Sosyal Medya

Güncel

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford: Mattis ile Işık gelecek hafta görüşecek

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford, ABD Savunma Bakanı Mattis’in önümüzdeki hafta Milli Savunma Bakanı Işık ile görüşeceğini belirtti. Dunford, Mattis’in, Işık’a PYD/PKK’ya sağlanan silahlarla ilgili detaylı bir mektup yolladığını da açıkladı.



ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Joseph Dunford, Washington'da Ulusal Basın Kulübünün öğle yemeÄŸinde PYD/PKK'ya verilen silahlar ve bu hususta Ankara'nın tepkisine yönelik açıklamalarda bulundu.

Dunford, "ABD, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü Kürt gruplara binlerce hafif ve ağır silah veriyor. Bu silahların DEAÅž ile mücadeleden sonra 65 yıllık NATO ortağınıza dönmeyeceÄŸini nasıl temin ediyorsunuz?" ÅŸeklindeki bir soruya, ABD’nin Türkiye ile stratejik iliÅŸkilerini devam etmeye odaklanmış olduÄŸunu belirtti.

"Yaptıklarımızı rutin bir şekilde rapor ediyoruz"

Son 12 ay içerisinde Türkiye’ye dokuz kez seyahat ettiÄŸini ve Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar ile son bir yıl içerisinde 15 defadan fazla görüştüğünü aktaran Dunford şöyle devam etti:

"Biz onlara (DEAÅž’a karşı) operasyonumuzun kilit unsurlarından birinin, görevimizi Türkiye ile iliÅŸkilerimizi bozmadan tamamlamak olduÄŸunu aktardık. Dolayısıyla Türklerle masaya oturduk ve kaygılarını gidermek için çok sıkı bir çerçeve hazırladık. Raporlama konusunda ÅŸeffafız. Yaptıklarımızı onlara tam olarak rutin bir ÅŸekilde rapor ediyoruz. VerdiÄŸimiz silah tipleri ile ilgili ÅŸeffafız ve Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) verdiÄŸimizi silahların sadece ve sadece Rakka operasyonu için verildiÄŸini ve Türkiye’ye geçmeyeceÄŸini denetlemek üzere mekanizmalar kurduk. Dolayısıyla bu konu bizim için oldukça önemli ve stratejik bir konu. Bunun farkındayız."

PYD/PKK’ya verilen silahlar konusunda Bakan Mattis ve Bakan Işık arasında görüşmelerin söz konusu olduÄŸunu aktaran Dunford, kendisinin de Orgeneral Hulusi Akar ile rutin bir ÅŸekilde görüştüğünü vurguladı.

Önümüzdeki hafta görüşecekler

Dunford, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in önümüzdeki hafta Avrupa’da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşeceÄŸini belirterek, "Mattis, konu üzerinden tekrar geçecek. Geçen perÅŸembe günü de Türk mevkidaşına rutin bilgi vermek amacıyla detaylı bir mektup yazdı.” dedi.

Dunford ayrıca, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ile Merkez Kuvvetler Komutanlığının Ankara’daki temsilcilerinin de Türkiye’nin kaygılarını azaltmak üzere mevkidaÅŸları ile çok sıkı bir temas halinde olduÄŸunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.