Sosyal Medya

Güncel

'Mahrem imam' olduğunu İstihbarat Şube Müdürü biliyormuş

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz'ün, firar etmesiyle ilgili soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede ilginç bilgiler yer aldı. İddianamede Öksüz'ün yakalandığında, FET֒nün ’mahrem imamı’ ve ’hava kuvvetleri imamı’ olduğunun öğrenildiği ancak bu bilginin dönemin İstihbarat Şube Müdürü Alp Arslan tarafından üst makamlarla ve adli mercilere iletilmediği bilgisi yer aldı.



Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan Öksüz'ün serbest bırakılmasına ilişkin iddianamede, Öksüz'ün hakimlik sorgusu ve ardından yaşananlara yer verildi. Buna göre, 17 Temmuz'u 18 Temmuz'a bağlayan gece merkez karakol komutanı şüpheli Erol Özdemir, şüpheli Başçavuş Zeki Çınkır'ı, nezarethanede bir hemşehrilerinin olduğunu söyleyerek, Adil Öksüz'ün yanına götürdü. Çınkır'ın, nereli olduğunu, ne iş yaptığını, rütbesinin ne olduğunu sorması üzerine Öksüz, öğretim üyesi olduğunu belirtti. Daha sonra Çınkır, şüpheli Hüsrev Arslan'a, Öksüz'ün sivil olduğunu anlattı. Bunun üzerine Arslan, Öksüz'ü bir daha çağırdı ve böyle bir ortamda ne gezdiğini sordu. Öksüz ise tarla bakmaya geldiğini kaydetti.

Öksüz, 18 Temmuz sabah saatlerinde Sulh Ceza Hakimliği kararıyla serbest bırakıldıktan sonra eşyalarını teslim aldı. Öksüz'ün elindeki yüksekliği 50-60 santimetre olan valiz ve içindeki eşyalar ile telefonları, Kazan İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Başçavuş Zeki Çınkır tarafından tutanakla teslim edildi.

Teslim edilenler arasında Öksüz'e ait özel eşyaların yanı sıra kendisi tarafından jandarma karakoluna konulan GPS olduğu belirlenen cihaz da yer aldı.

AVUKATI DA ÅžAÅžIRDI

Bu arada şüpheli Çınkır, Adil Öksüz'e nasıl serbest bırakıldığını sordu. Öksüz, bu soruya cevap vermezken, Öksüz'ün avukatının buna şaşırdığını söylediği ifade edildi. Ayrıca, Öksüz ile Çınkır hemşehri olmaları nedeniyle birbirlerinin cep telefonu numaralarını aldı. Daha sonra Öksüz, avukatıyla adliyeden ayrıldı.

Öksüz, adliyeden ayrıldıktan 1-2 saat sonra Zeki Çınkır'ı cep telefonundan arayarak, nezarethanede kalan kemer ve saatini istedi. Çınkır, nezarethanenin kalabalık olması nedeniyle Öksüz'ü geri arayıp "Herkesin eşyaları teslim edildikten sonra seninkiler kalırsa teslim ederiz, gelip alırsın" dedi.

Tüm şüphelilere ait eşyalar adliye nezarethanesinin koridorundan alındıktan sonra içinde kol saati ve kemer bulunan bir poşetin burada kalması üzerine Zeki Çınkır, Adil Öksüz'ü telefonla aradı. Telefonun kapalı olması nedeniyle görüşme gerçekleşmedi. Aramadan yarım saat sonra bu kez Öksüz, Çınkır'ı aradı. Çınkır, Öksüz'e saatini ve kemerini adliyeden alabileceğini söyledi. Öksüz ise Sakarya'ya gittiğini, eşyalarını almaya gelmeyeceğini ancak birisini gönderip aldırabileceğini kaydetti. Buna karşın, Öksüz'ün eşyalarını almaya kimse gelmedi. Saat ve kemer, basında çıkan haberlerin ardından Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi.

Saatin üzerinde Türk Hava Kuvvetleri logosunun bulunduğu, bunların dışında Öksüz'ün üzerinden ZTE 4G LTE marka GPS yer koordinat belirleme cihazı, 51 adet 200 lira, 36 adet 100 dolar, 11 adet 100 lira, 3 adet 50 lira, 1 Samsung Note 5 cep telefonu, bir Iphone 6 cep telefonu, 3 flaş bellek bulunduğu bildirildi.

Bunlara ilişkin tutanakların da Cumhuriyet Başsavcılığına basın yayın organlarında çıkan haberlerden önce verilmediği, bu eşyaların ve cihazların soruşturmada delil elde edilme imkanını ve delilleri ortadan kaldıracak şekilde Adil Öksüz'e Zeki Çınkır tarafından teslim edildiği belirtildi.

ADİL ÖKSÜZ YAKALANDIĞINDA KİM OLDUĞU BİLİNİYORMUŞ

Öte yandan iddianamede yer alan bilgilere göre; Adil Öksüz yakalandığında, FETÖ’nün ’mahrem imamı’ ve ’hava kuvvetleri imamı’ olduÄŸu öğrenildi; ancak bu bilgi dönemin Ä°stihbarat Åžube Müdürü Alp Arslan tarafından üst makamlarla ve adli mercilerle paylaşılmayarak, Öksüz’ün serbest bırakılması saÄŸlandı.

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, FETÖ’nün ’hava kuvvetleri imamı’ Adil Öksüz’ün serbest bırakılmasına iliÅŸkin baÅŸlatılan soruÅŸturmayı tamamladı. Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede 13’ü asker, 14’ü Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ve 1’i BaÅŸbakanlık müşaviri olarak görev yapan toplam 28 şüpheli yer aldı.

Ä°ddianamede darbe giriÅŸiminin ardından 16 Temmuz günü darbecilerin Akıncı Ãœssü’nden kaçtıkları bilgisi üzerine Kazan Ä°lçe Jandarma Komutanlığı ve Kazan Ä°lçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri ve diÄŸer kolluk görevlilerince darbeye teÅŸebbüs eyleminde bulunarak, kaçan şüphelilerin yakalanması için 4’üncü Ana Jet Ãœssü çevresinde emniyet tedbiri aldıkları, bu kapsamda Kazan Ä°lçe Jandarma Komutanı olan şüpheli Murat BozdoÄŸan’ın kaçan darbecileri arazide yakalamak üzere Kazan Ä°lçe Jandarma Komutanlığı’nda ve Kazan Jandarma Kışla Karakolu’nda görevli personeli görevlendirdiÄŸi anlatıldı.

Ä°ddianamede, ayrıca Erkan Külah, Abdülsamet Gürler ve Serkan Çoraplı’nın bir ekip oluÅŸturduÄŸu ve yakalanan 29 şüphelinin peyderpey jandarma karakoluna getirildiÄŸi anlatıldı.

İLK İFADELERİNİ JANDARMA DEĞİL, POLİS MEMURLARI ALDI

Aralarında Adil Öksüz’ün de bulunduÄŸu 29 şüphelinin mülakatlarının jandarma görevlileri tarafından yapılmayıp, şüpheliler Serter Koçak, ÿÖmer DoÄŸan ve Erhan Cihangir tarafından yapıldığı anlatılan iddianamede, şöyle denildi:

"Akıncılar Ãœssünden kaçan darbeye teÅŸebbüs eden şüphelilerin yakalanıp peyderpey kışla jandarma karakoluna getirildikten sonra kışla jandarma karakolundan dışarıdan 20-25 kiÅŸi civarında resmi kıyafetli polislerin yine resmi polis araçlarıyla geldikleri, ÿSerter Koçak, Ömer DoÄŸan ve Erhan Cihangir’in ise 16 Temmuz ÿtarihinde öğleden sonra kışla jandarma karakoluna sivil bir araçla geldikleri, geldikten sonra şüphelilerle ilgili mülakat yapmaya baÅŸladıkları ve bu mülakatların jandarma kışla karakolunun bahçesinde karakol binasının yan tarafından devam ettiÄŸi"ÿ

ADÄ°L ÖKSÃœZ’ÃœN KÄ°M OLDUÄžUNU SORMUÅž

Darbe giriÅŸimi gecesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanması nedeniyle istihbarat ÅŸubenin görevini yerine getiremediÄŸi, bu nedenle Adil Öksüz’ü sorgulayan şüpheli Serter Koçak’ın mülakat esnasında Adil Öksüz’e kimliÄŸi hakkında sorular sorduÄŸu, Öksüz’ün şüpheli tavırları üzerine daha önceden Elazığ’da birlikte görev yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı’nda görevli Bilge KaÄŸan Aksoy’u cep telefonundan aradığı belirtilerek, "Bilge KaÄŸan Aksoy tarafından telefonla Serter Koçak’a, Adil Öksüz’ün FETÖ’nün mahrem imamı olduÄŸu bilgisini aktardığı, bu bilgi aktarımını 16 Temmuz tarihinde henüz adli makamlara çıkarılmadan önce öğleden sonra yaptığı belirlenmiÅŸtir" denildi.ÿ

HERKESÄ°N DUYACAÄžI SESLE ÖKSÃœZ’ÃœN 'MAHREM Ä°MAM' OLDUÄžUNU SÖYLEDÄ°

Ä°ddianamede; Serter Koçak’ın, Adil Öksüz’ün FETÖ’nün mahrem imamı olduÄŸunu öğrenmesi üzerine Kışla Jandarma Karakolu’nun bahçesinde bulunan görevlilerin ve darbeye teÅŸebbüs eyleminden dolayı yakalanan şüphelilerin de duyacağı bir sesle Öksüz’ün FETÖ’nün mahrem imamı olduÄŸunu söylediÄŸi belirtilerek, ÅŸunlar kaydedildi:

"Bu ÅŸekilde Adil Öksüz’ün FETÖ’nün mahrem imamı olduÄŸu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına sorgusu için getirilmeden önce öğrenildiÄŸi, ÿSerter Koçak’ın Adil Öksüz’ün FETÖ’nün imamı olduÄŸunu bahçede bulunan herkes tarafından görülecek ve duyulabilecek ÅŸekilde Öksüz’e, "Ä°mamsın oÄŸlum, bundan sonra sen bizdesin, seninle daha sonra özel ilgileneceÄŸim" diye söylediÄŸi, yine Koçak’ın diÄŸer şüphelilere dönüp: "Bu sizin imamınız, size emirleri bu getiriyor. Koskoca albay olmuÅŸsunuz ÅŸu adamdan emir alıyorsunuz, görün iÅŸte halini", "Bu gördüğünüz kiÅŸi sizin üstlerinize akıl hocalığı yapan kiÅŸi budur iÅŸte, sizin üstlerinize bu akıl veriyor", "Görüyor musunuz imamınızı? Bu sizin imamınız, emirleri bundan alıyorsunuz. Gelsin kurtarsın, kurtarabiliyorsa sizin Fetullahınız", "Bu buranın imamı, ben öğrendim sizin büyüklerinize akıl hocalığı yapan, emirleri veren bu", "Bu gördüğünüz kiÅŸi sizin üstlerinize emir ve akıl veren imamıdır, hava kuvvetleri imamıdır" ÅŸeklinde beyanlarda bulunduÄŸu, bahçede bulunanlar tarafından duyulduÄŸu ve öğrenildiÄŸi"ÿ

BÄ°LGÄ°YÄ° ÃœST AMÄ°RÄ°YLE PAYLAÅžTI

Ä°ddianamede, Serter Koçak’ın bu bilgiyi üst amiri olan Gökhan Yücel’e ilettiÄŸi, Yücel’in de aynı saatlerde Ankara Ä°l Emniyet Müdürlüğü Ä°stihbarat Åžube Müdürü olan Alp Arslan’a bilgiyi ilettiÄŸi ayrıca Gökhan Yücel’in, FETÖ ile mücadele konusunda görevli BaÅŸkomiser Mehmet AkbaÅŸ’ı da telefonla arayarak, bilgilendirdiÄŸi anlatıldı.

Ä°ddianamede, Öksüz’ün sorgusu için cumhuriyet baÅŸsavcılığına getirilmeden önce FETÖ’nün imamı olduÄŸunun, darbeye teÅŸebbüsten yakalanıp, Kışla Jandarma Karakolunda bulunan darbeye teÅŸebbüs eyleminin şüphelileriyle mülakat yapan Serter Koçak, Ömer DoÄŸan ve Erhan Cihangir ile bu polis memurlarının amirleri pozisyonunda olan Gökhan Yücel, Mehmet AkbaÅŸ ve Alp Arslan tarafından öğrenildiÄŸi; ancak şüpheli Alp Arslan’ın bu bilgiyi üst amirlerine, il emniyet müdürü, il valisine, il emniyet müdürlüğünün adli birimine, terörle mücadele ÅŸube müdürlüğüne ya da cumhuriyet baÅŸsavcılığına iletmediÄŸi anlatıldı.

Ä°ddianamede, şüpheli Alp Arslan’ın ifadesinde böyle bir bilginin kendisine iletilmediÄŸini ya da hatırlamadığını söylediÄŸi; ancak Mehmet AkbaÅŸ ve Gökhan Yücel’in ifadelerinin Arslan’ı yalanladığı anlatıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.