Sosyal Medya

Güncel

Yeni 'Milli klavye' TSE tarafından tescillendi

Boğaziçi Üniversitesi tarafından Türkçeye uygun ergonomik ve optimal olarak geliştirilen E-Klavye, Türk Standardları Enstitüsü tarafından “Alfasayısal Türkçe E-Klavyenin Temel Yerleşim Düzeni” adı ve TS 13771 koduyla tescillendi. Geliştirilen klavyenin mucidi Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu, E-Klavye’nin “ileri teknoloji ve yöntemlerle geliştirilmiş, deneye ve matematiğe dayalı, dünyanın en bilimsel klavyesi’’ olduğunu belirtti.



BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi ve BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Ergonomi Laboratuvarı Kurucu Direktörü Prof. Dr. Mahmut EkÅŸioÄŸlu, klavyeyi yeni kullanamaya baÅŸlayan çocukların saÄŸlıklı geleceÄŸi ve verimliliÄŸi için 70 yıl önce tasarlanan F-klavye yerine E-klavyenin tercih edilmesi gerektiÄŸini söyledi. EkÅŸioÄŸlu, “Fatih Projesi için ileri teknolojisi ve bilimsel yöntemleri ile geliÅŸtirilmiÅŸ E-klavye tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

EkÅŸioÄŸlu’nun icat ettiÄŸi E-klavyeyle ilgili açıklamaya göre, TÃœBÄ°TAK tarafından da desteklenen E-Klavye, F klavyeye göre daha saÄŸlıklı, rahat, yormayan ve aynı zamanda hızlı ve ergonomik olması bakımından öne çıkıyor. 

“Türkiye’nin milli klavyesi’’ on parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak tasarlandı. SaÄŸlık ve konfor açısından kullanıcılara avantaj saÄŸlayan E-Klavye’de hızlı yazım performansı da öne çıkan özellikler arasında yer alıyor.

E-klavye ve F klavyeyi bilimsel ve uygulama açısından karşılaÅŸtıran BoÄŸaziçi Ãœniversitesi’nde Türk diline özel, ergonomik ve verim artırıcı olarak tasarlanan E klavyenin mucidi Prof. EkÅŸioÄŸlu, iyi bir klavye tasarımında en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduÄŸunu ifade etti. EkÅŸioÄŸlu, dilin özelliklerini ve on parmak yazım kurallarını göz önünde bulundurarak; harflerin, parmak hız ve hareket kabiliyetine göre, en uygun dağılımının yazım performansını artırdığını ve aynı zamanda saÄŸlık ve konfor açısından da daha rahat kullanım saÄŸladığını belirtti. Bunun da ancak, E klavyenin tasarımında yapıldığı gibi, deneysel ve matematiksel optimizasyon yöntemleriyle baÅŸarılabileceÄŸini söyledi.

F klavyenin bugünkü anlamda bilimselliğini kabul etmenin mümkün olmadığını ve iyi bir mühendislik tasarımı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu; şunları söyledi:

“E klavye ise günümüz ileri teknolojisi, bilimsel bilgi ve yöntemleri ile tasarlandı. SaÄŸlık ve performans açısından baktığımızda E-klavye, dünyada deneye ve matematiÄŸe dayanan ve aynı zamanda doÄŸrulama testleri yapılmış ilk ve tek bilimsel klavyedir. 
Yaptığımız testlerde, E-klavye F klavyeden yüzde 2 kadar daha hızlı bulundu. Bu fark önemli sayılmaz ve iki klavye arasında hız farkı yok denebilir. Ama testlerimiz 30 ila 45 dakika süreli testlerdi. Uzun süreli yazımlarda bu farkın artacağı tahmin edilebilir. Çünkü F klavyede, aşırı yüklenen iÅŸaret parmakları uzun süreli yazımlarda yorgunluÄŸa ve dolayısı ile hızda azalmaya neden olacaktır. E-klavye Q klavyeye göre ise yüzde 25 daha hızlıdır.” 

Parmakların kapasitelerine göre yazım yükü

E klavyede yazım yükünün parmaklara kapasitelerine göre dağıtıldığına dikkat çeken Prof. Dr. EkÅŸioÄŸlu, “E klavye F klavyeye göre daha saÄŸlıklı, rahat ve yorucu olmayan bir klavyedir. F klavyede harf yerleÅŸim düzeni günümüz Türkçesine uygun deÄŸil. F klavye tasarımında kullanılan harf kullanım sıklık sırası: A, E, K, Ä°, M, L, T, R, N, S, I, .... Halbuki günümüz Türkçesinde harf kullanım sıklık sırası şöyle: A, E, Ä°, N, R, L, K, D, I, M, U, .... Görüldüğü gibi ilk iki harf hariç sıklık sırası aynı deÄŸildir. Farklılık yalnızca sıklık sırasında deÄŸil ayrıca sıklık oranlarındadır.” dedi.

Klavyenin asli görevinin yarışmak deÄŸil saÄŸlıklı, yormayan, rahat, hatasız ve mümkün olduÄŸunca da hızlı yazmayı saÄŸlamak olduÄŸuna dikkat çeken EkÅŸioÄŸlu, ‘’Hız tek başına bir klavyeyi iyi klavye yapmaz. Ä°yi klavye her ÅŸeyden önce saÄŸlık riski az olan, az yoran, rahat klavyedir.

F klavye, el-bilek-kol saÄŸlığı açısından riskli bir klavyedir. Konu saÄŸlık, yaÅŸam kalitesi ve ülke ekonomisi açısından önemlidir. Çocuklarımızı ve dolayısı ile gelecek kuÅŸaklarımızı, bu riskli klavyeyi kullanmak zorunda bırakmayalım” dedi.


Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.