Sosyal Medya

Güncel

İngiltere'de azınlık hükümeti güvenoyu aldı

İngiltere’de Başbakan Theresa May’in kurduğu azınlık hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı.



Ä°ngiltere’de BaÅŸbakan Theresa May’in kurduÄŸu azınlık hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı.

May liderliÄŸindeki Muhafazakar Partinin Kuzey Ä°rlanda’nın aşırı saÄŸcı Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan desteÄŸiyle kurduÄŸu azınlık hükümetinin programı parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda yapılan oylamada 309'a karşı 323 oyla güvenoyu aldı.

Başbakan May, kritik oylamaya katılabilmek için Berlin'de yapılan G20 hazırlık toplantısını erken terk ederek ülkeye döndü. Dışişleri Bakanı Boris Johnson da oylamada bulunabilmek için İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı'na katılmamayı tercih etti.

Ãœlkede 8 Haziran’da yapılan erken seçimde May’in liderliÄŸindeki Muhafazakar Partinin parlamentodaki sandalye sayısı 12 azalarak 318’e düşmüş, Muhafazakarlar tek başına hükümet kurabilecek çoÄŸunluÄŸu yitirmiÅŸti. Parti, seçimlerde parlamentoya 10 milletvekili sokmayı baÅŸaran DUP’la Ä°ngiliz siyasetinde “güven ve destek anlaÅŸması” diye nitelendirilen bir mutabakat sayesinde azınlık hükümeti kurmayı baÅŸardı.

Bugün yapılan oylamayla anlaÅŸmanın “güven” kısmı yerine getirilirken, Muhafazakarlar DUP’un bundan sonraki süreçte kritik yasa tasarılarının oylanmasında da destek vermesini umuyor. Ancak siyasi gözlemciler May’in DUP desteÄŸiyle yakaladığı 14 oyluk çoÄŸunluÄŸu tartışmalı konularda korumayı baÅŸaramayabileceÄŸine dikkati çekiyor.

May, nisan ayında aldığı erken seçim kararının gerekçesi olarak meclise daha büyük bir çoÄŸunlukla dönmeyi ve ülkeye Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılma (Brexit) sürecinde “güçlü ve istikrarlı liderlik”” sunmayı vadetmiÅŸti. Fakat sonuçta tek başına hükümet kuracak milletvekili sayısına ulaÅŸamayan May'in liderlik koltuÄŸu da sallantıda. Siyasi gözlemciler May’in baÅŸbakanlıktan indirilmesinin zaman meselesi olduÄŸu görüşünde birleÅŸiyor.

Brexit müzakerelerine geçen hafta başlayan İngiltere'de özellikle ülkenin ortak pazara üyeliğinin devamı ve gümrük birliği içinde kalması gibi konularda iktidar partisi milletvekilleri arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.