Sosyal Medya

YaÅŸam

Balkonlar net alandan çıktı

Konutların net alan hesabı artık KDV Uygulama Tebliği'ne göre değil, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre yapılacak. Böylece inşaatlarda 1 Mayıs 2014'ten sonra teslim edilen veya edilecek olan konutlarda; açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar 150 metrekarelik net alan hesabına dahil edilmeyecek.



Danıştay, inÅŸaat sektörünün maliyetlerine büyük oranda katkı verecek sektör ile Maliye Bakanlığı arasında yaklaşık 3 yıldır süren ihtilaflı net alanın neye göre hesaplanacağına son noktayı koydu. Danıştay, yürütmeyi durdurduÄŸu KDV Genel Uygulama TebliÄŸi’nin ilgili bölümünü bu kez esastan iptal etti. Buna göre konutların net alan hesabı artık KDV Uygulama TebliÄŸi'ne göre deÄŸil, Planlı Alanlar Tip Ä°mar YönetmeliÄŸi'ne göre yapılacak. Buna göre, inÅŸaatlarda KDV TebliÄŸi’nin yürürlüğe girdiÄŸi 1/5/2014 tarihinden sonra teslim edilen veya edilecek olan konutlarda; açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar 150 metrekarelik net alan hesabına dahil edilmeyecek.

KDV GELÄ°RÄ° MALÄ°YE’YÄ° ISRARCI EDÄ°YORDU

Maliye’nin ısrarının nedeni; konutun net alanının 150 metrekarenin altında olup olmaması bakımından, net alan hesabında KDV oranının tespiti ve KDV iadesinin talep edilip edilmeyeceÄŸi açısından Maliye Bakanlığı’nı yakından ilgilendiriyor. Çünkü net alanı 150 metrekarenin altında kalan konut teslimleri yüzde 1 ve yüzde 8 ÅŸeklinde indirimli oranda KDV’ye tabi bulunuyor. Bu konutların yapımında indirilmeyen KDV’ler müteahhitlere nakden veya mahsuben iade ediliyor.Konutlardaki indirimli KDV oranı uygulaması alıcılara böylece yüzde 7 ila 17 arasında bir fiyat avantajı, müteahhitlere ise KDV iadesi ile indirimli orandan kaynaklanan fiyat avantajı nedeniyle daha fazla konut satma imkanı getiriyor.

SOSYAL DONATI VE PARKLAR DA DAHÄ°L

Bu arada Danıştay’ın kararı bir konuda da daha netlik saÄŸladı. KDV Genel Uygulama TebliÄŸi'nde; bir arada bulunan konutların ortak kullanımına ait olan sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere düzenlenmiÅŸ çocuk parkı, bahçe düzenlemesi havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı gibi alanlara iliÅŸkin konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV'lerin iade edilmeyeceÄŸi belirtilmiÅŸti.

SOSYAL DEVLET VURGUSU

Danıştay ise sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere sayılan çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı gibi alanların Anayasa’nın 2’nci maddesinde devletin sosyal hukuk ilkesi gereÄŸi sosyal ihtiyaçların ortak kullanımından oluÅŸtuÄŸuna karar verdi. Bu yerlere iliÅŸkin harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV’nin de iade edilmesi gerektiÄŸini belirtti. KDV Genel Uygulama TebliÄŸi’nde yer alan aksi yöndeki düzenlemenin iptaline karar verdi. Böylece artık, binaların sosyal donatılarının KDV'sinin de iadesine hükmedildi.

Öte yandan Maliye Bakanlığı inÅŸaat sektörünün maliyetlerini düşürmeye yönelik aldığı KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi, sözleÅŸmelerde damga vergisi oranlarının sıfırlanması, tapu harcının yüzde 4’te 1’inin indirilmesi gibi teÅŸvik kararları ile sektöre daha önce ciddi destekler de getirmiÅŸti.

ÇİFT TANIM SORUNDU

Konutların net alan hesabında iki ayrı tanım olduÄŸu için karışıklık vardı. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı net alan hesabının “Planlı Alanlar Tip Ä°mar YönetmeliÄŸine” göre yapılmasını istiyordu. Maliye ise KDV Genel Uygulama TebliÄŸi kapsamında hesaplanması için ısrar ediyordu.

Ä°NÅžAAT SEKTÖRÃœ RAHATLADI

Danıştay 4. Dairesi 10 Aralık 2014 tarihli kararı ile konutlarda 150 metrekarelik net alanın hesabı konusunda inÅŸaat sektörünün talebini haklı bulmuÅŸ ve KDV Genel Uygulama TebliÄŸi’nin ilgili bölümünün yürütülmesini durdurmuÅŸtu. Åžimdi ise 2 Mart 2017 tarihindeki kararı ile Maliye’nin tebliÄŸini esastan iptal etti. Karar ile konutların net alan hesabı artık Planlı Alanlar Tip Ä°mar YönetmeliÄŸi'ne göre yapılacak. Alınan karar, konutların net alanının hesabı konusunda sektörde oluÅŸan tereddütleri giderirken, KDV oranı ve KDV iadesi konusunda yaÅŸanan sıkıntıları da çözdü.

İLAVE KDV DESTEĞİ DOĞDU

Danıştay’ın sosyal yerlere yapılan harcamalarla ilgili KDV iadesi kararı, hem ileriye hem de geriye dönük olarak inÅŸaat sektörüne ilave KDV iadesi alma hakkı kazandırdı. Ä°ptal kararı sonrasında, konutların ortak kullanımına ait olan sosyal yerlerle ilgili yüklenilen KDV’ler de istenebilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.