Sosyal Medya

Güncel

Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı dendi?

"Ramazan Bayramı mı, Şeker Bayramı mı" tartışmalarına gazeteci Murat Bardakçı, "bir okuma hatası" olarak tespit koyuyor.



11 ayın sultanı Ramazan'ın sona ermesiyle, her yıl tekrarlanan tartışmayla ilgili profesörler, çeşitli araştırmalar yaparak insanları aydınlatmaya çalıştı. Ancak insanların kafalarındaki soru işaretleri bir türlü istenen şekilde cevaplanamadı.

Türkiye'de bu bayrama; bazıları Ramazan Bayramı, bazıları da Åžeker Bayramı diyor.

Gazeteci Murat Bardakçı, 2 yıl önce Gazete Habertürk'teki yazısında konuya ezber bozan bir bilgiyle açıklık getirmeye çalıştı.

İşte Bardakçı'nın ilgili yazısından o kesit:

Şeker Bayramı, daha doğrusu Şükür Bayramı

Eski asırlarda, bugün de olduÄŸu gibi Ramazan nihayete erince dinî mükellefiyetlerini yani oruç tutma vazifelerini ifa edebilenler, görevlerini yerine getirmenin verdiÄŸi memnuniyetle “Allah’a şükürler olsun, oruç ve diÄŸer ibadetlerimizi yerine getirdik ve mübarek bir Ramazan ayını daha hayırlısı ile idrâk ettik” derlerdi. Ä°fadede geçen “şükür” kelimesi zamanla bayramın da ismi oldu ve Ramazan Bayramı’na asırlarca “Şükür Bayramı” dendi.

Derken, “şükür” kelimesi “ÅŸeker”e döndü ve “Şükür Bayramı” da “Åžeker Bayramı” haline geliverdi!

BÄ°R OKUMA HATASI

Kelimenin değişmesinin sebebi, bir okuma hatasıydı...

“Şükür” ve “ÅŸeker” kelimeleri eski harflerle aynı ÅŸekilde yani “şın-kef-rı” ile yazılırlar. Metinde geçen kelimenin “şükür” mü yoksa “ÅŸeker” mi olduÄŸu sözün geliÅŸinden anlaşılır ve kelime nasıl gerekiyorsa öyle okunur.

Ramazan Bayramı nasıl Şeker Bayramı oldu

Halkın “Şükür Bayramı” dediÄŸi eskinin “ıyd-i fıtr”ının zamanla “Åžeker Bayramı” hâlini almasının sebebi, iÅŸte bu okuma hatası idi. Asırlar boyunca doÄŸru ÅŸekilde, yani “şükür” diye okunan kelime sonraları bu hatâ neticesinde “ÅŸeker” zannedilince bayramın ismi de deÄŸiÅŸiverdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.