Sosyal Medya

Güncel

Dikkat sakın bu yalanlara inanmayın!

İçişleri Bakanlığı'ndan Suriyeliler ile gerginliğe ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, gerginliklerin abartılarak infial yaratılmaya çalışıldığı belirtildi.



"Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiÅŸ olaylarına oranı 2014-2017 arasında yıllık ortalama %1,32’dir" denilen açıklamada "Gerginlikler iç siyaset malzemesi haline getiriliyor" ifadesi yer aldı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ve medya organlarının Suriyeliler üzerinden özellikle bir provokasyon amaçladığı ortaya çıktı.

Türkiye’de yaÅŸayan Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi:

1) Suriyelilere alışverişlerde yüzde 50 indirim sağlayan Ak Kart verildi iddiası

Sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında dolaÅŸan bir mesajda, Ä°stanbul’daki IKEA maÄŸazasından Suriyeli bir ailenin Ak Kart ile yüzde 50 indirimli alışveriÅŸ yaptığı iddia edildi.

IKEA’nın basın biriminden bir yetkili teyit.org‘a, söz konusu iddiaların müşteriler tarafından kendilerine iletildiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:

IKEA’nın herhangi bir maÄŸazasında Ak Kart adıyla geçerli olan bir kart bulunmuyor. MaÄŸazalarda Ak Kart adında bir kartın kullanıldığına dair de mevcut bir bilgi yok. Ama konuyu araÅŸtırmaya devam ediyoruz. Haberin yayılmasına neden olan kiÅŸiler hakkında da çalışılıyor.

Suriyeli göçmenlere Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından yardım kartları veriliyor. Bu kartlara aylık yüklenen paralarla Suriyeli göçmenler ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Kızılay Kart ile ailedeki fert başına 100 TL yardım yapılıyor. Kartlar ÅŸu an sadece gıda alışveriÅŸleri için kullanılabiliyor. Bu kartların giyim, ev tekstili ya da bankalarda da kullanılabilmesi için çalışmalarımız var. Kızılay’ın, Suriyelilerin yaÅŸadığı kamplar dışında farklı illerde ve merkezlerde de 1 milyon Suriyeli’ye ulaÅŸma hedefi var.

AFAD ise teyit.org’a yaptığı açıklamada, AFAD Kart’ın kamp alanı içinde yaÅŸayan Suriyelilere verildiÄŸini, karta yüklenen yardım parasının yalnızca market alışveriÅŸlerinde kullanılabildiÄŸini ve kartın herhangi bir indirim saÄŸlamadığını söyledi.

2) Konya Büyükşehir Belediyesi Suriyelilere maaş bağladı iddiası

Sosyal medyada dolaşıma giren bir fotoÄŸraf ile Konya BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Suriyelilere maaÅŸ dağıttığı iddia edildi. “Sosyal Kart Bürosu” yazısının yer aldığı bir bina önünde toplanan bir grubun görüldüğü fotoÄŸraf kısa sürede binlerce kiÅŸi tarafından paylaşıldı.

Ancak iddianın aksine Konya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Kart Bürosu aracılığıyla maaş değil, ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelerin, gıda temizlik ve kırtasiye yardımlarını almalarına imkan sağlayan sosyal kart dağıtıyor.

Konya BüyükÅŸehir Belediyesi bu karta belli miktarda para yatırarak  kart sahibi kiÅŸilerin ihtiyaçlarını karşılamasını saÄŸlıyor. Kart sahibinin kimlik bilgileri kart içine yükleniyor ve kart sahibi kiÅŸiler dışında kartın kullanılmasına izin verilmiyor.

KiÅŸisel sosyal kartlarla belediye, ihtiyaç sahiplerine aylık 75 TL ila 150 TL’lik alışveriÅŸ imkanı saÄŸlıyor.

3) Suriyelilerin tüp bebek tedavisinden ücretsiz yararlandığı iddiası

Sosyal medyada Suriyeli göçmenlerin tüp bebek tedavi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödendiÄŸi iddia edildi. Ä°ddia ilk olarak FOX TV Ana Haber bülteninde 3 Åžubat 2017’de Fatih Portakal tarafından dile getirildi.

Ä°ddianın gerçeÄŸi yansıtmadığını belirten SGK yetkilileri teyit.org’a yaptıkları açıklamada, SGK’nın Suriyeli göçmenlerin hiçbir saÄŸlık giderini karşılamadığını, Suriyelilerin saÄŸlık giderlerinin Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) tarafından karşılandığını belirtti.

Konu hakkında görüştüğümüz AFAD şunları söyledi:

AFAD olarak yalnızca Sağlık Uygulama Tebliği kapsamındaki sağlık giderlerini karşılıyoruz. Bunun dışında kalan tüp bebek giderlerini, Hepatit C, protez gibi sağlık giderlerini karşılamıyoruz.

4) Suriyeliler istedikleri üniversiteye hiçbir koşul olmadan girebiliyor iddiası

Suriyeli göçmenler ile ilgili sosyal medyada gündeme gelen pek çok iddiadan biri Suriyeli göçmenlerin istedikleri üniversiteye herhangi bir sınava girmeden yerleÅŸebildikleri.

Ancak bu iddia doÄŸru deÄŸil. Suriyeli göçmenler de diÄŸer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen ÅŸartlar kapsamında yatay geçiÅŸ yaparak ya da yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan sınavlara girerek Türkiye’de eÄŸitim alabiliyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin, yatay geçiÅŸ yapmak istedikleri üniversitelerin ÅŸartlarına uygun olmaları gerekli. Türkiye’de denkliÄŸi olan bir yüksek öğretim kurumuna geçiÅŸ sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiÅŸ olmaları ya da not ortalamasının girmek istediÄŸi üniversitenin belirlediÄŸi ortalamayı tutması bu ÅŸartlardan bazıları. ÖrneÄŸin bazı üniversiteler, yabancı öğrencileri kendi yaptıkları sınavlara tabi tutarken bazı üniversiteler ise öğrencilerin not ortalamasına göre deÄŸerlendirme yapabiliyor. Her üniversitenin kabul edebilecekleri yabancı öğrenci için ise farklı kontenjanları bulunuyor.

5) Suriyeliler maaşlarını almak için PTT önünde kuyruğa giriyor iddiası

Türkiye’de yaÅŸayan Suriyelilerin devletten maaÅŸ aldığı, bu yüzden PTT ÅŸubeleri önünde kuyruÄŸa girdikleri yönündeki iddialar sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde sık sık dile getiriliyor.

Ä°ddiaların aksine Suriyelilerin yoÄŸun yaÅŸadığı illerde PTT önünde oluÅŸan kuyrukların sebebi BirleÅŸmiÅŸ Milletler  Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) tarafından ihtiyacı olan göçmenlere saÄŸlanan kış yardımı. BM’nin resmi web sitesinde bu yardım için 50 bin 948 PTT kartı dağıtıldığı ve 254 bin 740 kiÅŸiye ulaşıldığı açıklandı. BMMYK Resmi Facebook sayfasından ise konu ile ilgili paylaşılan haberlerde, PTT kartlara tek seferlik 600 ila 900 TL arasında deÄŸiÅŸen miktarlarda kış yardımı yatırıldığı belirtildi.

6) Gaziantep’te Suriyeliler vatandaÅŸlık için kuyruÄŸa girdi iddiası

Sosyal medyada dolaşıma giren bir fotoÄŸrafla, Suriyeliler’in Gaziantep’te vatandaÅŸlık baÅŸvurusu için Åžehitkamil Ä°lçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya girdiÄŸi iddia edildi. Ancak BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer’in de paylaÅŸtığı fotoÄŸrafın “vatandaÅŸlık baÅŸvuru sırasını” gösterdiÄŸi iddiası gerçeÄŸi yansıtmıyor.

FotoÄŸraf 9 Aralık 2016 tarihinde DoÄŸan Haber Ajansı’nın (DHA) servis ettiÄŸi “Suriyelilerin adres bildirimi izdihamında coplu müdahale” baÅŸlıklı habere ait. Haberde, Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma Vakfı’nın yanı sıra; Kızılay gibi yardım kuruluÅŸlarının 100’er liralık yardımından almak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere sabah erken saatlerde Nüfus Müdürlüğü’ne akın ettiÄŸi belirtiliyor.

KAYNAKTEYÄ°T.ORG

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.