Sosyal Medya

Güncel

Cerattepe davasında Danıştay'dan karar!

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında, Rize İdare Mahkemesi'nin, 'Madencilik yapılabilir' yönündeki kararı Danıştay tarafından onaylandı.



Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için Rize Ä°dare Mahkemesi'nce 'ÇED olumlu' kararı daha önce iptal edilen maden ÅŸirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bu geliÅŸme üzerine harekete geçen YeÅŸil Artvin DerneÄŸi öncülüğündeki 751 kiÅŸi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize Ä°dare Mahkemesi’nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme, bölgede  14 Mart 2016' da bilirkiÅŸi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaÅŸan bilirkiÅŸi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluÅŸmayacağı belirtildi. Rize Ä°dare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez 19 Eylül 2016'da dinledi.
 

45 SAYFALIK KARAR

 
DuruÅŸmada YeÅŸil Artvin DerneÄŸi yöneticileri ve avukatları redd-i hakim isteminde bulundu. Ä°stemi aynı gün reddeden Rize Ä°dare Mahkemesi heyeti 1 gün sonra 20 Eylül tarihinde aldığı 2016/485 nolu kararla, ÇED iptal davasının reddine karar verdi. Rize Ä°dare Mahkemesi, 45 sayfalık kararında devlet ormanlarında gerekli iznin alınması halinde madencilik faaliyetlerinin yapılabileceÄŸi, söz konusu madencilik projesi için gerekli izinlerin alındığı ve mevzuata aykırı bir durum olmadığına yer verildi. Kararda ayrıca, maden sahasının Milli Park ve Turizm Koruma ve GeliÅŸim Bölgesi dışında kaldığına vurgu yapılarak projeye yönelik iptali istenilen 2/6/2015 ve 3882 sayılı ÇED Olumlu Kararı’nın hukuka ve mevzuata uygun olduÄŸuna karar verilerek iptal talebi reddedildi.
 

DANIÅžTAY ONADI

 
YeÅŸil Artvin DerneÄŸi, Rize Ä°dare Mahkemesi'nin verdiÄŸi karara geçen yıl 10 Ekim tarihinde Danıştay'a baÅŸvurarak itirazda bulundu. Ä°tirazı deÄŸerlendiren Danıştay, yerel mahkemenin verdiÄŸi 'Madencilik yapılabilir' yönündeki kararı onadı ve 25 sayfalık kararda kararın iptal edileceÄŸi bir durumun söz konusu olmadığına yer verdi. Danıştay 14'üncü Dairesi, daha önce aynı bölge için 2013 yılında Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED olumlu' raporunu iptal  eden yerel mahkeme kararını onamıştı.
 

Kararda birlikiÅŸi heyetinin raporu etkili oldu

 
Trabzon Karadeniz Teknik Ãœniversitesi’nden (KTÃœ) Orman Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Bedri Serdar, Harita Mühendisi Doç.Dr. Fevzi Karslı, Ä°nÅŸaat Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Adem Bayram, Samsun Ondokuz Mayıs Ãœniversitesi’nden Maden Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Birol Elevli, Ziraat Mühendisi Prof.Dr. CoÅŸkun Gürsel, Gebze Yüksek TeknolojiEnstitüsü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Nihal BektaÅŸ ile Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç.Dr. Mehmet Salim Öncel’in yer aldığı heyetin hazırladığı bilirkiÅŸi keÅŸif raporu mahkemelerin kararında etkili oldu.
 

TELEFERİKLİ TAŞIMA İLE ÇEVRE ZARARLARI AZALIR

 
Bilirkişi keşif raporunda, açık galeri madenciliğinden kapalı galeri madenciliğine geçilmesi ve çıkarılması planlanan cevherin kapalı taşıma kabinli teleferik sistemi ile taşınması halinde çevre zararlarının azalacağı görüşüne yer verildi. ÇED raporunda, toplam 3 bin 314 adet ağaç kesileceği görüşlerini değerlendiren bilirkişi heyeti, teleferik hattının kurulması ve maden ağzından teleferik hattı arasındaki yolun genişletilmesi ile kesilecek ağaç sayısının raporda belirtilen düzeyde oluşacağına işaret etti.
 

"ARAKATLI ÜRETİM YÖNTEMİ HEYELANLARI ÖNLER"

 
Yıllık 500 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülen madencilik faaliyetleri sırasında heyelan riski oluşacağı yönündeki iddiaları değerlendiren bilirkişi heyeti raporda, madende ara katlı üretim yöntemi kullanılacağı ve cevherin alttan alınıp yukarı doğru sürüldüğü sırada meydana gelen boşlukların dolguyla kapatılacağı göz önüne alındığında, üretim ile eş zamanlı olarak yapılacak dolgu faaliyeti nedeniyle kayaç hareketliliği ve göçüklerin önleneceği görüşüne yer verdi.
 

ENDEMİK BİTKİLER SÖKÜLÜP BAŞKA YERE DİKİLEBİLİR

 
Bilirkişi raporunda, maden proje sahasında kalan endemik türlerle ilgili değerlendirmeler de yapıldı. Proje alanında kalan Siklamen bitkisinin maden sahası içinde yapılacak kazı ve dolgu çalışmalarından etkilenmemesi için toplanarak, yakındaki aynı ekolojik koşullara sahip alanlara taşınıp dikilmesi önerisi de yer aldı.
 

MADEN SAHASINDA KALİTELİ İÇME SUYUNDAN BAHSEDİLEMEZ

 
İçme suyu kaynaklarının kirleneceği endişelerine de değinilen raporda, maden bölgesinde kaliteli su kaynağından söz etmenin mümkün gözükmediğine vurgu yapılarak, ÇED raporunda belirtilen taahhütlere uygun hareket edilmesi ile su kaynaklarının kirlenmeyeceği görüşüne de yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.