Sosyal Medya

Güncel

Altay tankı projesinde yeni gelişme

Altay Ana Muharebe Tankı’nın seri üretim ihalesine 6 firmanın girebileceği öğrenildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın hedefine göre 2020 itibariyle 15 adet tank üretilecek



Milli tank Altay’ın seri üretim ihalesine 6 firmanın girebileceÄŸi öğrenildi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Altay Ana Muharebe Tankı (AMT) seri üretim sürecinde, tankın prototipini geliÅŸtiren Otokar ile Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığı’nın (SSM) anlaÅŸamamasıyla ilgili ÅŸunları söyledi: “Otokar’ın rekabetçi teklif vermemesi durumunda Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığı’nın ihaleye çıkma hakkı var. Bu Otokar’ın ihalenin dışında kalacağı anlamına gelmez. Otokar da baÅŸka teklif veren firmalar da olursa ihaleye girecekler, ihalede yarışacaklar. Bir firma veya belki birden fazla firma, ihaleyi alabilir. Tek parça da verilebilir, bölünerek de verilebilir. O, Savunma Sanayii Ä°cra Komitesi’nin kararı.” 

Tankın prototipinin üretimi için 1 milyar dolara yakın harcama yapan Otokar’ın Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ali Koç, seri üretim tekliflerine olumlu yanıt verilmesi durumunda 5 yılda 250 tankı teslim edebileceklerini söylemiÅŸti.
 
SSM, Otokar ile anlaÅŸma saÄŸlanamadığını açıkladı. Otokar da 9 Haziran’da yaptığı KAP açıklamasında, “SSM tarafından ÅŸirketimize bugün tebliÄŸ edilen yazıda teklifin idari, mali ve teknik tüm yönleri ile deÄŸerlendirildiÄŸi ancak fiyat baÅŸta olmak üzere sözleÅŸme ÅŸartlarında anlaÅŸma saÄŸlanamaması nedeniyle teklifin uygun bulunmayarak ihtiyacın ihale yöntemiyle karşılanmasına karar verildiÄŸi bildirilmiÅŸtir” dedi.
 
Komisyon bakacak
 
Bu geliÅŸmenin ardından SSM, ihale süreci baÅŸladığında, rekabet sırasında tartışmaları önlemek amacıyla farklı yöntem izlemek için adım attı. Otokar’ın henüz katılıp katılmayacağının netlik kazanmadığı ihaleye 6 firmanın girebileceÄŸi öğrenildi. SSM, uzmanlardan oluÅŸan bir komisyon kurarak, teknik inceleme yetkisi verdi.
 
Edinilen bilgiye göre; komisyon, ihaleyle ilgilenen firmalara ilişkin yeterlilik kararı verecek. Yeterlilik alan firmalar ihaleye katılabilecek.
 
SSM, üretici firmanın bulunup sözleÅŸmenin 2017’de imzalanmasını, ilk tank üretimi için hat kalifikasyon testlerinin 2018’de yüzde 30’unun, 2019’da tamamının bitirilmesini hedefliyor. SSM’nin hedefine göre; 2020 itibariyle 15 adet, 2022’de 20 adet tankı üretilecek.
 
YARIÅžACAKLAR
 
BaÅŸta Otokar olmak üzere ihale süreciyle BMC, FNSS, Katmerciler ve Nurol Makine ilgilendiÄŸini açıklamıştı. Meclis’te bir grup gazeteciye açıklama yapan Işık, ÅŸunları kaydetti: “Altay Tankı’nın geliÅŸtirilmesi projesini Otokar kazandı ve Otokar geliÅŸtirdi. Bu ihalenin, sözleÅŸmenin bir parçası, öncelik Otokar’ındır seri üretimde. 
 
Ancak, Otokar’ın rekabetçi teklif vermemesi durumunda Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığı’nın ihaleye çıkma hakkı var. Otokar’dan bir teklif alındı, teklif deÄŸerlendirdikten sonra BAFO dediÄŸimiz (Best and final offer / En iyi ve en son teklif) istendi. Teklifi deÄŸerlendirdik ve seri üretim ihalesine çıkmak için süreci baÅŸlattık. Bu Otokar’ın ihalenin dışında kalacağı anlamına gelmez. Otokar da baÅŸka teklif veren firmalar da olursa ihaleye girecekler ve ihalede yarışacaklar. 
 
Bir firma veya belki birden fazla firma, ihaleyi alabilir. Bu çok büyük hacimli bir iÅŸ olduÄŸu için... Tek parça da verilebilir, bölünerek de verilebilir. O Savunma Sanayii Ä°cra Komitesi’nin kararıdır. Dolayısıyla Otokar’ın veya Koç’un dışlandığı doÄŸru deÄŸil. Orada sadece verilen teklifin, rekabetçi olarak deÄŸerlendirilmemesi ve ihaleye çıkılması... Åžimdi o süreci iÅŸletiyoruz.”

KAYNAKMÄ°LLÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.