Sosyal Medya

Coğrafyamız

Afrin neden önemli?

Türkiye'nin top atışlarıyla sinyalini verdiği Afrin operasyonunda amaç PKK'nın militan kaynağını bitirmek ve Amanos dağlarını güvenceye almak.



Fırat Kalkanı bünyesinde görev yapan Türk askerlerine Salı akÅŸamı 21:30 sıralarında taciz atışında bulunan PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG, TSK'nın sert yanıtıyla karşılaÅŸtı. Kilis'e komÅŸu Azez'in güneyindeki Maranaz bölgesinden gelen atış sonrası harekete geçen Türk birlikleri uluslararası angajman kuralları çerçevesinde hedefleri top atışlarıyla imha etti. 

PKK'NIN MÄ°LÄ°TAN DEPOSU

Güvenlik kaynakları planın uzun vadede PKK'ya son dönemde en geniÅŸ katılımın saÄŸlandığı Afrin Ã§evresinde kontrolün saÄŸlanması olduÄŸunu belirtti. Amanos daÄŸlarının arkasında kalması nedeniyle stratejik olarak nitelenen Afrin'e dönük hareketın Azez, Kel Cibrin, Mare’den baÅŸlayarak doÄŸuya doÄŸru ilerlemesi planlanırken ilk hamlede Azez'e 7 Afrin'e 15 km mesafede bulunan Menagh hava üssünde denetimin saÄŸlanacağını Türk basınına yansıdı.

AFRİN GİRİŞİNDE BEKLENECEK

Bu bölgelerin kontrolünün ardından 7 km doÄŸuya ilerlemeyi planlayan TSK-ÖSO’nun Meryemeyn’i de almayı planladığı ifade ediliyor. Harekâtın Afrin’e 5 km uzaklıkta durması ve ÅŸehirdeki PKK’lıların dünyadan izole edilmesinin de amaçlanabileceÄŸi belirtiliyor. Tüm bunlarla birlikte kentteki siviller için insani yardım konvoylarının Türkiye’nin denetiminin ardından Afrin’e gönderileceÄŸi de bildirildi.

AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?

2012'de Afrin'de hakimiyet saÄŸlayan PYD, 2014 yılı Ocak ayında kanton ilan etti. Ä°dari olarak Halep'e baÄŸlı. Batısından Hatay, kuzeyinden Kilis'e komÅŸu. Güneyi ise Nusra liderliÄŸindeki silahlı gruplar tarafından yönetilen Ä°dlip iline açılıyor. Güney doÄŸusunda Ä°ran'ın özel önem gösterdiÄŸi Åžii nüfusun olduÄŸu beldeler; Zehra ve Nubul bulunuyor. Zehra, Nubul üzerindeki kuÅŸatma 2015 Aralık ayında Suriye ordusu ve Ä°ran destekli milis güçlerin operasyonu ile kırılmıştı. KuÅŸatma boyunca bu iki kasabanın ayakta kalabilmesi için Afrin lojistik üs olarak iÅŸlev görmüştü.

Afrin, krizle birlikte demografisi değişen bir kent. 2004 sayımına göre nüfus 172 bin. Afrin merkez nüfusu 36 bin. 2012'de PKK'nın sözde özerklik ilan ettiği şehirde 2016'daki bir hesaplamaya göre diğer savaş bölgelerinden kaçan Arap, Türkmen, Kürt, toplam 316 bin kişi bu bölgeye sığındı. Toplam nüfusun 500.000 üzerine çıktığı hesaplanıyor. İlçe merkezi çatışma görmedi. Ekonomisi tarıma dayalı, keşfedilmiş petrol/gaz rezervi yok.
Şimdilik "güvenli" bölge olması bakımından Halep'teki yıkımdan dolayı şehirdeki sanayinin yüzde 50'si Afrin'e taşındı.

PYD'NİN HAYALİ SUYA DÜŞECEK

Bu bölgenin alınmasının iki önemli tarafı var.

Ä°lki, Suriye’nin bugünkü alevinin ilk yakıldığı, Esad rejimine karşı ilk eylemin gerçekleÅŸtiÄŸi Tel Rifat bölgesi ile Kobani kantonlarını birleÅŸtirme hayali daha da zorlaÅŸacak.

Daha önemlisi, Tel Rifat düştüğü anda ÖSO’nun kontrolünde olan Mare ile Ä°dlib bölgesinin kuzeyinde yer alan Haritah ve Dar Ta Ä°zah bölgesi de buluÅŸmuÅŸ olacak.

ÖSO'NUN KONTROLÜNE GEÇECEK

Yani Kilis’in altından, Hatay’a kadar uzanan geniÅŸ bir alan ÖSO kontrolüne geçecek.

Kilis’ten giren bir kiÅŸi, ÖSO kontrolünde Reyhanlı, hatta Yayladağı’na kadar ulaÅŸma olanağına kavuÅŸacak.

RUSYA DESTEK VERÄ°YOR

Moskova’nın Ä°dlib bölgesinde birlikte hareket etmek için Ankara ile yeni mutabakatı da bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.