibiler... Yine de anlatmaya devam etmek gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.