Sosyal Medya

Güncel

'ABD ve Rusya, Suriye'de ateşkes konusunda anlaşmaya vardı'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Rusya'nın Suriye'nin güneybatısında bir ateşkes için anlaşmaya vardığını, anlaşmanın 9 Temmuz'da devreye gireceğini söyledi.



Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey LavrovABD ve Rusya'nın Suriye'nin güneybatısında bir ateÅŸkes için anlaÅŸmaya vardığını, anlaÅŸmanın 9 Temmuz'da devreye gireceÄŸini söyledi.

Lavrov, Hamburg'daki G20 Zirvesi'nde ABD BaÅŸkanı Donald Trump ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin arasında gerçekleÅŸen ilk görüşmeye iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Görüşme sonucunda, ABD ve Rusya'nın Suriye'nin güneybatısında bir ateÅŸkes için anlaÅŸmaya vardığını belirten Lavrov, "AnlaÅŸma, Suriye’nin güneybatısındaki Kuneytire ve Dera ÅŸehirlerinde ateÅŸkesi kapsıyor ve 9 Temmuz’da Åžam saati ile 12.00'de devreye girecek." dedi.

ABD’nin bölgede yer alan militan grupların anlaÅŸmaya uyması yönünde taahhütte bulunduÄŸunu vurgulayan Lavrov, "Çatışmasızlık alanları etrafındaki güvenlik, ABD ve Ãœrdün ile koordineli bir ÅŸekilde Rus askeri polisi tarafından saÄŸlanacak." diye konuÅŸtu.

Lavrov, Suriye’nin kuzeyinde de çatışmasızlık bölgesi oluÅŸturulması için görüşmelerin devam ettiÄŸine dikkati çekerek, "Birkaç gün önce Astana’da, Humus ve Ghouta etrafında bölgelere iliÅŸkin belirli bir anlayış ortaya kondu." ifadesini kullandı.

Ukrayna, Kuzey Kore ve siber güvenlik

Trump ve Putin görüşmesinde Ukrayna konusunun da ele alındığını anlatan Lavrov, iki liderin Minsk Anlaşması'nın ilerletilmesi için ortak bir iletişim kanalının kurulması konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Lavrov, görüşmede kendisiyle birlikte yer alan ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson ile birlikte, Kuzey Kore’deki geliÅŸmeler de dahil olmak üzere tüm uluslararası konularda diyaloÄŸun devam etmesini vurguladıklarını dile getirdi.

Siber güvenlik konusunun da görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Lavrov, "Bu konuda ABD ve Rusya arasında özel bir çalışma grubu kurulacak. Terör, organize suçlar ve bilgisayar korsanlığı ile mücadele gibi karmaşık konular Rus-Amerikan ilişkilerinde önemli bir yer tutacak." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.