Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeliler için entegrasyon, entegrasyon için 'uyum politikaları' şart

Uzmanlar, Suriyeli mülteciler için aciliyetle gerekli olan şeyin devlet tarafından yürürlüğe koyulacak uyum politikaları olduğunu söylüyor.



Hacettepe Ãœniversitesi Göç ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat ErdoÄŸan, Sabancı Ãœniversitesi Ä°stanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ve Uluslararası Mülteci Hakları DerneÄŸi BaÅŸkanı UÄŸur Yıldırım Karar'dan Hilal Öztürk ve Kenan Butakın'a konuÅŸtu. 

Üç ismin de ortak ifadesi Suriyeliler konusunda uyum politikalarının bir an önce hayata geçmesi gerektiği oldu.

İşte o açıklamalar:

MURAT ERDOÄžAN: BELLÄ° BÄ°R STRATEJÄ° GEREKÄ°YOR

“Bu tartışmalar sürpriz deÄŸil. 6 yılda çok az sorun yaÅŸadık. Bu çok kıymetli bir ÅŸey. Ama bunun sürdürülebilir olması için artık devletin belli bir strateji ortaya koyması gerek. Biz, bu olayı çok küşümsedik ve onların geri döneceÄŸini düşündük. Yeni yeni entegrasyon sorununu konuÅŸuyoruz. Uyum sorunu tabiki var. Daha gerçekçi bir zemin üzerinde eÄŸitimden, çalışma alanına, barınmadan birçok noktanın deÄŸerlendirilmesi gerekiyor. “

FUAT KEYMAN: KOŞULSUZ MİSAFİRPERVERLİK SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

"Bugüne kadar koÅŸulsuz misafirperverlik denilen bir kavramla yaklaşıldı. KoÅŸulsuz misafirlikperverlik konusu sürdürülebilir görünmüyor. Suriyeli mülteciler hak talebindeler. Türkiye de onlarla ilgili düzenlemeleri yapmak durumunda. Yönetim anlamında baÅŸta eÄŸitim, iÅŸ gücü, kadın hakları, psikolojik travmalar ve Türkiye'nin farklı noktalarına dağılımları gibi 5 ana noktada çalışılması gerekiyor. Suriyeliler açısından misafirlikten vatandaÅŸlığa ve insani yardımdan hak arayışına bir geçiÅŸ var. Bunlar olmazsa gerilim sürebilir.”

UĞUR YILIDIRIM: EĞİTİMDE ENTEGRASYON GEREKİYOR

“Bize sığınan ve yüzde 75'i kadın, yaÅŸlı ve çocuklardan oluÅŸan mülteciler için eÄŸitim alanında entegrasyon süreci baÅŸlatılabilir. Bunlar meslek edindirme, dil ve uyum kursları ÅŸeklinde olabilir.

Kaynak: Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.